Preşedintele României, Klaus Iohannis, este aspru criticat de jurnaliștii de la Deutsche Welle care spun, în articolul „Klaus Iohannis și scandalul defrișărilor abuzive„, că actulul şef de stat „a fost prins pe picior greșit” când a părut să protejeze operațiunile unei companii austrice care îşi desfăşoară activitatea în domeniul exportului de lemn tăiat din România.
„Președintele Klaus Iohannis a fost prins pe picior greșit. Nu putem spune că ar fi existat o relație între firma austriacă și președintele României, dar este cert că acesta a avut exact același punct de vedere cu reprezentanții concernului„, a scris, luni, jurnalistul Horațiu Pepine.
Ce modificare a Codului Silvic nu a fost pe placul preşedintelui Iohannis
„Așa cum știm, un grup de deputați și senatori de la PSD, PC și UDMR au inițiat un proiect de modificare a Codului Silvic aducând numeroase amendamente comentate în fel și chip. Unele au fost considerate pozitive altele mai puțin. Dar, în linii mari, proiectul introducea elemente de protejare a pădurilor virgine și de descurajare a exploatării haotice, autorizând Jandarmeria să controleze transporturile de bușteni. Un articol important în acest sens era acela care stabilea un prag maxim de 30% la achiziția sau procesarea de masă lemnoasă și dreptul de preempțiune pentru producătorii locali din industria mobilei. Era, fără îndoială, un amendament îndreptat împotriva excesului de tăieri destinate exportului„, mai scrie Horațiu Pepine în acelaşi articol.
De altfel, organizația internațională de mediu EIA a publicat un scurt clip video în care a arătat că Holzindustrie Schweighofer era dispusă să achiziționeze lemn tăiat ilegal în Romania și chiar a oferit bonusuri pentru ca să se încalce legea.
video: youtube.com
CITEŞTE ŞI: VIDEO. Lemn furat din pădurile României, exportat în UE și America
Compania austriacă a trimis o scrisoare guvernului Ponta prin care cerea să se elimine din Codul Silvic interdicția de a procesa maxim 30% din masa lemnoasă.
Răspunsul preşedintelui Iohannis
Însă, Horațiu Pepine susţine că argumentele firmei austriece au fost preluate de preşedintele Klaus Iohannis şi, pe 23 martie, a trimis Codul Silvic înapoi la Parlament pentru rexaminare. „În opinia Președintelui, legea ar fi de natură să limiteze concurența și să creeze pe piață avantaje arbitrare. Într-o dezbatere academică despre piața liberă, argumentul ar părea fără reproș. Dar în contextul în care o singură mare firmă de export a monopolizat deja piața lemnului, stimulând defrișările fără măsură, argumentația e cel puțin naivă. Unii spun că e complice, dar nu au probe suficiente„, mai scrie Pepine.
Jurnalistul nu uită să reamintească şi că preşedintele Iohannis a declarat, la conferinţa de presă de la Palatul Cotroceni din 31 martie 2015, că nu are nicio legătură cu firma austriacă: ”Nu am absolut nicio legătură şi nu pot să vă dau niciun detaliu. (…) Nici măcar nu au încercat să ajungă la mine, că puteau să încerce şi să-i refuz.” La finalul comentariului, jurnalistul spune că „în aceste împrejurări președintele României este obligat să explice mai bine ce a vrut sau să-și revizuiască poziția„.
Proteste faţă de tăierea pădurilor din România
Mihai Goțiu, într-un articol publicat pe site-ul romaniacurata.ro, scrie că pe Facebook există o mobilizare pentru demararea unor acţiuni de protest faţă de tăierile masive de păduri din România. Astfel, la finalul acestei săptămâni, pe 9 mai, în 14 localități din țară și alte 4 din diaspora va fi organizată prima manifestaţie faţă de „despăduririlor abuzive, care au lăsat România în numai câţiva ani cu mai puţin de jumătate din suprafaţa împădurită pe care o avea în 1989”. ”Situaţia este cu atât mai gravă cu cât în România există jumătate din suprafaţa totală de pădure virgină din Uniunea Europeană, iar la nivelul clasei politice există numai complicitate cu beneficiarii despăduririlorabuzive, aşa cum ne indică chiar gestul recent al preşedintelui Klaus Iohannis de întoarcere către Parlament a legii care punea capăt monopolului companiei austriece Schweighofer Holzindustrie”, mai scriu românii pe site-ul de socializare.