9.2 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSportPesediștii dau o mână de ajutor Coaliției pentru Familie. Care sunt pericolele...

Pesediștii dau o mână de ajutor Coaliției pentru Familie. Care sunt pericolele din noua Lege a referendumului, votată pe repede-înainte de aleși

PSD a diluat rolul Curții Constituționale în ceea ce privește controlul revizuirii Legii fundamentale, din dorința de a grăbi referendumul pentru familia tradițională. Noua lege se va aplica, însă, și altor tentative de a schimba Constituția.

Legea referendumului a fost modificată, ieri, de Camera Deputaților, for decizional,  fiind introduse o serie de prevederi legate de revizuirea Constituției. Noua lege a referendumului a fost promovată de PSD cu sprijinul ALDE, UDMR și PMP din dorința de a organiza în această toamnă referendumul de modificare a Constituției, prin definirea familiei ca uniunea dintre un bărbat și o femeie. Proiectul Coaliției pentru Familie a fost votat de Camera Deputaților și urmează să fie analizat și de Senat.

Din graba de a respecta deadline-ul anunțat de Dragnea, parlamentarii majorității au votat inclusiv modificări cu bătaie lungă. Principala prevedere votată ieri vizează controlul Curții Constituționale (CCR). Proiectul legii de revizuire, adoptat de camerele Parlamentului sau de către camerele reunite în cazul divergenței se trimite în termen de două zile Curții Constițutionale. În cazul în care judecătorii CCR constată că inițiativa legislativă încalcă limitele revizuirii Constiuției, aceasta se consideră nefinalizată și se transmite Parlamentului, procedura urmând a fi reluată. USR a propus, fără succes, un amendament potrivit căruia, dacă se încalcă limitele revizurii, proiectul să fie considerat respins.

Modificări cu bătaie lungă

”Acest articol deschide calea unor abuzuri inimaginabile. Anulează practic articolul din Constituție care spune că revizuirea privind caracterul național, independent, unitar și indivizibil al statului român, forma republicană de guvernământ, integritatea teritoriului, independența justitiei, pluralismul politic  și modificarea  în sensul suprimării drepturilor și a libertăților fundamentale ale cetățenilor  este interzisă. Dacă trei milioane de români cer dictatură militară, legea de revizuire nu va fi respinsă, ci trimisă spre modificare Parlamentului, ca orice altă lege! Noaptea minții!”, a comentat deputatul USR  Adrian Prișnel.

În cazul în care CCR constată că inițiativa nu depășește limitele revizuirii Constituției, proiectul de lege se publică, în aceeași zi cu apariția deciziei CCR, în Monitorul Oficial. Referendumul se organizează în cel mult 30 de zile de la data publicării.

Legea în vigoare (3/2000) prevede că inițiativa de revizuire este supusă controlului CCR și organizarea referendumului se stabilește prin lege specială. Acum, însă, PSD a introdus noile prevederi în legea generală a referendumului, adică vor fi valabile pentru toate referendumurile de revizuire a Constituției. Practic, din dorința de a aproba rapid revizuirea Constituției, în sensul definirii familiei tradiționale, PSD și ALDE au introdus o modificare cu efecte pe termen lung.

”Atribuțiile președintelui au fost reduse, marți, prin adoptarea proiectului de modificare a Legii Referendumului, care prevede că Guvernul va stabili, prin hotărâre, data la care poate avea loc o consultare populară pentru revizuirea Constituției. Până  în prezent, era nevoie de o lege adoptată de Parlament și promulgată de Președinte pentru a stabili data referendumului. În acest fel, președintele  avea posibilitatea de a solicita reexaminarea legii adoptate și de a verifica constituționalitatea acesteia”, atrage atenția deputatul USR Dan Barna.

De ce se grăbește PSD

Liderul PSD Liviu Dragnea a anunțat, recent, că PSD a decis organizarea referendumului pentru modificarea Constituției în această toamnă.

Camera Deputatilor a adoptat în 9 mai, cu 232 voturi ”pentru”, 22 de voturi ”împotrivă” și 13 abțineri, inițiativa cetățenească de revizuire a Constituției pe tema definiției familiei, astfel că, potrivit propunerii de modificare, alineatul 1 al articolului 48 din Constituție urmează să aiba următoarea formă: ”Familia se întemeiază pe căsatoria liber consimțită între un bărbat și o femeie, pe egalitatea acestora și pe dreptul și îndatorirea părinților de a asigura creșterea, educația și instruirea copiilor”.

Coaliția pentru Familie a strâns un număr de trei milioane de semnături în favoarea unui referendum pentru familia tradițională. Constituția în vigoare prevede că ”familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între soți”. Potrivit legislației în vigoare, referendumul este valabil dacă la acesta participă cel puțin 30% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente.
Rezultatul referendumului este validat dacă opțiunile valabil exprimate reprezintă cel puțin 25% din cei înscriși pe listele electorale permanente.



Cum au votat parlamentarii

Proiectul a primit 191 voturi ”pentru”, 72 ”contra” și 9 abțineri și va merge la președintele Klaus Iohannis pentru promulgare.

PSD, ALDE, UDMR și PMP au sprijinit modificarea Legii referendumului, PNL și USR au votat împotrivă, dar și aici au existat excepții. Patru deputați liberali au votat pentru – Ben-Oni Ardelean, Robert Sighiartău, Andrei Gheorghe și Antoneta Ioniță iar doi s-au abținut – Laurențiu Leoreanu și Florica Cherecheș. Din partea USR s-au înregistrat trei voturi pentru toate în dreptul deputatului Nicolae Daniel Popescu  – și două abțineri – Matei Dobrovie și Dan Rădulescu.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Nicușor Dan va câștiga un nou mandat la Primăria Capitalei, estimează Ludovic Orban

"Nicușor Dan va câștiga un nou mandat la Primăria Capitalei", estimează deputatul Ludovic Orban, după ce Cătălin Cîrstoiu s-a retras din competiția pentru funcția...

Nicușor Dan va câștiga un nou mandat la Primăria Capitalei, estimează Ludovic Orban

"Nicușor Dan va câștiga un nou mandat la Primăria Capitalei", estimează deputatul Ludovic Orban, după ce Cătălin Cîrstoiu s-a retras din competiția pentru funcția...

De ce nu se creează efectul de campanie electorală?

Campania electorală s-a declanșat neoficial în România. Criza desemnării candidatului comun al coaliției PSD-PNL are efecte profunde. În această perioadă, se fac calibrări de...
Ultima oră
Pe aceeași temă