UPDATE 13.30: Asociaţia Procurorilor din România susține că schimbarea statutului procurorului, în sensul ca acesta să nu mai fie magistrat, ar afecta funcţionarea statului de drept şi ar fi în contradicţie cu deciziile CCR, potrivit Mediafax.
„Modificarea statutului procurorului ar fi o gravă eroare, ar aduce grave prejudicii funcţionării statului de drept, va genera nişte mişcări foarte periculoase pentru că nimeni nu va mai dori acestă carieră. Ar fi o problemă din punct de vedere al independenţei procurorului, în momentul în care va fi un agent al statului nu va mai avea independenţa de care se bucură un magistrat, ca în acest moment. Va slăbi lupta împotriva infracţionalităţii, ar contraveni deciziilor CCR în care se stabileşte că judecătorii şi procurorii au statut identic. Pe de altă parte, domnul ministru a făcut trimitere la deciziile CCR. Colegii (n.r judecători) nu au contestat statutul de magistrat al procurorului", a declarat preşedintele Asociaţiei Procurorilor din România, Bogdan Gabor.
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a precizat, joi seara, într-o emisiune Antena 3, că ia în calcul schimbarea statutului procurorului, în sensul că acesta ar putea să nu mai fie magistrat.
„Eu am încredere în propunerile care vor veni de la CSM. Cu siguranţă nu vor fi reţinute toate dar aştept după ce trimit pachetul de legi ale justiţiei la CSM, aştept propunerile dumnealor inclusiv cu privire la statutul procurorului, dacă rămâne sau nu magistrat, dacă este echivalent cu judecătorul. Există o dezbatere publică cu privire la stat procurorului, la salarizarea procurorului. Există o prevedere care e în vigoare astăzi, care permite procurorului să treacă judecător şi invers, prin aprobarea CSM. Dacă procurorul nu va mai fi considerat magistrat, atunci ar trebui să fie abrogată şi prevederea care permite trecerea procurorului la judecător şi invers. Aştept însa propunerea CSM cu privire la statutul magistratului, dacă îi cuprinde în egală măsura pe procurori şi judecători sau numai pe judecători", a precizat ministrul Justiției.
Precizările vin după ce, în 29 mai, la Constanţa, şefii de tribunale au adoptat o Rezoluţie prin care solicită „separarea atribuţiilor CSM referitoare la cariera judecătorilor şi procurorilor". La întâlnirea de marţi a participat şi ministrul Justiţiei.
„Rezoluţia presupune separarea carierelor, aceasta este dorinţa colegilor. Cum judecătorii nu se amestecă în procedurile de numiri în marile parchete, aşa este corect şi la noi, să nu existe aceasta, să-i spunem intruziune. E mult spus intruziune. Tot ce e acum pe plen în ceea ce priveşte cariera judecătorilor şi a procurorilor să coboare pe secţii. Plenul să aibă atribuţie de reprezentare, nu de a hotărî pe ambele profesii", a declarat judecătorul Gabriela Baltag, membru CSM, pentru Mediafax.