0.4 C
București
duminică, 12 ianuarie 2025
AcasăSpecialVIDEO. Lemn furat din pădurile României, exportat în UE și America

VIDEO. Lemn furat din pădurile României, exportat în UE și America

UPDATE: Holzindustrie Schweighofer precizează, într-un punct de vedere remis redacției, că va demara o anchetă internă pentru a verifica procesul de achiziționare a lemnului și că îndeplinește toate cerințele legale impuse de statul român.

”În privința acuzațiilor exprimate public recent, Holzindustrie Schweighofer va demara o anchetă internă și va lua decizii în consecință. Toate persoanele implicate în procesul de achiziționare sunt obligate să semneze pe proprie răspundere faptul că vor respecta normele de conduită internă. Compania noastră nu va tolera comportamentul inadecvat al angajaților săi. Holzindustrie Schweighofer îndeplinește toate cerințele legale impuse de către statul român. Mai mult decât atât, suntem certificați FSC (Forest Stewardship Council) și PEFC (Programme for the Endorsement of Forest Certification) și suntem monitorizați permanent de către auditori independenți care țin evidența stocurilor de materie primă prelucrată în fabricile noastre și verifică legalitatea provenienței materiei prime prelucrate în unitățile noastre de producție. Holzindustrie Schweighofer susține orice acțiuni oficiale și juridice îndreptate către protecția resurselor naturale, în special către protecția pădurilor”, precizează compania, într-un punct de vedere remis redacției.

–-

Cel mai mare procesator de rășinoase de pe piața românească acceptă să cumpere lemn despre care știe că este tăiat ilegal din pădurile României, acuză o investigație incognito a unei organizații internaționale de mediu.

“Nicio problemă,” răspunde zâmbind Karl Schmid, directorul de achiziții al companiei austriece Holzindustrie Scheiweighofer, lider pe piața românească de prelucrare a lemnului. Răspunsul nonșalant a venit la o întrebare din partea unui reprezentant al organizației de mediu EIA, care pretindea că este un investitor străin și are de vânzare lemn tăiat ilegal.

“Avem unele contracte cam inflexibile (n.r. proprietari de păduri). Adică în cazul în care oamenii spun că pot tăia doar un anumit volun într-un singur an. Aș vrea să tai nu 3000 de metri cubi în primul an, dar 6000, de exemplu, și am nevoie să fac cu voi un contract ca să mă asigur că luați lemnul de la mine,” ceruse pretinsul investitor.

“Deci chiar dacă sunt limitat de comunitate prin contract la 3000, fac ce fac și mai fac rost de 3000 și de încă 4000 și ajungem la 20.000,” plusează acesta.

Citește și: INVESTIGAȚIE. Microhidrocentrale ridicate pe ultimul râu sălbatic din Carpați

“Ești binevenit,” răspunde Karl Schmid din nou, acceptând astfel, fără nicio ezitare, oferta de lemn tăiat ilegal din pădurile României.

Conversația dintre cei doi a fost filmată cu camera ascunsă în timpul unei investigații incognito realizate de EIA – Environmental Investigation Agency.

Activiștii de mediu au dat publicității înregistrarea astăzi, în cadrul unei conferințe de presă susțintute de directorul executive al EIA, Alexander von Bismarck.

“Am ajuns în România pentru că aveți cele mai mari suprafețe de păduri și cea mai mare problemă cu tăierile ilegale. România se află în mijlocul unui efort critic de a combate tăierile ilegale ale pădurilor sale de o frumusețe și valoare unică,” a spus acesta, făcând referire la dezbaterile din jurul noului cod silvic.

România liberă a încercat să ia legătura cu cei doi oficiali ai Schweighofer care apar în filmare, dar răspunsul a fost că nu sunt abilitați să discute cu mass-media. Reprezentanții departamentului de relații cu presa al procesatorului au promis că vor trimite un punct de vedere în cursul zilei de astăzi, lucru care nu s-a întâmplat până acum.

Acuzațiile la adresa președintelui

În februarie, Parlamentul a adoptat noul cod silvic, dar acesta a fost respins de președintele Klaus Johannis și retrimis Legislativului, pe motiv că “limitează activitatea economică și are impact asupra mediului concurențial.” La scurt timp, președintele a fost acuzat că susține interesele companiei Scwheighofer, presa scriind despre o presupusă apropiere între patronul procesatorului austriac și Johannis. Gaz pe foc a pus și fostul ministru al Mediului Doina Pană, promotor al noului cod, care a spus că Johannis a fost dezinformat de companii cu interese în procesarea de lemn. Președintele a respins acuzațiile, spunând că nici măcar nu a fost contactat de cei de la Schweighofer, care nu i-au dat astfel șansa să îi refuze.

Punctele sensibile ale codului silvic

Noul act normativ impune companiilor o limită de 30 % în procesarea unei specii sau sortiment din România. “Un operator economic/grup de operatori economici nu poate achiziționa/procesa mai mult de 30% din volumul dintr-un sortiment industrial de masă lemnoasă din fiecare specie, stabilit ca medie a ultimilor 3 ani în baza actelor de punere în valoare autorizate la exploatare și exploatate la nivel național,” precizează articolul 60 al codului. Astfel, odată ce un procesator atinge nivelul de 30% dintr-un sortiment, nu mai poate participa la licitații prin care este scoasă la vânzare masă lemnoasă din acel sortiment. Noul articol îi afectează direct pe cei de la Scwheighofer, cărora le va reduce considerabil activitatea, în cazul în care acest articol va fi păstrat.

Ca urmare a discuțiilor pe tema noului cod, Schweighofer a trimis o scrisoare primului ministru, cerând eliminarea limitei, în caz contrar amenințând cu efecte negative asupra comerțului dintre Austria și România.

Holzindustrie Schweighofer se află pe piața din România de peste 10 ani și a devenit astăzi cel mai mare procesator de rășinoase. Astfel, compania austriacă procesează vasta majoritate a lemnului de rășinoase în produse semi-finite, în principal pentru export în UE, Japonia și America de Nord.

</p>

Cele mai citite

AUR se așteaptă la cel puțin 30000 de oameni la protestul pe care-l organizează duminică

AUR-ul condus de George Simion a anunţat că aşteaptă "cel puţin 30.000 de români" la "Mitingul pentru democraţie" din Capitală. În acest context, AUR vine...

Libanul are ca prioritate trasarea granițelor terestre și maritime cu Siria

Premierul libanez Najib Mikati a declarat, sâmbătă, în cursul primei sale vizite la Damasc de la căderea regimului Bashar al-Assad, că trasarea granițelor terestre...

Călin Georgescu a transmis într-un interviu că NATO va ataca Rusia din România

Călin Georgescu răspândește din nou informații false. Într-un interviu, el i-a spus unui fost soldat american, fără a avea dovezi, că NATO va ataca...
Ultima oră
Pe aceeași temă