Președintele Klaus Iohannis a declarat, luni, la Craiova, unde a participat, alături de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la constituirea Brigăzii Multinaţionale Sud-Est, că aceasta va fi operaţională până la finalul anului viitor, potrivit Mediafax.
Preşedintele Klaus Iohannis şi-a afirmat încrederea că, până la finalul anului 2018, Brigada Multinaţională Sud-Est de la Craiova va fi operaţională complet.
„Mă bucur că, în timpul relativ scurt care a trecut de la adoptarea deciziei de constituire a acestei structuri NATO în România, s-au înregistrat progrese importante, apreciate ca atare la nivel aliat. Am încredere că ne vom respecta în continuare angajamentele asumate în această privinţă astfel încât, la sfârşitul anului viitor, să realizăm capacitatea totală a comandamentului Brigăzii Multinaţionale Sud-Est.
În paralel, vom participa în continuare la prezenţa NATO din Polonia, în cadrul structurii conduse de SUA, precum şi la Misiunea Resolute Support din Afganistan. Suntem şi vom rămâne parte a efortului NATO de îmbunătăţire a securităţii regionale şi globale printr-o abordare multidirecţională”, a afirmat Klaus Iohannis, la Craiova.
Alături de Klaus Iohannis şi Jens Stoltenberg, la constituirea Brigăzii Multinaţionale Sud-Est de la Craiova au fost prezenţi şi ministrul Apărării Naţionale, Mihai Fifor, şi şeful Statului Major General, generalul Nicolae Ciucă.
„Ne aflăm astăzi, aici, într-un moment cu o semnificaţie deosebită pentru apărarea României şi a spaţiului Euroatlantic, constituirea Brigăzii Multinaţionale Sud-Est din Craiova. Devine , astfel, realitate unul dintre obiectivele importante susţinute de ţara noastră în cadrul summit-ului NATO de la Varşovia. (…) Brigada Multinaţională Sud-Est s-a înfiinţat tocmai ca răspuns la acest mediu de insecuritate şi instabilitate în proximitatea NATO.
Spaţiul Euroatlantic continuă să se confrunte cu o serie de provocări generate de actori statali şi non-statali, de forţe militare convenţionale şi entităţi teroriste. De asemenea, ameninţările cibernetice şi cele hibride cresc în relevanţă şi alimentează caracterul de incertitudine al contextului securitar actual. Ne aflăm în plin proces de consolidare a posturii de descurajare şi apărare a NATO în flancul estic al alianţei”, a afirmat Iohannis.
Şeful statului a adăugat că România îşi propune consolidarea rolului de „furnizor de securitate şi stabilitate”.
„Faptul că România găzduieşte Comandamentul Brigăzii Multinaţionale Sud-Est indică gradul înalt de preocupare şi implicare a ţării noastre pentru creşterea nivelului de securitate nu doar în ţara noastră, ci în întreaga regiune a Mării Negre.
Pentru noi, rolul de furnizor de securitate şi stabilitate pe care ni l-am asumat este un obiectiv pe care odată realizat ne propunem să-l consolidăm şi să-l adaptăm evoluţiilor regionale şi globale. Această nouă structură aliată de pe teritoriul naţional reprezintă rezultatul efortului conjugat al României, al aliaţilor şi al NATO ca organizaţie.
Alianţa Nord-Atlantică înseamnă, în primul rând, solidaritate şi unitate, iar participarea celorlalte state membre NATO, fie că ne referim la personalul multinaţional care include şi comandamentul acestei brigăzi, fie că ne referim la participarea aliaţilor la activităţi comune de instruire şi exerciţii, respectă fidel acest principiu”, a mai spus preşedintele.