12.9 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSportPreședintele Klaus Iohannis, la întâlnirea cu aleșii locali din județul Suceava: Descentralizarea...

Președintele Klaus Iohannis, la întâlnirea cu aleșii locali din județul Suceava: Descentralizarea nu poate fi făcută pentru cineva și nici împotriva cuiva

Președintele Klaus Iohannis se va deplasa miercuri în județul Suceava pentru a discuta cu aleșii locali despre proiectele de dezvotale privind agricultura și dezvoltarea durabilă. Potrivit unui comunicat de presă al președinției, scopul întâlnirii este stimularea întreprinderilor mici și mijlocii, dar și sprijinirea producătorilor din zona Suceava – Botoșani.

Președintele Klaus Iohannis pledează pentru descentralizare, dar atrage atenția că pentru realizarea acesteia nu trebuie implicat „un partid”, „un om” sau „un guvern”, ci întreaga administrație, iar descentralizarea nu trebuie făcută „împotriva cuiva”, dar „nici pentru cineva”. Șeful statului participă, miercuri, la o dezbatere cu peste 300 de aleși locali din regiunea de dezvoltare Nord-Est.

„Guvernanții să se folosească cu înțelepciune de învățămintele trecului și să nu introducă o discriminare între autoritățile publice locale. (…) Politica celui mai puternic, pur și simplu, nu mai merge”, a declarat președintele în fața sutelor de aleși locali.

„Reforma administrativă nu trebuie să fie o sarcină a fiecărui guvern format, de a reorganiza ceva cu orice preț. Dimpotrivă, guvernele predecesoare sunt obligate să continue reforma. Nu un partid, nu un om, nu un guvern, ci întreaga administrație trebuie implicată în tot acest efort colectiv. Cu cât aceste lucruri se fac în grupuri mai restrânse, cu atât erorile vor fi mai grave. Descentralizarea și modernizarea nu se pot face împotriva cuiva, ci pentru a îmbunătăți sistemul. Nu pot fi făcute nici pentru cineva”, a mai spus Klaus Iohannis.

Referindu-se la Programul Național de Dezvoltare Locală, președintele a arătat că acesta a „împărțit țara în două”. „În ciuda beneficiilor certe, programul a avut aproape în totdeauna o mare problemă de transparență. A împărțit țara în două categorii: primari fericiți și primari nefericiți, beneficiari ai programului sau eliminați de pe lista programului, de multe ori pe criterii politice”, a susținut șeful statului.

Președintele a mai arătat că „Moldova se definește, în prezent, prin 0 km de autostradă” și că Regiunea de dezvoltare Nord-Est absoarbe doar 6% din totalul investițiilor străine din România.


Președintele Klaus Iohannis se va întâlni cu reprezentanţii Clusterului Regional Inovativ de Bioeconomie Suceava-Botoşani, la Aeroportul Internaţional „Ştefan cel Mare”. Potrivit comunicatului, vor avea discuții despre proiectele Clusterului şi despre perspectivele de dezvoltare privind agricultura și dezvoltarea durabilă.

"Scopul acestei întâlniri este stimularea întreprinderilor mici și mijlocii, cât și sprijinirea producătorilor din zona Suceava – Botoşani ce își desfășoară activitatea în sectorul bioeconomiei, siguranţei alimentare a populaţiei şi protecţiei mediului.

De asemenea, Președintele României va participa la dezbaterea intitulată Modernizare, dezvoltare, descentralizare. Administrația locală vorbește!, care va avea loc la Teatrul Municipal „Matei Vișniec” din Suceava. În prezența a peste 300 de aleși locali din regiune, vor fi dezbătute principalele probleme cu care se confruntă administraţia publică locală și soluțiile posibile”, se arată în comunicatul de presă.

În cadrul acestei vizite, președintele va merge și la mănăstririle Voroneț și Dragomirna.

“Cu ocazia vizitei sale în județul Suceava, Președintele Klaus Iohannis va vizita mănăstirile Voroneţ şi Dragomirna, pentru a transmite un semnal în ceea ce privește necesitatea păstrării tradițiilor comunităţilor bucovinene, cât și a restaurării și prezervării patrimoniului cultural al Bucovinei”, se mai spune în comunicat.

Cele mai citite

VIDEO. Mai multe persoane au fost reținute pentru trafic de droguri. Una din ele, prinsă în flagrant

La data de 25 aprilie 2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Constanța (DIICOT) au dispus...

Deficitul bugetar a crescut, după primul trimestru

Deficitul bugetar a urcat la 2,06% din Produsul Intern Brut după primele trei luni din acest an, soldul negativ cifrându-se la 35,88 miliarde de...

Fântânile arteziene din Sectorul 4, pregătite pentru zilele călduroase de vară

Sectorul 4 al Capitalei este o comoară ascunsă pentru cei care își doresc să exploreze frumusețea orașului. Printre numeroasele sale atracții, cum ar fi...
Ultima oră
Pe aceeași temă