3.9 C
București
marți, 10 decembrie 2024
AcasăTechDefinirea familiei creează dispute în PNL și USR. Coaliția pentru Familie rupe...

Definirea familiei creează dispute în PNL și USR. Coaliția pentru Familie rupe în două tabăra lui Cioloș

După ce PNL a semnat un protocol de cooperare cu Coaliția pentru Familie – care susține modificarea Constituției, astfel încât familia să fie definită ca fiind alcătuită din bărbat și femeie –, unii lideri liberali și-au exprimat public nemulțumirea.

Și în USR au apărut divergențe legate de acest subiect, după ce Clotilde Armand a scris pe Facebook că organizarea unui referendum nu trebuie respinsă.

În afară de Săftoiu, au fost și alți liberali din Biroul Permanent Național care s-au opus protocolului cu Coaliția pentru familie, dar ea a fost singura care și-a exprimat public dezacordul. „Azi, am întrebat dacă eu cu fiul meu suntem o familie. Şi dacă cumva un partid naţional liberal nu ar trebui să plece, în orice judecată despre res publica, de la dezideratul că nici o minoritate nu trebuie neglijată, doar pentru că o majoritate se pronunţă diferit. M-am abţinut la vot! Nu singura! Am fost mai mulţi, dar nu cei mai mulţi. Însă suntem voci care susţinem că, atunci când majoritatea decide într-un fel, obligaţia politicului este să găsească acele formule prin care să ofere protecţie şi minorităţii. Nu am nici un chef să intru acum în discuţii despre cât de veselă e familia tradiţională şi cât de fericiţi sunt copiii crescuţi în familii tradiţionale, în care urletele pot prăbuşi blocuri. Mă limitez să spun doar atât: orice voi face ca om politic va pleca de la principiul protejării drepturilor fiecărui individ“, a scris Săftoiu pe Facebook.

S-au mai opus protocolului și Mihai Voicu, președintele PNL Sector 1, și lidera PNL, Alina Gorghiu, care ar fi părăsit sala în momentul votului. Cel care a susținut puternic acordul cu Coaliția pentru Familie a fost primarul Aradului, Gheorghe Falcă. „Am căzut de acord că în legislatura următoare iniţiativa care este astăzi în Parlamentul României trebuie să se desfăşoare, chiar s-a făcut şi un calcul al timpului în care se poate realiza un referendum şi există o estimare pentru luna aprilie“, a explicat Falcă.

Nicușor Dan nu vrea să discute despre referendum

În USR s-a înregistrat o situație diferită: Clotilde Armand s-a pronunțat pentru referendum, dar majoritatea liderilor formațiunii s-au dezis de ea. „Nu e dezbaterea potrivită pentru momentul ăsta“, a afirmat Nicușor Dan. Afirmațiile sale vin în contradicție cu opinia lui Armand. „Opinia mea este că e bine să redăm poporului român deplina exercitare a suveranității sale prin ambele modalități prevăzute în Constituție. Un exemplu celebru este inițiativa recentă de modificare a Constituției de către un grup de 2,7 milioane de cetățeni.

Este necesar ca această inițiativă, declarată recent constituțională de către CCR, să fie supusă deciziei populare prin referendum. Acest referendum nu trebuie instrumentalizat pentru influențarea rezultatelor alegerilor parlamentare. Orice alt deznodământ al acestei inițiative ar fi o atingere a principiului suveranității poporului român stipulat în articolul 2 din Constituția României și un pas înapoi în maturizarea democrației în România“, a scris Clotilde Armand, pe Facebook. Afirmațiile ei au provocat furia mai multor simpatizanți USR, care au atacat-o dur, pe această rețea de socializare.     

Cele mai citite

Parteneriat strategic pentru incluziune: Memorandum pentru sprijinirea refugiaților în România

Parteneriatul reprezintă un pas esențial pentru susținerea grupurilor vulnerabile și crearea unui mediu de afaceri mai echitabil Romanian Diversity Chamber of Commerce (RDCC) și Agenția...

Trei sferturi din companii oferă beneficii de Crăciun angajaților: prime în bani, tichete cadou și petreceri de echipă

Potrivit rezultatelor, 76% dintre angajatori au deja alocat un buget, 16% au spus că nu dispun de fonduri, iar 8% nu au luat încă...

Consiliul Concurenței investighează posibile înțelegeri anticoncurențiale pe piața articolelor sportive

Consiliul Concurenței a deschis o anchetă privind posibile înțelegeri anticoncurențiale în domeniul comercializării de articole sportive, iar inspecțiile au vizat sediul Nike European Operations...
Ultima oră
Pe aceeași temă