0.2 C
București
miercuri, 1 ianuarie 2025
AcasăTechCum vrea PSD să își consolideze puterea

Cum vrea PSD să își consolideze puterea

PSD va continua racolările din UNPR, iar partidul condus de Valeriu Steriu are termen până la 1 august să se decidă cu cine va fuziona dintre PSD și PNL. PSD își va consolida puterea în teritoriu și va ataca Guvernul Cioloș fără să treacă la debarcarea acestuia.

PSD a câștigat alegerile locale din 5 iunie, obținând la nivel național 37,58% din voturi pentru consiliile județene, scor considerat semnificativ din punct de vedere politic. Cu toate acestea, liderul PSD, Liviu Dragnea, este conștient că repetarea acestui scor la alegerile parlamentare nu asigură partidului intrarea la guvernare. Dacă partidul sau alianța care câștigă alegerile are sub 50%, marja de acțiune a președintelui României, care propune candidatul pentru postul de premier, este destul de largă.

 

 

Miza racolărilor din UNPR

În aceste condiții, social-democrații, reuniți, ieri, în ședința Comitetului Executiv Național, au discutat principalele direcții de acțiune. Un punct sensibil pe ordindea de zi a fost relația cu UNPR, partid care are un protocol cu PSD, dar care discută o fuziune sau alianță cu PNL. Dragnea le-a transmis liderilor UNPR că au termen până la 1 august să decidă cu cine vor să fuzioneze. „De la 1 august începem proiectele. Vrem o clarificare în timp rezonabil de la cei de la UNPR. PSD va merge singur, dacă UNPR vrea să discutăm de fuziune, tot PSD va fi singur. Şi ei vor fuziune, să vedem cu cine vor să facă”, a comentat Dragnea. El a precizat că PSD oferă UNPR o fuziune și nu o alianță. În caz contrar, PSD va continua să racoleze parlamentari UNPR, au afirmat surse social-democrate, pentru a împiedica PNL să formeze o majoritate.

 

Pentru a da credibilitate operațiunii, Dragnea a susținut, ieri, că fuziunea PNL-UNPR ar fi fost pregătită la Cotroceni, unde ar fi fost chemați liderii UNPR Valeriu Steriu și Gabriel Oprea. Pentru a nu fi acuzat de minciună, Dragnea și-a luat măsuri de precauție, afirmând că are informația de la un senator venit la PSD de la UNPR. Acuzațiile au fost dezmințite atât de Palatul Cotroceni, cât și de liderul UNPR, Valeriu Steriu. După apariția dezmințirilor în spațiul public, Dragnea l-a naominalizat și pe cel care a dat informația: senatorul de Neamţ Octavian Bumbu a susţinut existenţa unor astfel de discuţii în prezenţa mai multor martori. „Dacă discuțiile PNL -UNPR nu au fost la Cotroceni înseamnă că Octavian Bumbu ne-a mințit”, a concluzionat Dragnea.
 

Citește aici ce acuzații a lansat Liviu Dragnea 

 

Ce județe va conduce PSD

 

Pe de altă parte, UNPR joacă un rol important şi în Consiliul General al Capitalei, acolo unde înclină poate schimba majoritatea, deși are doar trei consilieri generali. PSD, împreună cu UNPR şi ALDE, au împreună 28 de consilieri din cei 55, fiind la limita majorităţii. Dacă s-ar despărți de UNPR, PSD ar trebui să atragă consilierii acestui partid. Fără cei trei consilieri UNPR, primarul general Gabriela Firea va trebui să atragă consilieri de la alte formațiuni – PMP, PNL sau USB.

De altfel, consolidarea puterii în plan local este esențială pentru PSD în perspectiva alegerilor parlamentare, când scorul candidaților pentru Legislativ este influențat de implicarea baronilor locali. Social-democrații au reușit, în urma alegerilor locale din 5 iunie, să intre în conducerea a 30 de județe, inclusiv a municipiului București. În 14 județe, inclusiv Capitala, au reușit să formeze singuri majoritatea, iar în alte 16 județe au mers alături de PMP, ALDE sau UDMR. Cu PMP, formațiune condusă de Traian Băsescu, PSD a format nu mai puțin de șase majorități în consiliile județene (Constanța, Prahova, Neamț, Caraș Severin, Timiș și Maramureș), iar cu ALDE, partidul lui Călin Popescu Tăriceanu, social-democrații au reușit să constituie majorități în nu mai puțin de șapte județe (Bacău, Brăila, Galați, Gorj, Iași, Tulcea și Vâlcea), la care se adaugă și Capitala. În alte trei județe, PSD a cooptat alături UDMR (Bihor, Mureș și Sălaj), iar în două dintre acestea (Bihor și Mureș) a cedat președinția CJ maghiarilor doar pentru ca aceștia să nu formeze majorități împreună cu PNL.

 

Guvernul, țintit dar nu dărâmat
 

Un punct pe agenda discuțiilor liderilor PSD reuniți la Târgoviște a fost și relația cu Guvernul Cioloș. Social-democrații au lansat în ultimul timp o serie de critici dure la adresa Executivului, începând cu amenințarea demiterii prin moțiune de cenzură, continuând cu adoptarea unei moțiuni simple împotriva ministrului agriculturii, amputarea puterilor Cabinetului pe perioada vacanței parlamentare și culminând cu cererea adresată de Liviu Dragnea lui Dacian Cioloș de a-i demite pe miniștrii Justiției și Agriculturii. Cu toate acestea, Dragnea nu agreează ideea unei moțiuni de cenzură, dorind ca Guvernul Cioloș să rămână în funcție, pentru ca social-democrații să îl poată ataca, în timp ce îi reduc puterile.

 

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a reacționat ironic la o postare a fostului premier Victor Ponta pe Facebook, spunând că nu se simte vătaf, dar că citește „cu atenție” ce scrie Victor Ponta și încearcă să țină „linia pe care o indică” predecesorul său. 

 

Romulus Georgescu
Romulus Georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă