Președintele Klaus Iohannis l-a nominalizat, luni seara, pe social-democratul Mihai Tudose, propunerea PSD-ALDE, ca premier. Șeful statului și-a motivat decizia precizând că România este într-o criză politică, fiind necesară încheierea acesteia cât mai curând.
UPDATE 22.00: Președintele executiv al PMP, Eugen Tomac, a afirmat, luni seara, într-o postare pe Facebook, că președintele Iohannis „a demonstrat că este un politician slab”, prin desemanrea lui Mihai Tudose ca premier.
„Iohannis nu a scăpat de sindromul USL! Nu cu mult timp în urmă, ieșea în stradă, mimând că înțelege cât rău face PSD țării. Astăzi, a demonstrat că este un politician slab, care nu este capabil să lupte cu ciuma roșie. A-l numi pe Tudose premier este totuna cu a-ți decide ieșirea din scenă într-un mod jalnic. Putea refuza să numească o asemenea mediocritate. Avea această șansă! După Iohannis nu va rămâne nimic mai mult decât niște ani irosiți și o țară marginalizată, trimisă pe nedrept la periferia Europei", a scris Eugen Tomac pe pagina de Facebook.
La rândul său, vicepreședintele PNL, Raluca Turcan, a afirmat, că desemnarea lui Mihai Tudose ca premier arată că standardele de competenţă ale PSD pentru funcţiile publice sunt foarte reduse.
„Constatăm că există o discrepanţă uriaşă între viziunea coaliţiei PSD-ALDE privind performanţa actului de guvernare şi ceea ce sunt capabili să ne ofere în realitate. Din păcate, Mihai Tudose are un bilanţ al activităţii foarte neclar, fapt ce arată că standardele PSD în materie de competenţă în funcţia publică sunt foarte reduse.În lipsa unei opţiuni mai bune din partea majorităţii parlamentare, atrag atenţia că dl. Tudose are obligaţia de a-şi calibra cabinetul astfel încât să dea performanţă şi corectitudine. Trebuie să nu uite că va fi şeful Guvernului României şi nu al PSD sau premierul personal al d-lui Dragnea!”, a scris Raluca Turcan, pe pagina sa de Facebook.
Liderul PMP, senatorul Traian Băsescu, l-a criticat dur pe președintele Klaus Iohannis, luni seara, după ce a anunțat că îl desemnează pe Mihai Tudose, fost ministru al Economiei și propunerea PSD-ALDE, ca premier al României.
Fostul ministru al Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a declarat, luni seara, că probabil își va păstra potrofoliul și în viitorul Guvern. Precizarea vine după ce președintele Klaus Iohannis l-a desemnat pe social-democratul Mihai Tudose, pentru funcția de premier.
Președintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, luni seara, că formațiunea pe care o conduce se va opune categoric învestirii Executivului, după ce președintele Klaus Iohannis l-a desemnat pe Mihai Tudose ca premier.
20.22: Senatorul PSD Șerban Nicolae a salutat decizia președintelui Klaus Iohannis privind nominalizarea lui Mihai Tudose ca premier.
„Nu cred că se va depăși ziua de joi. Lucrurile sunt suficient de clare, vom face o analiză și cu partenerii de la ALDE. E nevoie și de ajustări și de flexibilizarea unor termene. Pentru o mai bună coordonare între ministere, e nevoie de flexibilizarea unor termene ca să rămânem între parametrii fixați.", a spus social-democratul Șerban Nicolae, la Antena 3.
UPDATE 20.00: „Am încheiat consultările pe care le-am avut astăzi cu reprezentanții partidelor, în vede. Câteva concluzii: PSD și ALDE susțin că au, în continuare, o majoritate în Parlament. Aceste două formațiuni au înaintat o propunere, pe dl. Tudose. Partidele din opoziție nu au avut propuneri concrete și nici nu a rezultat că ar avea o înțelegere. Această criză politică dăunează grav României – economiei, imaginii țării în lume. Opinia mea este că această criză trebuie terminată foarte repede. Trebuie să avem, cât se poate de repede, un Guvern care să rezolve problemele care au rămas nerezolvate și care au pornit din cauza conflictului intern din PSD. Așadar, îl desemnez pe dl. Tudose ca viitor prim-ministru. Va avea discuții în zilele următoare și se vor prezenta cu o echipă în Parlament. Solicit partidelor, nu doar PSD și ALDE, să se apuce de o agendă”, a anunțat președintele Klaus Iohannis.
19.01: Președintele Klaus Iohannis susține declarații de presă la ora 20.00.
Europarlamentarul Siegfried Mureșan este propunerea pe care PMP i-a făcut-o președintelui Klaus Iohannis pentru funcția de premier, a anunțat, duminică, Traian Băsescu.
18.48: „Grupul nostru așteaptă decizia președinelui. Evident că nu am avut niciun fel de propunere de prim-ministru. A fost o discuție de informare reciprocă”, a declarat liderul Partidului Minorităților, Varujan Pambuccian.
18.30: Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, la finalul consultărilor: „Eu cred că rolul și răspunderea o are majoritatea, coaliția de guvernare. În politică, e bine să ai și răbdare. Nu știu ce propunere va accepta președintele Iohannis, vom vedea. Dar noi dorim un dialog în continuare. Bănuiesc că PSD-ALDE au majoritatea”.
18.00: Delegaţia UDMR a început consultările cu preşedintele Klaus Iohannis.
17.45: Liderul PMP, Traian Băsescu, a precizat că l-a propus pe europarlamentarul Siegfried Mureșan.
„Vă pot informa că are 36 de ani, a fost născut în 81, a absolvit ASE. A fost bursier la mai multe programe internaționale, este un tânăr din generația Macron din Franța și generația Trudeau, din Canada. Cred că am făcut o propunere care să corespundă nu numai portretului robot făcut de Dragnea și Tăriceanu, dar și celui cerut de președintele Iohannis. Este un politician care s-a zbătut foarte mult în Parlamentul European. Vă pot spune opinia noastră despre desemnarea făcută de PSD. Este ratată, menită să îl atragă pe președintele Iohannis în capcana unei desemnări ratate. Sper că nici Dragnea să nu creadă că președintele Iohannis o să cadă în această capcană”, a spus Traian Băsescu.
17.30: Delegația PMP a ajuns la consultările cu președintele Iohannis. Propunerea de premier este Traian Băsescu, potrivit Digi24.
17.21: „Suntem dispuși să susținem un Guvern non-PSD, cu anumite condiții. Condițiile pe care noi le impunem sunt: continuarea luptei anticorupție, nominalizarea unui ministru al Justiției din partea USR și modificarea Legii electorale, pentru alegerea primarilor în două tururi. Au fost discuții informale cu PNL, cu UDMR. Decizia este la președintele României”, a spus președintele interimar al USR, Elek Levente.
„Analiza USR este că Guvernul Grindeanu a căzut lupta împotriva Justiției. În cazul unei nominalizări de prim-ministru PSD-ALDE, asaltul va continua. USR se pronunță împotriva unui astfel de Guvern. Fiindcă USR a apărat în stradă și în Parlament statul de drept, am cerut Ministerul Justiției”, a spus liderul senatorilor USR, Vlad Alexandrescu.
17.11: Reprezentanții USR participă la consultările cu președintele Iohannis.
Secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ștefănescu, a afirmat, luni, că social-democrații care au refuzat propunerea de a fi premier au avut „argumente foarte corecte”.
16.20: „Delegația PNL i-a prezentat președintelui poziția politică a partidului, adoptată astăzi. Poziția noastră a fost că PNL este oricând pregătit să își asume răspunderea guvernării, dar doar în baza unei majorități parlamentare solide, care să asigure dezvoltarea României. În discuțiile purtate cu celelalte partide, nu s-a realizat degajarea unei poziții. Ca atare, așteptăm poziția președintelui. Nu facem politică ca să ne aflăm în treabă”, a spus președintele PNL, Ludovic Orban.
PNL a stat doar 15 minute la consultări.
15,30: Negocierile de la Cotroceni dintre Klaus Iohannis și liderii PSD și ALDE – Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu – au durat circa 15 minute. Administrația Prezidențială a anunțat, imediat după aceea, că luni seară, după ora 19, șeful statului va avea o declarație de presă legată de această discuție.
UPDATE 15,25: USR cere retragerea propunerii PSD – ALDE referitoare la propunerea lui Mihai Tudose pentru postul de premier, pe motiv că această nominalizare "nu respectă criteriile de integritate și competență profesională".
Partidele parlamentare sunt invitate luni, la Palatul Cotroceni, pentru consultări cu președintele Klaus Iohannis în vederea desemnării unui candidat pentru funcția de prim-ministru.
Luni, la ora 15,00, vor veni la consultări reprezentanții PSD și ALDE, la ora 16,00 au fost invitați cei ai PNL, iar la ora 17,00 — USR. La ora 17,30, delegația PMP va veni la Cotroceni pentru consultări, la ora 18,00 sunt așteptați reprezentanții UDMR, iar la ora 18,30 — grupul parlamentar al minorităților naționale.
Președintele Klaus Iohannis a declarat joi, la Bruxelles, că viitorul premier trebuie să fie "o persoană integră, fără probleme penale" și care să aibă "o majoritate parlamentară în spate".
PSD și ALDE vor merge împreună la consultări și vor propune un singur nume pentru funcția de premier. Candidatul va fi stabilit în ședințele conducerii celor două partide care vor avea loc în prima parte a zilei de luni, informează Agerpres.
Președintele PSD, Liviu Dragnea, a spus că, de această dată, vor fi mai multe propuneri pentru funcția de premier, iar Comitetul Executiv Național și mai apoi grupurile parlamentare vor fi cele ce vor decide cine va fi nominalizatul.
"Am discutat cu câțiva colegi și sunt câteva variante pe care o să le propun Comitetului Executiv Național, nu va fi doar una. Voi propune mai multe variante", a menționat Dragnea, adăugând că are patru variante, printre care și femei.
Tot luni se va reuni și conducerea PNL pentru a stabili delegația și mandatul cu care aceasta va merge la Cotroceni.
Președintele PNL, Ludovic Orban, a anunțat că liberalii vor purta discuții exploratorii cu orice formațiune în afară de PSD pentru crearea unei majorități parlamentare.
"Vom purta discuții exploratorii cu orice partener în afară de cei care și-au bătut joc de România. (…) E extrem de dificil de construit o majoritate stabilă și solidă. Vor trebui îndeplinite foarte multe condiții și va trebui o armonizare a punctelor de vedere față de un program de guvernare. Nu putem totuși să ignorăm această eventualitate și să nu încercăm să deschidem discuții pentru prefigurarea unei astfel de majorități", a declarat Orban.
USR ar fi de acord să susțină un guvern de coaliție al Opoziției, dar va prezenta direct președintelui Klaus Iohannis propunerile, fără să aibă negocieri cu alte partide, a precizat săptămâna trecută senatorul acestui partid Vlad Alexandrescu.
"Pentru responsabilitate am fi, eventual, de acord să susținem un guvern de coaliție al Opoziției, cu condiția ca el să fie condus de un prim-ministru responsabil, integru, nu neapărat de culoare politică, cu o echipă profesionistă, cu o reformă a legilor electorale cu alegerea primarilor în două tururi. (…) Noi am constituit o delegație care se va prezenta și va propune președintelui Iohannis formula noastră. Noi nu vom avea negocieri cu alte partide în momentul de față. Noi mergem la Cotroceni să spunem punctul de vedere al nostru direct președintelui și nu ar putea fi vorba de o alianță cu alte partide, ci este vorba de o susținere a unui guvern de coaliție", a explicat Alexandrescu la Parlament.