8.6 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăTechBătălia pe funcții dezbină și mai mult PNL. Vechii liberali se confruntă...

Bătălia pe funcții dezbină și mai mult PNL. Vechii liberali se confruntă cu pedeliștii într-o bătălie internă fără precedent

Învinși clar în alegeri, liderii PNL rămând concentrați pe lupta internă, primul test pentru congres fiind alegerea liderilor grupurilor parlamentare.
 
 
În timp ce unii lideri PNL vorbesc la televizor despre perspectiva utopică a unei majorități „de dreapta”,  parlamentarii liberali pregătesc terenul pentru congresul de anul viitor. Primul test va fi alegerea noilor șefi ai grupurilor parlamentare și toate semnalele indică faptul că distincția dintre „vechii liberali” și foștii membri PDL nu a dispărut în totalitate.
Astfel, deși sunt în minoritate printre parlamentarii PNL (40 de locuri din 99) foștii membrii PDL doresc, în continuare, ca împărțirea funcțiilor să se realizeze pe bază de paritate. În vizunea lor, fostul PDL ar dori să preia șefia grupului din Camera Deputaților, iar vechiul PNL șefia grupului din Senat.
Cum arată cooperativele din partid
Aflați în majoritate, unii dintre vechii liberali nu sunt de acord cu păstrarea acestui algoritm și pledează pentru alegerea „la liber” a noilor funcții, indiferent de proveninența celor care candidează. Mai maleabili, alți vechi liberali s-au reorientat. Astfel, una din candidaturile vehiculate pentru șefia grupului PNL din Camera Deputaților este cea a șefei interimare Raluca Turcan. Aceasta ar fi susținută de deputați din fostul PDL, dar și unii vechi liberali precum Mihai Voicu, care s-a reorientat rapid după prăbușirea Alinei Gorghiu. În schimb, Voicu ar urma să își păstreze postul de vicepreședinte al Camerei Deputaților.
Pentru șefia grupului ar mai putea candida Adriana Săftoiu, asimilată fostului PDL, care ar fi sprijinită de Vasile Blaga. Cochetează cu candidatura și Cătălin Predoiu, ca o pregătire pentru Convenția Națională de anul viitor. Actualul șef al deputaților liberali, Eugen Nicolăescu ar dori să continue în această funcție. Un alt nume vehiculat este cel al lui Cristian Buican, sprijinit din umbră de noul secretar general Marian Petrache, care nu este de acord ca Turcan să preia și șefia grupului.
Nici la Senat lucrurile nu sunt 100% clare. Alina Gorghiu nu va mai prelua acest post, după înfrângerea partidului în alegeri. În aceste condiții, actualul lider de grup Ion Popa și-ar dori să rămână în funcție, dar postul este râvnit și de Răducu Filipescu. Pentru șefia Senatului ar mai putea candida Daniel Fenechiu sau Iulia Scântei.
 
Probleme și în teritoriu
Liberalii au probleme și într-o serie de filiale județene. Astfel, opt dintre cei nouă vicepreședinți ai PNL Constanța au demisionat acuzând conducerea centrală că a „plantat” oameni pe listele electorale, ceea ce dus la eșecul din alegeri. Ei au cerut demisia întregii conduceri, dar președintele Gheorghe Dragomir a anunțat că nu demisionează.
Și la Galați, președintele organizației municipale, Nicușor Ciumacenco, a demsionat cerând retragerea șefului filialei județene, Victor Paul Dobre. După eșecul din alegeri a demisionat și Nicolae Robu, șeful PNL Timiș.
 
 
 
Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Partidul conservator din Croația a câștigat alegerile parlamentare

Conservatorii, aflați la putere în Croaţia, au ieşit pe primul loc în alegerile legislative, conform estimărilor iniţiale, dar cu mai puţine mandate decât în...

Real Madrid își continuă drumul către titlul cu numărul 15 în Liga Campionilor. Va întâlni pe Bayern Munchen în semifinale

Real Madrid s-a calificat în semifinalele Ligii Campionilor la fotbal, după ce a învins-o pe Manchester City cu scorul de 4-3, la loviturile de...

Avioane de vânătoare israeliene au lovit ținte ale Hezbollah în estul Libanului

Forțele aeriene israeliene au declarat miercuri că avioanele lor de vânătoare au lovit infrastructura Hezbollah la nord de Baalbek, în estul Libanului, potrivit Reuters,...
Ultima oră
Pe aceeași temă