Doi membri ai Academiei Române, teologul și filosoful Wilhelm Dancă și fostul ministru al Educației Mircea Dumitru, se disociază de apelul lansat de forul român la integritatea teritorială a României, prin care 84 de academicieni au preluat propaganda PSD.
UPDATE 11.15: Rectorul Universității Babeș-Bolyai, Ioan-Aurel Pop și Eugen Simion au explicat că apelul Academiei Române a început după publicarea în Monitorul Oficial a inițiativei privind autonomia Ținutului Secuiesc, dar și în urma protestelor din ultimele 10 zile, izbucnite în urma adoptării OUG 13, scrie agenția Mediafax.
Astfel, Ioan-Aurel Pop a declarat, pentru Gandul, că apelul „a fost conceput treptat” şi lansat pe 8 februarie, când a fost gata, menţionând că „s-a potrivit şi cu această sfâşiere în societatea românească”, în faţa căreia „Academia nu poate rămâne pasivă”.
Academicianul Eugen Simion a spus că „punctul real de plecare” al apelului a fost apariţia în Monitorul Oficial a cererii de autonomie a Ţinutului Secuiesc. ”Eu cred că este o problemă această schizofrenie care există în statul român la ora actuală, în populaţia românească, începând cu ortografia. Sunt unii care nu acceptă ortografia oficială recomandată de Academia Română şi susţinută de lege. Până la disensiunile din sfera politică care sunt mari de tot (…) De aceea grupul care a iniţiat, eu l-am semnat, pentru că este un apel care se adresează şi intelectualilor, dar tuturor românilor să fim atenţi cu ţara aceasta să nu mai batjocorim valorile noastre, să facem un alt tip de educaţie publică”, a explicat Eugen Simion.
Astfel, Wilhelm Dancă, membru corespondent al Academiei, a scris pe contul său de Facebook, că apelul instituției nu oglindește convingerile sale creștine și nici misiunea instituției.
“Dragi prieteni,
Ma disociez de recentul Apel al grupului de inițiativa din cadrul Academiei Romane, pentru ca nu oglindește nici misiunea Academiei Romane, nici convingerile mele crestine. Dumnezeu sa binecuvanteze Academia Romana! Dumnezeu sa binecuvanteze România!”, a scris Wilhelm Dancă pe contul său de Facebook.
Similar, și rectorul Universității București, Mircea Dumitru a precizat că nu cunoștea că nu se regăsește „nici în stilistica, nici în retorica şi nici în multe dintre ideile susţinute în această scrisoare”.
Totodată, fostul ministru al Educației s-a exprimat „fără echivoc împotriva corupţiei şi a tuturor politicienilor şi persoanelor publice care pun în pericol ordinea de drept.”
“Acum vreo trei săptămâni, am fost pus în temă cu iniţiativa unor membri din Academie, care urmau să adreseze un mesaj public privitor la situaţia geopolitică a ţării. Contextul mai general era delimitat de anticipata întâlnire dintre premierul maghiar şi preşedintele SUA, urmată apoi şi de întâlnirea cu preşedintele Federaţiei Ruse. Pe acest fundal, am fost întrebat dacă mă alătur unui apel mai general în care să fie subliniată susţinerea unităţii şi a integrităţii teritoriale şi nevoia de a depăşi conflictele mari din societatea românească prin dialog activ şi cultivarea unor atitudini politice tolerante. Deşi toate acestea nu reprezintă temele comune ale intervenţiilor mele din ultima vreme în spaţiul public, am acceptat că există o sensibilitate la aceste chestiuni şi m-am declarat de acord cu ele. Conţinutul scrisorii mi-a rămas necunoscut până în momentul publicării lui, astăzi.
Ca atare, mă văd acum nevoit să mă disociez de textul de astăzi şi să spun că nu mă regăsesc nici în stilistica, nici în retorica şi nici în multe dintre ideile susţinute în această scrisoare. Mai mult, în apelul public de acum câteva zile, pe care l-am semnat împreună cu mai mulţi colegi din Universitatea din Bucureşti, şi pe care eu l-am iniţiat, denunţ derapajele grave de la respectarea normelor şi a regulilor statului de drept şi mă exprim fără echivoc împotriva corupţiei şi a tuturor politicienilor şi persoanelor publice care pun în pericol ordinea de drept. Regret situaţia creată şi cred că mediul academic trebuie să rămână un apărător al mecanismelor statului de drept şi ale democraţiei.”, a scris acesta pe pagina sa de Facebook.
Miercuri, 84 de academicieni au semnat un apel către poporul român și către instituțiile statului, cu o foarte puternică tentă naționalistă, în contextul în care PSD a lansat ideea că protestele anticorupție din ultimele 10 zile pot duce la ruperea României.
Astfel, în comunicat, Academia Română s-a pronunțat “cu tărie în favoarea identității, suveranității și unității naționale.” Printre cei ce au semnat apelul, se numără: Nicolae Breban, Eugen Simion, Dumitru Radu Popescu, Dan Berindei și Ioan Aurel Pop.
“Preocupaţi în mod deosebit de încercările recurente de „regionalizare” a României sau de crearea de enclave autonome pe baze etnice, contrare Constituţiei României şi tendinţelor de integrare europeană, total neproductive din punct de vedere economic, social, al calităţii vieţii în aceste zone”, au scris academicienii, în apelul lor. Ei au mai susținut că se exprimă ferm împotriva tuturor acestor acțiuni și cu tărie în favoarea identității, suveranității și a unității naționale.
Academicienii i-au îndemnat la acțiuni pe toți locuitorii României și ai poporului român. “Chemăm alături de noi, în acest demers, întregul popor român, pe toţi locuitorii acestui pământ, ne adresăm în particular intelectualilor, invitându-i să fie exemplu de înţelepciune şi de patriotism, ne adresăm oamenilor politici, invitându-i să conlucreze cu responsabilitate şi patriotism pentru binele României”.