0.9 C
București
joi, 26 decembrie 2024
AcasăPoliticăLiderii PSD pun condiţii pentru un prezidenţiabil din afara partidului

Liderii PSD pun condiţii pentru un prezidenţiabil din afara partidului

Preşedintele organizaţiei PSD Sector 5 din Bucureşti, Daniel Florea, a declarat, pentru MEDIAFAX, că PSD este un partid cu „orgoliu” care are nevoie de argumente „foarte, foarte puternice” pentru a fi convins să susţină un candidat care nu este membru de partid.

„Părerea mea e că trebuie foarte multă atenţie. PSD e un partid foarte mare care are propriul orgoliu (…) Având în vedere că până acum am avut candidat propriu, cred că trebuie nişte argumente foarte, foarte puternice ca să determine partidul să nu susţină un membru de partid. Din discuţiile pe care le-am avut cu organizaţia pe care o conduc, membrii noştri vor un membru PSD să candideze la Preşedinţie”, a declarat Daniel Florea pentru MEDIAFAX.

„Eu cred că fiecare partid îşi propune cel mai bun candidat şi întotdeauna cel care are susţinerea partidului, adică preşedintele, merită susţinere pentru prima funcţie în stat”, a adăugat preşedintele PSD Sector 5.

În opinia lui Daniel Florea, PSD ar trebui să înceapă „în jurul lunii octombrie” discuţiile despre candidatul la alegerile prezidenţiale din 2019.

Zetea: PSD nu o să-l forţeze pe Dragnea să candideze

Preşedintele PSD Maramureş, Gabriel Zetea, a declarat pentru MEDIAFAX că social-democraţii nu îl vor obliga pe Liviu Dragnea să îşi asume o candidatură pentru Palatul Cotroceni.

„În primul rând ţine de opţiunea personală a preşedintelui Liviu Dragnea. Partidul nu o să-l forţeze să candideze. Dar dacă îşi va dori acest lucru, sunt convins că va avea susţinerea noastră, a tuturor”, a declarat Zetea, vicepreşedinte naţional al PSD.

Potrivit preşedintelui PSD Maramureş, varianta unei candidaturi unice PSD-ALDE la prezidenţiale este posibilă dacă există o „conlucrare foarte bună” între liderii coaliţiei de guvernare.

„Dar asta înseamnă că dacă PSD va avea un candidat foarte bun el va fi susţinut de ALDE sau invers, dacă ALDE va avea un candidat foarte bun să fie susţinut de PSD. Deci lucrurile merg şi într-o direcţie şi cealaltă. Eu cred că dacă există o conlucrare foarte bună între cei doi preşedinţi, atunci şi partidele vor fi de acord”, a declarat Zetea pentru MEDIAFAX.

Teodorescu: Ar fi anormal ca PSD – ALDE să nu aibă un candidat

„E normal ca această coaliţie să aibă un candidat la preşedinţie. Cred că ar fi anormal ca alianţa PSD – ALDE să nu aibă un candidat, dacă lucrurile vor merge liniştit până la anul”, a declarat pentru MEDIAFAX preşedintele PSD Tulcea, Horia Teodorescu.

În legătură cu opţiunea tradiţională a PSD, ca preşedintele partidului să fie automat şi candidatul la alegerile prezidenţiale, Teodorescu a spus că „vremurile au evoluat”.

„Ar fi prematur să mă pronunţ eu. Istoric, PSD-ul a avut un candidat la Preşedinţie la fiecare alegeri, dar cred că vremurile sunt altele, au evoluat. Decizia trebuie luată de cei care au putere de decizie la nivelul partidului şi mă refer în mod special la CExN”, a declarat liderul PSD Tulcea.

Potrivit lui Teodorescu, este „obligatoriu” ca discuţiile privind candidatul PSD la prezidenţiale să înceapă anul acesta.

„Obligatoriu ar trebui să înceapă discuţiile anul acesta. Cred că până la sfârşitul anului, nu mai târziu, trebuie să se stabilească care este candidatul, oricare ar fi el, din partea coaliţiei sau din partea PSD-ului, să poată intra în precampanie”, a spus liderul PSD Tulcea pentru MEDIAFAX.

Buzatu: Candidatul să asigure funcţionarea armonică Preşedinte – Guvern

Preşedintele PSD Vaslui, Dumitru Buzatu, a declarat pentru MEDIAFAX că social-democraţii ar accepta un candidat din afara partidului dacă acesta ar asigura „dezideratul de funcţionare armonică a elementelor puterii executive, Preşedinte – Guvern”.

 
„Dacă îşi asumă obiectivele politice ale PSD sau ale majorităţii pe care o reprezintă, ar fi acceptabilă orice soluţie care să asigure dezideratul de funcţionare armonică a elementelor puterii executive, Preşedinte – Guvern”, a spus Buzatu, pentru MEDIAFAX, despre varianta unui prezidenţiabil PSD care să nu fie membru al partidului.

„Părerea mea personală este că PSD trebuie să se gândească la o soluţie complexă, o soluţie care să pornească de la susţinerea unui candidat care să aibă şanse mari în alegerile prezidenţiale şi care să asigure ulterior şi o bază de susţinere pentru câştigarea alegerilor parlamentare, astfel încât actualele disfuncţii în ceea ce priveşte funcţionarea puterii executive să fie eliminate. Aceste disfuncţii nu pot fi eliminate decât dacă şi preşedintele şi majoritatea parlamentară au aceeaşi culoare politică sau au aceeaşi majoritate în spate. Altminteri, tot timpul vom avea acest război, dl Iohannis şi dl Băsescu nu au fost capabili să se depărteze de partidele care i-au propus drept candidaţi astfel încât să îşi asume rolul de mediator imparţial între forţele politice”, a completat liderul PSD Vaslui pentru MEDIAFAX.

Manda: Capacitatea de a atrage voturi dincolo de bazinul PSD-ALDE, printre criterii

Preşedintele PSD Dolj, Claudiu Manda, a declarat pentru MEDIAFAX că nu exclude un candidat unic PSD-ALDE la prezidenţiale şi că persoana aleasă trebuie să fie capabilă să obţină voturi „dincolo de bazinul celor două partide”.

„Analiza trebuie să fie făcută fără orgolii, cu o măsurare sociologică, inclusiv potenţial de creştere, capacitatea de a atrage voturi dincolo de bazinul celor două partide ale alianţei, motiv pentru care este prea devreme să spun dacă va fi candidatul unuia sau altuia dintre partide, dacă va fi preşedintele uneia sau celeilalte formaţiuni”, a explicat Claudiu Manda.

Întrebat dacă ar accepta un candidat la prezidenţiale care să nu fie membru al partidului, preşedintele PSD Dolj a declarat pentru MEDIAFAX că nu exclude o asemenea ipoteză.

„Toate lucrurile acestea, inclusiv dacă se va accepta sau nu, va trebui să fie o evaluare în interiorul partidului şi în cadrul alianţei. Atâta timp cât putem să evaluăm toate variantele pe care le avem pentru un candidat cu şanse la prezidenţiale, un candidat al coaliţiei sau un candidat al PSD, sigur că nu avem ce să excludem”, a completat Manda, pentru MEDIAFAX.

Moldovan: Orice coleg care e parte din alianţă este colegul tău

Preşedintele PSD Bistriţa-Năsăud, Radu Moldovan, a declarat pentru MEDIAFAX, despre ipoteza ca PSD să susţină un prezidenţiabil care nu este membru de partid, că atunci când faci parte dintr-o alianţă, orice membru al alianţei devine „colegul tău”.

„În momentul când faci parte dintr-o alianţă ai acceptat înainte o asemenea asociere, orice alt coleg care e parte din alianţă este colegul tau”, a declarat Moldovan,chestionat despre un posibil candidat la prezidenţiale din afara PSD.

„Asteptăm analiza şi vom vedea care e cea mai bună soluţie pentru România şi pentru români. Nu vreau să fac comentarii fără să avem sondaje şi o analiză foarte serioasă. Când vom avea toate datele pe masă vom lua o decizie. Timp e destul”, a adăugat liderul PSD Bistriţa-Năsăud despre un candidat unic PSD-ALDE.

Valeca: Sunt deschise toate opţiunile

Preşedintele PSD Argeş, Şerban Valeca, a declarat pentru MEDIAFAX că nu exclude „a priori” varianta unui candidat la prezidenţiale care să nu fie membru al formaţiunii.

„Se analizează toate variantele şi, din câte ştiu, se fac mai multe studii sociologice, analize. Probabil că în decembrie-ianuarie vom decide în funcţie de aceste analize, până la urmă sociologia este o ştiinţă şi trebuie să ne bazăm pe ceea ce vor oamenii. Evident că fiecare partid şi-l doreşte pe al lui, dar până la urmă nu dorinţa unei părţi contează, ci dorinţa majorităţii. Sunt analize compleze care se fac. Sunt deschise toate opţiunile”, a spus Valeca pentru MEDIAFAX.

Întrebat dacă exclude varianta ca PSD să susţină un prezidenţiabil din afara partidului, liderul organizaţiei Argeş a răspuns: „Nu a priori, depinde ce rezultă în urma analizelor”.

Mocioalcă: PSD are înţelepciune

Preşedintele PSD Caraş Severin, Ion Mocioalcă, a declarat pentru MEDIAFAX, cu privire la varianta ca partidul să susţină la alegerile prezidenţiale un candidat din afara formaţiunii, că PSD are „înţelepciunea” să facă cea mai bună alegere.

„Eu cred că partidul are atâta înţelepciune încât poate să susţină cea mai bună variantă pentru el. Şi domnul Dragnea la fel, avem parte de un conducător care ştie ce vrea şi suntem cu el”, a declarat Mocioalcă.

Dragnea: E posibil să anunţăm candidatul spre sfârşitul anului

Preşedintele PSD a anunţat, pe 22 iulie, că PSD şi ALDE ar putea avea un candidat unic la alegerile prezidenţiale, candidat care ar putea fi de la PSD sau de la ALDE, Liviu Dragnea precizând că analiza a început deja, separat, în cadrul celor două formaţiuni. „Candidatul (la alegerile prezidenţiale -n.r.) va fi desemnat după o analiză foarte serioasă şi riguroasă, şi nu pe orgolii. Şi este posibil candidat unic. Am vorbit cu domnul Tăriceanu şi am convenit că orice variantă este deschisă, însă o s-o pitrocim foarte bine şi vom vedea care e varianta cu cea mai mare şansă de reuşită. Va fi o decizie raţională, nu bazată pe orgolii, pe dorinţe găunoase, ci pe dorinţa de câştig. Pentru noi e important ca Alianţa PSD-ALDE să câştige prezidenţialele. Ori va avea candidat propriu. Lăsăm această variantă deschisă în analiză, poate să fie de la PSD, poate să fie de la ALDE”, a declarat Liviu Dragnea, la România Tv.

Liderul PSD a mai spus că analiza a început deja, fiind posibil şi un anunţ până la finalul anului.

„Sunt analize complexe care se fac şi o s-o terminăm spre sfârşitul anului, la toamnă. E posibil (să facem şi anunţul – n.r.). Facem separat (analiza – n.r.). Este inclusă în această analiză (prezidenţiale şi europarlamentare – n.r.)”, a completat Liviu Dragnea.

Tăriceanu: De foarte multe ori stau şi mă întreb cum aş face eu mandatul de preşedinte, ce ar trebui să fac pentru România

Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat marţi seară, la Antena 3, că o candidatură a sa la alegerile prezidenţiale din 2019 nu este un lucru de care să se sperie şi că de foarte multe ori stă şi se întreabă cum ar face el mandatul de preşedinte şi ce ar trebui să facă pentru România.

Întrebat dacă îşi doreşte să candideze la prezidenţiale, Tăriceanu a răspuns că este un lucru care îl preocupă.

„Nu aş spune că e un lucru de care să mă sperii, dar nici nu sunt în momentul acesta mânat de o ambiţie nemăsurată. Niciodată în politică eu nu am procedat în felul acesta. Cred că cei care au ambiţii, aşa, necontrolate şi nemăsurate până la urmă ajung să facă greşeli. Am fost premier şi poate un pas mai sus, altul nu mai există, ar fi funcţia prezidenţială, ceea ce nu este un lucru care să spun că nu mă preocupă. De foarte multe ori stau şi mă întreb cum ar trebui să fie mandatul de preşedinte, cum aş face eu mandatul de preşedinte, ce ar trebui să fac pentru România, pentru că până în prezent eu văd o mare diferenţă între cum e descris în Constituţie rolul preşedintelui şi ce se întâmplă în realitate”, a declarat Tăriceanu, marţi seară, la Antena 3.

Cele mai citite

Un petrolier din „flota-fantomă” a Rusiei a tăiat cablul electric Estlink 2 între Finlanda și Estonia

Finlanda a oprit un petrolier din „flota-fantomă” a Rusiei, care ar fi tăiat cablul Estlink 2. Autoritățile finlandeze investighează un petrolier care face parte...

Vânzările de sărbători în SUA au fost mai mari decât anul trecut

Sezonul de cumpărături de sărbători din SUA, desfășurat între 1 noiembrie și 24 decembrie, a înregistrat o creștere a cheltuielilor de 3,8% față de...

YouTube, blocat de facto în Rusia: Traficul platformei s-a prăbușit cu 80%

Experții în securitate cibernetică consideră că această strategie reprezintă o formă treptată de cenzură Autoritățile ruse au început o blocare de facto a platformei YouTube,...
Ultima oră
Pe aceeași temă