12 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăTechDeputata Mara Mareș a devenit președinte al TNL

Deputata Mara Mareș a devenit președinte al TNL

UPDATE 20.20: Mara Mareș a devenit președinte al organizației Tineretului Național Liberal, fiind votată de 545 de delegați prezenți la Congresul TNL, după un tur al doilea de scrutin. Pentru contracandidatul său, Radu Surugiu, au votat 496 de delegați.

Implicarea unor lideri ai partidului în lupta pentru postul de președinte al tinerilor liberali a inflamat spiritele la Congresul Tineretului Național Liberal (TNL).


La această oră, se desfășura votul pentru turul doi de scrutin, candidați fiind Mara Mareș și Radu Surugiu. În primul tur, Mara Mareș a obținut 513 de voturi, Radu Surugiu – 349 iar Glad Varga – 212.

Spiritele s-au încins după apariția unor zvonuri despre sprijinul pe care președintele PNL, Ludovic Orban, i l-ar fi acordat deputatei Mara Mareș.

Acuzațiile au provenit, în special, din tabăra lui Radu Surugiu, principalul contracandidat al Marei Mareș. Potrivit informațiilor neoficiale, apropiații lui Ludovic Orban ar fi dat telefoane înainte de congres, pentru a face lobby în favoarea Marei Mareș. La rândul său, Radu Surugiu a fost susținut din umbră de deputatul Mihai Voicu.

Însă, Surugiu a ajuns să fie fie privit cu rezerve în partid după ce un apropiat al său, Victor Ionescu, a devenit subsecretar de stat în Ministerul pentru Relația cu Parlamentului, adică a intrat în Guvernul PSD-ALDE. Al treilea candidat, Glad Varga, a fost susținut de vicepreședintele Cristian Bușoi dar și de unii lideri din fostul PDL.

Toate aceste tensiuni acumulate înainte de congres au izbucnit la scenă deschisă la reuniunea în care s-a votat noul președinte al TNL. Apropiații lui Ludovic Orban au încercat să pună capăt zvonurilor privind implicarea acestuia în competiția pentru șefia TNL. ”Ştiţi expresia: un vultur nu prinde niciodată muşte? Ludovic Orban nu se amestecă în jocuri mărunte de partid. Dacă aţi primit vreun telefon în care era invocat numele lui Orban, gândiţi-vă la ce v-am spus. Votaţi cu curaj şi demnitate. Mult succes!”, a fost mesajul prim-vicepreședintelui Iulian Dumitrescu pentru tinerii liberali.

Mesaj anti-PSD

La rândul său, Orban a atacat tabăra Surugiu. ”Nu-mi place ca unii să-şi facă campanie electorală victimizându-se, nu-mi place ca alţii să-şi facă campanie electorală dând pe surse informaţii neadevărate şi atacând PNL şi pe preşedintele PNL cu informaţii care nu au absolut niciun fel de temei. De asemenea, nu-mi place ca membri ai PNL să fie numiţi în Guvernul Tudose şi, mai ales, membri care sunt membri în comisia de organizare a congresului să fie în această situaţie, să fie numiţi subsecretari de stat”, a comentat Orban.

El a cerut ca liberalii să se lupte cu PSD caracterizat drept ”un partid dictatorial, care foloseşte instituţiile statului să-i lovească pe toţi aceia care au curajul să-i critice”. Liderul PNL a întrebat apoi dacă există cineva în sală care nu-şi poate exprima liber preferinţa pentru candidatul pe care doreşte să-l voteze din cauza lui şi a precizat că, la rândul său, are o preferinţă pentru şefia TNL, dar care nu a fost exprimată public.

Pe aceeași linie a mers și Mara Mareș în discursul său. ” Orice blat cu PSD va fi sancţionat dur.Îmi doresc să câştig şefia TNL ca voi să puteţi să faceţi carieră politică. Ştiu că pot, ştiu ce vreau, ştiu de ce vreau. Ştiu că cine mă judecă superficial greşeşte”, a afirmat Mareș.

Acuzații de jocuri de culise

În schimb, Glad Varga a acuzat jocurile de culise care au precedat alegerile interne. ”Ludovic Orban mi-a spus: <<indiferent de simpatii, drumul este liber pentru toţi candidaţii>>. Nu putem să le cerem tinerilor să facă politică când noi facem jocuri de culise. Domnule Orban, nu vă acuză nimeni de nimic. Dar vă acuz ( de jocuri de culise -n.r) secretarul general adjunct (Cristi Barbu- n.r), şi vă rog să-l suspendaţi”, a afirmat Glad Varga. De altfel, înainte de congres, Glad Varga a scris și pe pagina personală de Facebook că se fac presiuni asupra delegaților să dezvăluie cum anume vor vota la alegerile pentru șefia TNL.

De altfel, și Surugiu acuzase jocurile de culise, printr-o declarație făcută înainte de Congres, în care s-a ferit să-l indice expres pe Orban. „Eu nu am nimic împotriva Marei Mareș, însă nu mi se pare firesc să fie impusă cu ajutorul seniorilor. Am și eu amici seniori, însă nu le-am cerut să mă susțină, să facă presiuni pentru mine. Eu sunt de părere că și Mara poate să crească frumos, că poate face treabă bună în PNL, însă, am pretenția ca alegerile să se desfășoare corect. E foarte grav că se acționează așa, pentru că deja sunt foarte mulți tineri buni care nu mai activează în PNL tocmai pentru că sunt dezamăgiți și scârbiți de practicile de genul acesta”, a comentat Surugiu.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Ploiești #LetsPLAY – Capitala Tineretului din România 2024: Conferința „ 26 Martie – 143 de ani de la proclamarea Regatului României. „75 ani de...

COMUNICAT DE PRESĂConferințele „ Tinerii și Monarhia” Fundația Județeană pentru Tineret Prahova, Asociația Eurospirit, Primăria Municipiului Ploiești și Casa de Cultură „I.L. Caragiale” a Municipiului...

Ploiești #LetsPLAY – Capitala Tineretului din România 2024: Conferința „ 26 Martie – 143 de ani de la proclamarea Regatului României. „75 ani de...

COMUNICAT DE PRESĂConferințele „ Tinerii și Monarhia” Fundația Județeană pentru Tineret Prahova, Asociația Eurospirit, Primăria Municipiului Ploiești și Casa de Cultură „I.L. Caragiale” a Municipiului...

Coreea de Nord l-a primit pe șeful spionajului rus

O delegație a Biroului de Informații Externe al Rusiei a vizitat capitala nord-coreeană Phenian între luni și miercuri și a discutat despre stimularea cooperării...
Ultima oră
Pe aceeași temă