8.7 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăPoliticăMolnar Gyula: "Dacă vom câștiga alegerile, ne vom vedea la ședințe comune...

Molnar Gyula: “Dacă vom câștiga alegerile, ne vom vedea la ședințe comune de Guvern cu România”

“Nu vrem să câştigăm în sondaje, ci alegerile. Dacă ne uităm la cifre, sunt cifre care arată că 60% din oameni vor schimbare şi în Ungaria, şi noi vrem. Dacă aceasta se întâmplă în aprilie, atunci ne vom întâlni la şedinţele comune de guvern. Aceasta este o soluţie politică la probleme. Nu ne trebuie sentimente, ci rezolvări la probleme. (…) Între cele două ţări, Guvernul României este deschis la o conlucrare cu Ungaria, în schimb Guvernul Ungariei nu prea este deschis. Am stabilit că cea mai bună soluţie este dacă ne-am reîntoarce la acel proiect politic – şedinţa comună de guvern -, în care să se discute aceste probleme şi să găsească soluţii împreună”, a afirmat Molnar Gyula.

Preşedintele MSZP a menţionat că în Ungaria vor fi alegeri generale peste 63 de zile şi speră că, împreună cu candidatul formaţiunii pentru funcţia de prim-ministru – Karacsony Gergely, partidul va avea o campanie electorală eficientă.

“Vrem să aducem un mesaj pentru acei votanţi din Transilvania, care vor vota în alegerile generale din Ungaria. Bineînţeles dorim să transmitem un mesaj din Transilvania pentru cei de acasă, despre ceea ce gândim în politica externă, în politica privind minorităţile care trăiesc în vecinătatea Ungariei. (…) Mesajul nostru, al MSZP, şi al candidatului nostru este că drepturile câştigate nu se vor lua înapoi, iar cei care au dreptul de a vota să poată vota. Pentru minoritatea maghiară noi propunem o soluţie şi sper ca, după alegeri, cu candidatul nostru prim-ministru, să le prezentăm concret. Ieri le-am prezentat într-un forum la Cluj-Napoca. E o problemă spinoasă a procedurii de înregistrare şi votare a celor care au dublă cetăţenie”, a subliniat liderul MSZP.

El a spus că socialiştii unguri vor urmări cu foarte mare interes respectarea legilor în privinţa exercitării votului de către maghiarii de peste hotare, care au dublă cetăţenie, şi că i-a rugat şi pe colegii săi din România, din Partidul Social Democrat, să îi ajute în această privinţă.

“Dorim un parteneriat politic cu PSD, în România. Ne-am întâlnit de mai multe ori în acest an cu dânşii şi vrem să ne împărtăşească experienţa lor, cum au învins de două ori în campania electorală. Am discutat cu dl preşedinte Vasile Gliga (liderul PSD Mureş – n.r.) şi dl senator Horea Soporan (PSD) despre problematica şi drepturile minorităţilor şi am fost de acord că acestea trebuie abordate împreună”, a susţinut Molnar Gyula.

La discuţiile cu conducerea PSD Mureş, preşedintele MSZP, Molnar Gyula, a fost însoţit de candidatul la funcţia de premier al Ungariei din partea MSZP, Karacsony Gergely, şi de fostul ministru de Finanţe al Ungariei dr. Veres Janos.

Cele mai citite

Belgia și Cehia vor ca UE să dea noi sancțiuni împotriva influenței Rusiei în viitoarele alegeri europene

Belgia şi Cehia cer ca Uniunea Europeană să adopte noi sancţiuni pentru a contracara influenţa Rusiei în viitoarele alegeri europene, după ce mai multe...

Partidul conservator din Croația a câștigat alegerile parlamentare

Conservatorii, aflați la putere în Croaţia, au ieşit pe primul loc în alegerile legislative, conform estimărilor iniţiale, dar cu mai puţine mandate decât în...

Un cutremur cu magnitudinea inițială de 6,4 grade pe Richter a lovit sudul Japoniei

Un cutremur cu magnitudinea preliminară de 6,4 grade a lovit miercuri seara sudul Japoniei, a anunțat Agenția Meteorologică Japoneză, citată de Reuters, conform stiripesurse.ro. Epicentrul...
Ultima oră
Pe aceeași temă