-0.2 C
București
miercuri, 1 ianuarie 2025
AcasăSportPNL a contestat la CCR ordonanța privind migrația aleșilor locali

PNL a contestat la CCR ordonanța privind migrația aleșilor locali

PNL a sesizat Curtea Constituțională în privința OUG 55/2014 privind migrația aleșilor locali, sperând că judecătorii CC să facă referire și la situația juridică a primarilor și consilierilor care au părăsit partidele din partea cărora au fost aleși și a mandatului acestora, informează Mediafax.

”Legea privind aprobarea OUG 55/2014 este neconstituțională pentru că ordonanța de urgență este neconstituțională și în sensul acesta avem o mulțime de decizii ale Curții Constituționale care arată că prin lege nu se poate suplini viciul de constituționalitate al ordonanței de urgență respectivă”, a declarat deputatul PNL, Teodor Nicolescu

El a menționat că OUG 55 este neconstituțională pentru că a reglementat în cazul instituțiilor fundamentale ale statului, cum este cazul administrației locale și partidele politice, lucrul interzis de Constituție.

Nicolescu a făcut referire la o serie de decizii anterioare ale Curții Constituționale care fac referire la interzicerea traseismului politic al aleșilor locali și se fundamentează în articolul din Constituție care menționează că ”partidele politice contribuire la definirea și la exprimarea voinței politice a cetățenilor”.

De asemenea, el a susținut că OUG 55 a fost adoptată în materia drepturilor electorale, lucru de asemenea interzis de legea fundamentală. Totodată, deputatul PNL a invocat motivarea urgenței actului normativ menționând că cei care au redactat OUG 55 ”au mentalitate de baroni”. ”Dacă un consiliu local sau județean nu votează cum vrea stăpânul județului înseamnă că acel consiliu nu funcționează. Atâta timp cât consiliile locale și județene și iau decizii, indiferent în ce parte se duc deciziile respective, dacă sunt în favoarea propunerilor baronilor locali sau împotriva lor ele funcționează, pentru că nu există obligație ca un consiliu județean să facă tot ceea ce i se cere”, a explicat Nicolescu.

În plus, deputatul PNL a menționat că OUG 55/2014 prevede măsuri aplicabile doar pentru o anumită situație pe o perioadă limitată, ceea ce ar intra în contradicție cu decizii ale Curții Constituționale care precizează că ”legea trebuie să aibă un caracter general și nu unul discriminatoriu”.

El a menționat că în situația în care Curtea Constituțională va admite sesizarea PNL OUG 55 se va întoarce în Parlament pentru a fi adoptată un proiect de lege de respingere a actului normativ. ”Dacă cei de la CC vor admite sesizarea noastră este posibil ca în motivarea deciziei să ne dea și niște îndrumări cu ce se poate întâmpla mai departe (cu mandatele aleșilor locali care au migrat, n.r.), dacă nu, OUG se întoarce în Parlament pentru respingere și conform Constituției atunci când se respinge OUG trebuie ca legiutorul să stabilească și ce se întâmplă cu efectele juridice ale ordonanței respinse”, a mai spus Nicolescu.

De asemenea, deputatul PNL Valeria Schelean a menționat că menținerea OUG 55 ar oferi un precedent ”periculos” cu privire la ce poate reglementa Guvernul și interferența acestuia în raport cu Parlamentul.

”Permițând o asemenea ordonanță practic creăm un precedent periculos pentru că lăsăm Guvernului posibilitatea ca de fiecare dată când nu este de acord cu o dispoziție dintr-un act normativ adoptat de Parlament printr-o ordonanță de urgență să vină să suspende aplicarea acestor dispoziții legale, ceea ce înseamnă o imixtiune a Executivului în tot ceea ce înseamnă activitatea puterii legislative”, a susținut Schelean.

Nicolescu a mai fost întrebat dacă USL mai există din punct de vedere juridic, având în vedere că Guvernul justifica actul normativ prin încetarea existenței alianței. ”USL nu a fost desființat juridic (…) I-am convocat pe cei de la PSD și de la PC la o discuție, ei ne-au spus că există niște probleme financiare, mandatarul financiar al USL a fost din partea PSD, noi n-am reușit să vedem încă care este situația financiară a USL”, a răspuns Nicolescu.

Ulterior, deputatul PNL a fost întrebat dacă în aceste condiții noul PNL face parte din USL după fuziunea PNL-PDL. ”Nu este adevărat (…) Ideea e că în momentul acesta USL nu mai există, e foarte clar, din punct de vedere al votului Parlamentului avem o altă majoritate, avem un alt Guvern, nu avem o astfel de problemă”, a mai spus Nicolescu.

Proiectul de lege de aprobare a OUG 55 care a permis migraţia aleşilor locali a fost adoptat, marţi, de plenul Senatului, fiind înregistrate 86 de voturi "pentru", 36 "împotrivă" şi 6 abțineri.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă