Alegerea președinților de consilii județene de către consilieri, votată de comisia electorală, agită apele în partidele politice. În ciuda acestor proteste, parlamentarii din comisia electorală nu renunță la propunere.
Liderii partidelor politice încearcă să limiteze puterea președinților de consilii județene anulând regula prin care aceștia erau aleși uninominal. Comisia de cod electoral a decis ca ei să fie aleși de către consilierii județeni, așa cum s-a întâmplat în România până în 2004. Cum consilierii județeni sunt aleși pe listă de partid, liderii de la centru vor putea influența desemnarea șefilor de județe. Măsura este contestată de șefii de CJ, atât din interiorul PSD, cât și de cei din PNL. Cu
mici excepții, aceștia cer menținerea actualei reguli privind alegerea într-un singur tur de scrutin, pentru că în aceste condiții ar porni ca favoriți, deoarece ar putea fi aleşi cu procente mici. Nici politicienii de la centru, nici cei din teritoriu nu vor, în mod real, alegeri în două tururi de scrutin, care ar oferi o legitimitate crescută celor care câștigă.
Pentru a ajunge la această soluție, parlamentarii din comisia electorală au recurs la o stratagemă. PNL a propus alegerea președinților de consilii județene uninominal, în două tururi de scrutin, iar PSD a solicitat să fie aleși într-un singur tur, așa cum este și în prezent.
În mod previzibil, niciuna dintre cele două propuneri nu a întrunit două treimi din voturi, scorul necesar pentru adoptarea principiilor legislației electorale. În acel moment, președintele comisiei, Valeriu Zgonea (PSD), a înaintat o așa-zisă soluție de compromis, care fusese discutată informal între reprezentanții partidelor: alegerea șefilor de județe de către consilieri. Propunerea a fost admisa cu 14 voturi pentru și o abținere – din partea UDMR.
Dispute în PSD
Votul din comisie a provocat revolta celor vizați. La ședința conducerii PSD, președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, a cerut demisia lui Valeriu Zgonea de la conducerea Camerei Deputaților și din fruntea Comisiei de cod electoral. „Am trecut prin experienţa votului indirect, când un preşedinte de CJ era ales de 20-30 consilieri, şi această formulă a generat corupţie pentru că pe bază de bani unii consilieri au fost mituiţi şi s-au făcut majorităţi altele decât cele alese de cetăţeni.
Pe de altă parte dăm posibilitatea partidelor politice din Capitală să stabilească cine sunt preşedinţii de CJ”, a comentat, nemulțumit, Oprişan. El a caracterizat solicitarea demisiei lui Zgonea drept „simbolică”, dar a insistat că subiectul trebuie analizat în partid. Zgonea s-a spălat pe mâini de răspundere și i-a spus lui Oprişan, în ședință, că îşi dă oricând demisia, dar că nu a greşit cu nimic, întrucât PSD are doar cinci voturi în comisie.
Zgonea a evitat să răspundă în fața ziariștilor, remarcând iritat: “Domnul Oprişan este o vedetă internaţională. Lui îi plac camerele. Nu vreau să declar nimic”. Liderul PSD, Victor Ponta, a pasat răspunderea la nivelul Parlamentului. El a afirmat că aceasta e propunerea care a întrunit majoritatea, adăugând că ”trebuie să ne supunem votului”. Ponta a admis, însă, că există păreri diferite în PSD în legătură cu alegerea preşedinţilor de CJ și s-a poziționat de partea lui Zgonea. ”Există poziţii divergente: una susţinută de către domnul Zgonea şi de către mine şi alta susţinută de către domnul Marian Oprişan privind cum să voteze parlamentarii noştri referitor la modul de alegere a preşedinţilor de CJ. Neexistând un acord în BPN şi nefiind BPN cel care decide, a rămas ca la următorul CExN fiecare parte să-şi spună punctul de vedere şi să decidem, împreună cu parlamentarii noştri, cum votăm în acest sens”, a spus Ponta.
Nemulțumiri în PNL
Șefii de județe liberali își văd și ei amenințate pozițiile. „Este un atentat din nou la democraţie. De fapt, asistăm, aşa cum este şi cazul bugetului pe 2015, la dorinţa PSD şi a lumii politice a Bucureştiului de a controla absolut tot, pentru că una e să alegi un preşedinte din rândul consilierilor, unde influenţa partidelor politice are o însemnătate deosebită, şi alta este să fie ales de populaţie”, a comentat Sorin Frunzăverde, președintele CJ Caraș-Severin. PUn punct de vedere similar are și secretarul general al PNL, Marian Petrache, președintele CJ Ilfov, care a cerut ca alegerile să fie uninominale, în două tururi de scrutin. „Trebuie să fie ales prin vot direct pentru că trebuie să aibă stabilitate, să nu fie la mâna consilierilor județeni”, a argumentat Petrache.
Nu este primul caz când aleșii locali ai PNL intră în coliziune cu conducerea centrală. Primarii partidului au fost nemulțumiți atunci când PNL a propus să fie aleși în două tururi de scrutin. Spiritele s-au liniștit atunci când în comisia electorală a avut câștig de cauză propunerea PSD de alegere într-un singur tur. Nemulțumirile din teritoriu nu par să aibă efect la centru, cel puțin deocamdată. Victor Paul Dobre (PNL), membru în subcomisia care va redacta legea alegerilor locale, susține că parlamentarii nu vor renunța la propunere. „Această variantă a întrunit 14 voturi pentru, s-a respectat regula celor două treimi. În proiectul pe care îl vom prezenta comisiei se va regăsi această variantă, cu alegerea de către consilierii județeni. Nu putem veni cu un raport care să ignore principiile votate în comisie. Am primit numeroase amendamente contrare de la parlamentari, dar nu le putem include în proiect”, afirmă Victor Paul Dobre.