13.1 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSportSRI, reacție după desemnarea lui Mihai Tudose ca premier al României: Respingem...

SRI, reacție după desemnarea lui Mihai Tudose ca premier al României: Respingem categoric orice încercare de a implica Serviciile în dispute politice

Serviciul Român de Informaţii (SRI) a reacționat, luni seara, după ce în spațiul public au apărut speculații privind o presupusă implicare a instituției în desemnarea lui Mihai Tudose ca premier al României.

„În legătură cu speculaţiile apărute in spaţiul public referitoare la o presupusă implicare a Serviciului Român de Informaţii în desemnarea premierului României, SRI face următoarele precizări: Respingem categoric orice încercare de a implica SRI în dispute politice, în numirea premierului României sau alte acţiuni care nu ţin de misiunile asumate potrivit cadrului legal. Considerăm aceste afirmaţii din spaţiul public denigratoare şi menite să afecteze imaginea instituţiilor fundamentale dintr-un regim democratic”, se precizează într-un comunicat de presă. 

Potrivit sursei citate, SRI dă asigurări că este preocuparea sa este legată de îndeplinirea atribuţiilor legale şi de menţinerea echidistanţei faţă de mediul politic.

„SRI îşi reafirmă determinarea de a rămâne echidistant, neimplicat politic şi concentrat pe îndeplinirea misiunilor sale cu respectarea strictă a legii”, se mai precizează în comunicat.

Reacția vine după ce, în spațiul public, au apărut informații privind o presupusă relație pe care Mihai Tudose, absolvent al unor cursuri la Academia Națională de Informații „Mihai Viteazu”, ar avea-o cu SRI. 

 Tudose a urmat în 2006  un curs post-universitar în domeniul securității naționale la Colegiul Superior de Securitate Națională al Serviciului Român de Informații. În 2013, Mihai Tudose a ajuns conferențiar universitar la Academia Națională de Informații a SRI. Și la acest capitol, Dragnea l-a „grațiat ” pe Tudose, pe motiv că, în ședința conducerii PSD, acesta ar fi dat asigurări că nu are dublă comandă, răspunzând negativ unei întrebări puse de Codrin Ștefănescu. Pe de altă parte, Tudose a fost acuzat de plagiat a lucrării de tezei de doctorat, obținută în 2015 la academia SRI, sub îndrumarea lui Gabriel Oprea. În martie 2016, Tudose a cerut renunțarea la doctorat. Și în fața acestor acuzații, Dragnea s-a arătat înțelegător.



Președintele Klaus Iohannis l-a nominalizat, luni seara, pe social-democratul Mihai Tudose, propunerea PSD-ALDE, ca premier. Șeful statului și-a motivat decizia precizând că România este într-o criză politică, fiind necesară încheierea acesteia cât mai curând.



„Am încheiat consultările pe care le-am avut astăzi cu reprezentanții partidelor, în vede. Câteva concluzii: PSD și ALDE susțin că au, în continuare, o majoritate în Parlament. Aceste două formațiuni au înaintat o propunere, pe dl. Tudose. Partidele din opoziție nu au avut propuneri concrete și nici nu a rezultat că ar avea o înțelegere. Această criză politică dăunează grav României – economiei, imaginii țării în lume. Opinia mea este că această criză trebuie terminată foarte repede. Trebuie să avem, cât se poate de repede, un Guvern care să rezolve problemele care au rămas nerezolvate și care au pornit din cauza conflictului intern din PSD. Așadar, îl desemnez pe dl. Tudose ca viitor prim-ministru. Va avea discuții în zilele următoare și se vor prezenta cu o echipă în Parlament. Solicit partidelor, nu doar PSD și ALDE, să se apuce de o agendă”, a anunțat președintele Klaus Iohannis, într-o conferință de presă.

Pe aceeași temă:

  Jurnalistul Sabin Orcan, despre premierul propus Mihai Tudose: Este un Făt-Frumos academic. Robert Turcescu: Nu mai avem nici președinte. Toată lumea se uita la Iohannis ca să mai pună piedică tăvălugului pesedist

Directorul editorial al „România Liberă”, jurnalistul Sabin Orcan, discută, luni seara, cu deputatul PMP Robert Turcescu, cu senatorul PNL, Daniel Fenechiu și cu deputatul USR, Claudiu Năsui, în cadrul emisiunii X-Press, de pe postul B1 TV.


 Dragnea, Grindeanu, Tudose sau nici ei nu mai ştiu câţi sunt… | OPINIE

Nominalizarea lui Mihai Tudose pentru funcţia de premier de către Liviu Dragnea este inexplicabilă. Din multe puncte de vedere. M-aş opri asupra unui aspect pe care-l consider important: relaţia cu serviciile secrete.


Mihai Tudose, evaziune fiscală în cazul doctoratului plagiat. Premierul propus de PSD a făcut 11 cursuri în 10 ani, în timp ce era deputat | DEZVĂLUIRE ROMÂNIA LIBERĂ

Juriștii susțin că trocul în urma căruia Mihai Tudose și-a cumpărat un sfert din lucrarea de doctorat i-ar putea cauza probleme penale.


 EVZ: Directorul de cabinet al fostului ministrul al Economiei, Mihai Tudose, ar fi lucrat în Sistemul de Apărare și Siguranță Națională. Soția sa ar preda la SRI. FOTO

Ștefan Valeriu Ivan, director de cabinet al lui Mihai Tudose, în perioada în care a fost ministru al Economiei, ar fi lucrat, între 1993 și 2006, ca „funcționar cu statut special” în Sistemul de Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională.

Cele mai citite

Sorin Grindeanu, la Abu Dhabi: „România îşi doreşte expertiză şi finanţare din partea Emiratelor Arabe Unite”

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a discutat, joi, la Abu Dhabi, despre extinderea parteneriatului dintre România şi Emiratele Arabe Unite, ţara noastră dorind...

Diversitatea ochelarilor: opțiuni remarcabile care îți atrag atenția

În căutarea perechii perfecte de ochelari, oamenii descoperă o gamă largă de opțiuni care depășesc simpla corectare a vederii. Dincolo de funcționalitatea lor esențială,...

Marseille, Atalanta, AS Roma și Bayer Leverkusen s-au calificat în „careul de ași” al Europa League

Olympique Marseille, Atalanta Bergamo, AS Roma și Bayer Leverkusen s-au calificat joi seară în semifinalele Europa League, după meciurile din manşa secundă a „sferturilor”. Liverpool...
Ultima oră
Pe aceeași temă