Un job în subordinea lui Liviu Dragnea, legături strânse cu oamenii lui Tăriceanu sau cu baronii locali din sud, sunt „calitățile” care deschid porțile Palatului Victoria. Existența unui dosar penal poate aduce un avantaj suplimentar.
Adrian Mlădinoiu, fost aghiotant al liderului PSD, Liviu Dragnea, a fost numit de premierul Sorin Grindeanu secretar de stat în cadrul Secretariatului General al Guvernului. Povestea lui Mlădioniu este relevantă pentru treptele promovării în carieră în guvernul PSD.
Potrivit declaraţiei de avere depusă în 2008, el lucra, în acel moment, ca ofiţer în cadrul Unităţii speciale ACVILA – Grupul Special de Protecţie şi Intervenţie. Această unitate de protecţie antitero a fost înfiinţată în 2003, desfiinţată în 2009 şi reorganizată de Gabriel Oprea în 2015, când a fost trecută în subordinea DIPI.
În 2012, când Dragnea a devenit vicepremier în Guvernul Ponta, a primit din partea Serviciului de Protecție și Pază (SPP)– un aghiotant, pe Adrian Mlădinoiu, și un șofer. În calitate de aghiotant, Mlădinoiu îi asigura protecția lui Dragnea, îi căra mapa și îi dădea indicații șoferului unde să-l ducă. Mlădinoiu stătea pe scaunul din dreapta al mașinii, lângă șofer. În 2015, Dragnea a demisionat din executiv, dar Mlădinoiu a rămas lângă el încă un an de zile, pe baza convingerii liderului PSD că aghiotantul său nu ar fi dat informații SPP. Ulterior, el a demisionat din SPP, devenind consilierul lui Liviu Dragnea și, neoficial, potrivit zvonurilor, în unele ocazii, șoferul acestuia. Inițial, Dragnea plănuise să-l pună pe Mlădinoiu pe listele parlamentare, dar s-a răzgândit după ce informația a fost aflată de presă. Odată ce alegerile au trecut, liderul PSD nu își mai face griji legat de un eventual prejudiciu de imagine. De remarcat că, recent, Liviu Dragnea a anunțat că renunță la protecția SPP, pe fondul suspiciunilor liderilor PSD că ar fi spionați de angajații acestui serviciu, al cărui director este numit de președintele României. Au apărut informații că liderii PSD ar prefera protecția unor angajați din unitatea ACVILA, aflată în subordinea Ministerului de Interne, la care a lucrat în trecut Mlădinoiu. Ministerul de Interne este condus acum de Carmen Dan, o fidelă a lui Dragnea.
Proaspătul secretar de stat are și cont pe facebook, plin de postări privind acțiunile PSD. Însă, evită să răspundă la întrebări delicate de gen „tu pe unde ești acum, mai activezi în sistem?”.
Lambru, de la Stroe la Dragnea
De asemenea, premierul Sorin Grindeanu a semnat decizia prin care a numit-o pe Andreea Lambru, membră ALDE, în funcţia de secretar general adjunct al Guvernului, post pe care l-a mai deţinut în perioada noiembrie 2012-iulie 2014.
Andreea Lambru, 31 de ani, a fost, în perioada 2009-2011, şefa de cabinet a lui Radu Stroe (66 de ani), care ocupa pe atunci funcţia de secretar general al PNL. Ea transmitea mai departe deciziile și îi făcea cafelele lui Radu Stroe, dar relația ar fi mers și mai departe, potrivit unor surse din partid. Grație acestei relații ea a ajuns director comercial la Sucursala de Administrare și Întreținere a Fondului Imobiliar a RA-APPS. Ulterior, în noiembrie 2012, ea a fost numită secretar general adjunct al Guvernului Ponta. Lambru a fost implicată într-un scandal cu conotații sexuale cu un alt membru PNL de rangul doi, dar acuzele la adresa ei nu au fost confirmate. Dincolo de relatările din presa tabloidă, surse parlamentare susțin că Lambru a avut grijă să-și construiască o relație bună cu Liviu Dragnea, la aceea vreme președinte executiv al PSD. De altfel, Dragnea a fost unul dintre cei care au apărat-o, după atacurile din presă care au urmat numirii la SGG. „Nu înţeleg de ce este un asemenea jihad pe un tânăr de 27 de ani. Eu o cunosc pe fata asta de doi ani, de când am făcut USL-ul şi este foarte bună pe organizare. Este o fată în care cred foarte mult”, a declarat Liviu Dragnea.
În paralel, Radu Stroe, un veteran al PNL, cel care a promovat-o în politică, a evenit ținta glumelor în partid pe baza unei presupuse relații cu Lambru. De altfel, plecarea lui Stroe din PNL, în 2014, alături de Tăriceanu a fost pusă pe seama dorinței sale de a obține de la Victor Ponta păstrarea lui Lambru în funcția de la Secretariatul general. Reușita a fost una parțială, Andreea Lambru supraviețuind în funcție încă cinci luni de zile după ieșirea PNL de la guvernare.
Origine sănătoasă, din Teleorman
*Carmen Dan, ministru de Interne, este o fostă secretară de școală generală în Videle. Ea a lucrat timp de zece ani de zile în CJ Teleorman, condus de Liviu Dragnea, devenind, ulterior, subprefect și prefect de Teleorman.
* Dorin-Sandu Voicu a fost numit preşedinte al Administraţiei Naţionale a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale (ANRSPS). Voicu a fost, timp de 20 de ani, şeful structurii teritoriale a Administraţiei din judeţul Teleorman.
*Deputatul Adrian-Ionuţ Gâdea, fostul preşedinte al CJ Teleorman, este unul dintre secretarii de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale.
Penalii din Guvern
*Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a fost trimisă în judecată de procurorii DNA pentru luare de mită şi spălare de bani.
*Mădălin Voicu a fost numit secretar de stat la Ministerul Culturii deși este inculpat într-un dosar de fraudarea a fondurilor europene destinate reinserției sociale a rromilor. Voicu și Nicolae Păun, fost șef al Partidei Romilor, sunt acuzați că ar fi delapidat 27 de milioane de lei.
*Fostul deputat PSD Marian Neacşu a devenit consilier onorific al lui Sorin Grindeanu pentru relaţia cu Parlamentul. În 2016, a fost condamnat definitiv la 6 luni de închisoare cu suspendare pentru conflict de interese și nu a mai candidat pentru Parlament.