Preşedintele PSD Liviu Dragnea a declarat că va discuta cu senatorii social-democraţi, în ultima săptămâna din luna ianuarie, despre posibilitatea retragerii sprijinului acordat preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, întrucât există o „supărare” în interiorul grupului, „combinată cu informaţiile, deocamdată neconfirmate, că există negocieri strânse între ALDE şi PNL”, transmite Agerpres.
„Nu am zis că vreau să îl debarc (pe Călin Popescu Tăriceanu de la şefia Senatului – n.r.), numai că era o oarecare nervozitate în grupul senatorial PSD, spre finalul sesiunii parlamentare, din cauza unor declaraţii ale dlui. Tăriceanu. O să discutăm cu grupurile în ultima săptămână din ianuarie şi o să o luăm în discuţie şi asta. Nu am mai simţit aceeaşi nervozitate”, a afirmat Dragnea, duminică, la Antena 3.
Întrebat care a fost cauza „nervozităţii” manifestate în rândul senatorilor PSD, Dragnea a arătat că aceasta este legată de sprijinul oferit de PSD lui Tăriceanu. „Colegii mei spuneau că, pe de-o parte, există anumiţi membri ALDE, poate chiar dumnealui, care negociază în ascuns cu PNL, iar pe de altă parte critică Guvernul şi PNL şi fac pe singurii din Opoziţie. Asta a deranjat foarte mult. (…) Oamenii spun totuşi că PSD i-a oferit d-lui Tăriceanu poziţia a doua din statul român, preşedintele Senatului, şi ocupă această funcţie, în principal, cu voturile PSD şi ale UNPR”, a detaliat preşedintele PSD.
Dragnea a explicat că, la momentul respectiv, când Guvernul Cioloş a primit votul de încredere din partea Parlamentului, România se afla „într-o situaţie naţională şi regională destul de dificilă”, care însă, gestionată cu „maturitate politică” ar fi putut reprezenta un succes pentru România.
„În această situaţie aveam varianta să perpetuăm o stare de instabilitate politică, ceea ce genera instabilitate în toate domeniile, şi să ratăm o şansă uriaşă ca România să fie privită ca un aliat strategic extrem de important (…) sau să generăm o stabilitate, fără să dăm un ‘CEC în alb’ Guvernului. Pe de altă parte, PSD a trecut printr-un risc uriaş – Guvernul să rămână captiv numai la PNL, cu UNPR, poate şi ALDE era la vremea aceea; cu schimbări administrative majore; cu presiuni uriaşe pe primari şi exista riscul să rămânem cu mai puţin de jumătate din primari; cu proiectele de dezvoltare blocate şi PSD să intre în alegerile din 2016 ca un partid zdrenţuit. Or, am ajuns în situaţia în care România este stabilă şi, ceea ce am propus eu şi a susţinut PSD, s-a dovedit că face din România un punct de stabilitate şi este apreciat de toţi partenerii noştri, iar PSD intră în alegeri cu o cotă de încredere destul de serioasă şi cu foarte multă încredere în forţele proprii. Ăsta era contextul, lucru pe care îl ştia şi dl. Tăriceanu. Există două tipuri de abordare în genul ăsta de situaţie: să faci orice pentru a crea un război politic numai cu scop electoral sau să ai maturitate şi să generezi dezbateri pe chestiuni importante, dar pe cele care sunt strategice să existe înţelegere, pentru că sunt câteva teme majore pentru România. De aici a plecat supărarea, combinată cu informaţiile, deocamdată neconfirmate, că există negocieri strânse între ALDE şi PNL”, a menţionat liderul social-democraţilor.