26.1 C
București
duminică, 30 iunie 2024
AcasăSportProgresul României privind gazele cu efect de seră

Progresul României privind gazele cu efect de seră

România a reușit să reducă la jumătate emisiile de gaze cu efect de seră în ultimii ani, deși schimbările climatice înregistrate la nivel global continuă să ne afecteze prin temperaturile extrem de ridicate, a declarat, luni, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Grațiela Gavrilescu, relatează Agerpres

“E suficient să ne imaginăm care ar fi calitatea vieții în Uniunea Europeană în lipsa unor măsuri riguroase de mediu și pe fundalul creșterilor constante ale economiilor! Este evident că, fără o agendă politică solidă, așa cum este cea a Uniunii Europene, presiunile asupra mediului ar fi devastatoare, cu impact puternic asupra ecosistemelor și sănătății populației (…) România, ca stat membru, este raliată la toate aceste politici. Rezultatele pe care țara noastră le-a acumulat în ultimii ani sunt validate și de Raportul Agenției Europene de Mediu. Am reușit o scădere a emisiilor de gaze cu efect de seră aproape la jumătate, cum de asemenea am reușit să diminuăm efectul nociv al altor poluanți atmosferici: emisiile de dioxid de sulf, care au scăzut cu circa 48%, sau emisiile de NOx, în scădere cu aproape de 30%. Recent, Ministerul Mediului a promovat o Hotărâre de Guvern care să sprijine autoritățile locale în elaborarea și implementarea planurilor de calitate a aerului. Suntem preocupați să reducem și impactul PM10 în aglomerările urbane din țară, pentru a nu expune populația la niciun risc’, a afirmat Gavrilescu.

Citește și: Gavrilescu: Avem proiect de modificare a legislaţiei pe ambalaje

Conform ministrului, în ceea ce privește schimbările climatice, România este, în continuare, afectată de temperaturile ridicate.

“Cât privește schimbările climatice, chiar și pe fundalul reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră, acestea afectează în continuare România. Săptămâna trecută, țara noastră a traversat o perioadă dificilă, marcată de temperaturi extrem de ridicate. Administrația Națională de Meteorologie a emis îm mai multe rânduri coduri galbene, portocalii și chiar roșii pentru anumite regiuni. La fel ca și în alte țări europene, România a înregistrat între 1988 și 2010 o creștere a temperaturilor medii anuale cu circa 0,5 grade Celsius, valoare foarte apropiată de media globală de 0,6 grade Celsius. Această creștere este sursa problemelor de astăzi, resimțită acut nu doar în agricultură, dar și în disconfortul și în starea de sănătate a populației’, a spus ministrul Mediului.

Aceasta a adăugat că România rămâne una dintre țările cu cea mai importantă biodiversitate din Europa, cu Delta Dunării unul dintre etaloanele turismului autohton.

“În cazul biodiversității, un alt capitol al raportului, ne bucurăm că aceasta este considerată în continuare una dintre cele mai remarcabile din Europa. Desigur, Delta Dunării are o importanță deosebită în acest sens prin găzduirea a sute de specii de păsări, unice în Europa. Provocarea României este de a găsi un echilibru între activitățile de agricultură, vânătoare și turism, pentru a păstra această biodiversitate fără echivalent în Europa”, a precizat Grațiela Gavrilescu.

Citește și: Coridorul Verde al Dunării, un proiect în permanentă reactualizare

Ea a amintit că, săptămâna trecută, Ministerul Mediului a promovat în ședința de Guvern o Hotărâre prin care se instituie noi reguli de circulație și supraveghere a navelor și ambarcațiunilor pe canalele și lacurile interioare ale Deltei Dunării.

“Este un act la care am lucrat intens și care are rolul de conservare a speciilor și întărire a capacității de control, prin sisteme moderne de supraveghere a oricărei ambarcațiuni’, a menționat șeful de la Mediu.

În ceea ce privește gestionarea apei, potrivit ministrului, “România își propune să realizeze o gestionare durabilă urmând îndeaproape cerințele directivelor UE referitoare la acest capitol’.

“Activitățile de management al inundațiilor implică un amestec de politici pe termen scurt, mediu și lung pentru a proteja mediul și pentru apărarea vieții populației. Așa cum arată și Raportul dumneavoastră /Raportul SOER 2015 al Agenției Europene de Mediu — AEM, n. r./ politicile de mediu europene au adus beneficii substanțiale atât local, cât și global, contribuind la îmbunătățirea mediului și a calității vieții. În continuare, provocarea cea mai mare rămâne gestionarea schimbărilor climatice și felul în care răspundem acestui fenomen. Investițiile verzi, inteligente, schimbarea sistemelor de producție și consum sunt cel mai bun răspuns în această situație și șansa dezvoltării durabile a fiecărui stat membru. România, prin politicile sale și prin Fondul de Mediu, susține, și nu doar la modul declarativ, investițiile inteligente la nivel de masă, pentru încurajarea unui consum durabil, în limitele resurselor naturale și pentru un impact cât mai mic asupra mediului’, a subliniat Grațiela Gavrilescu.

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) a organizat, luni, la București, conferința de prezentare a Raportului ”Mediul european — starea și perspectiva 2015” — SOER 2015, întocmit de Agenția Europeană de Mediu /AEM/. Conform documentului, emisiile de gaze cu efect de seră au scăzut, la nivel european, cu 19% din 1990 până în prezent, în ciuda unei creșteri cu 45% a producției economice. De asemenea, la nivelul Uniunii Europene consumul total de resurse s-a diminuat cu 19% în ultimii 18 ani, iar ratele de reciclare a deșeurilor s-au ameliorat în fiecare țară.

Cele mai citite

Laura Codruţa Kovesi, îngrijorată că noile prevederi adoptate de Austria ar putea împiedica anchetele Parchetului European

Procurorul-şef european, Laura Codruţa Kovesi, anunţă că analizează noile dispoziţii legale adoptate de Austria. Unele dintre acestea ar putea intra în contradicţie cu Regulamentul...

Italia a fost eliminată de la EURO 2024 de Elveția

Italia este OUT de la EURO 2024, după ce a fost învinsă de Elveția, scor 2-0. Campioana en-titre părăsește astfel competiția după doar 4...
Ultima oră
Pe aceeași temă