15.5 C
București
joi, 9 ianuarie 2025
AcasăSportMinistru cu zero realizări, propus în fruntea noului Guvern. Semnele de...

Ministru cu zero realizări, propus în fruntea noului Guvern. Semnele de întrebare din biografia lui Mihai Tudose: competența, relația cu serviciile secrete și acuzațiile de plagiat

Mihai Tudose, sprijinit de PSD pentru postul de premier, a fost ministrul Economiei în guvernul Grindeanu, având  zero realizari, potrivit raportului de evaluare al PSD. Până și locotenenții lui Dragnea s-au abținut la vot.


UPDATE 11,30: Mihai Tudose, premierul propus de PSD, a fost primit, marți dimineață, de Liviu Dragnea, liderul PSD și al Camerei, în biroul său de la Camera Deputaților.


UPDATE 09,45: Președintele Iohannis a semnat decretul privind desemnarea lui Mihai Tudose candidat la funcția de prim-ministru.


UPDATE 09,30: Comitetul Executiv al PSD, care trebuie să valideze miniștrii lui Mihai Tudose, nu se mai reunește marți seară, ci se va reuni miercuri.



PSD și ALDE au prezentat, luni, la consultările de la Cotroceni, numele lui Mihai Tudose, drept propunere pentru postul de premier. Liderii PSD și ALDE, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, s-au întâlnit cu președintele Iohannis, care desemnează premierul,  fără a-l lua cu ei și pe cel propus pentru acest post.


"În cazul de față, e suficient să citiți fragmentele copiate cuvânt cu cuvânt ca să vă dați seama că viitorul prim ministru al României a comis un furt intelectual de cea mai joasă speță”, a scris jurnalistul Sabin Orcan, pe pagina sa de Facebook.

 

Politicianul validat de conducerea PSD provoacă semne de întrebare pe subiecte  extrem de sensibile în societatea românească: competența, relația cu serviciiile secrete,  acuzațiile de plagiat și accesul propriei familii la resursele publice.

Potrivit raportului de evaluare a guvernării Grindeanu, realizat de Darius Vâlcov, la capitolul economie, pe care l-a condus Mihai Tudose, s-au înregistrat zero realizări, două măsuri îndeplinite parțial și 17 restanțe. Printre eșecuri se numără nerealizarea transferului ELCEN în patrimoniul municipiul București sau  a programului pentru atragerea investițiilor străine. Liderul PSD, Liviu Dragnea a afirmat, ieri, că Tudose a finalizat opt proiecte, dar acestea ar fi fost blocate de fostul premier Sorin Grindeanu.

Suspiciuni de dublă comandă

Un alt subiect delicat este cel legat de suspiciunile din interiorul PSD legate de relația cu serviciile secrete. Tudose a urmat în 2006  un curs post-universitar în domeniul securității naționale la Colegiul Superior de Securitate Naționala al Serviciului Român de Informații. În 2013, Mihai Tudose a ajuns conferențiar universitar la Academia Națională de Informații a SRI. Și la acest capitol, Dragnea l-a „grațiat ” pe Tudose, pe motiv că, în ședința conducerii PSD, acesta ar fi dat asigurări că nu are dublă comandă, răspunzând negativ unei întrebări puse de Codrin Ștefănescu.

Pe de altă parte, Tudose a fost acuzat de plagiat a lucrării de tezei de doctorat, obținută în 2015 la academia SRI, sub îndrumarea lui Gabriel Oprea. În martie 2016, Tudose a cerut renunțarea la doctorat. Și în fața acestor acuzații, Dragnea s-a arătat înțelegător. “Și Victor Ponta a fost acuzat de plagiat și a fost un premier bun”, a comentat liderul PSD.
Recent, „România liberă” a dezvăluit că mandatele de ministru al Economiei deținute de Mihai Tudose ar fi fost benefice pentru o companie unde lucra soția acestuia. Compania respectivă a câștigat milioane de euro de la stat, în 2015 și 2017, când Tudose a fost ministru în guvernul Ponta, respectiv guvernul Grindeanu.

Locotenenții lui Dragnea s-au abținut

Inițial,  Liviu Dragnea anunțase că social-democrații vor alege din mai multe propuneri. Însă, la ședința de ieri, în cursă a rămas un singur nume, cel al lui Mihai Tudose,  pe motiv că restul celor cinci candidați ar fi declinat oferta lui Liviu Dragnea. Rând pe rând, Mihai Fifor, Carmen Dan, Lia Olguța Vasilescu, Adrian Țuțuianu și Marcel Ciolacu, ar fi declinat, din diverse motive, propunerile lui Dragnea. Mai mult, votul la ședința CEX a fost deschis. ”Un vot secret aduce riscul unor tensiuni mari dacă erau mai multe variante”, și-a sintetizat Dragnea viziunea despre democrația în interiorul partidului.

Chiar și așa, au existat patru abțineri care au venit tocmai din rândurile apropiaților lui Liviu Dragnea. S-au abținut Niculae Bădălău (președinte executiv), Paul Stănescu (vicepreședinte), Codrin Ștefănescu  (secretar executiv) și Marius Minea (șeful PSD Giurgiu, filială controlată de Bădălău).
Imediat după ședința conducerii partidului, deputatul PSD Liviu Pleșoianu a anunțat că nu va vota noul guvern cu Mihai Tudose în frunte, pentru că ar fi împotriva tuturor lucrurilor în care crede.  
Conducerea PSD susține că are rețeta pentru a avea majoritate în Parlament, apelând la cei 18 parlamentari din coaliție care nu au votat moțiunea de cenzură împotriva lui Grindeanu. Dacă, inițial, în PSD se vorbea de sancțiuni, acum Liviu Dragnea ar fi intervenit personal pentru ca ei să nu fie sancționați, cel puțin atâta timp cât va fi nevoie de voturile lor.


Restanțele lui Darius Vâlcov

  • *Transferul ELCEN     în patrimoniul Municipiului București
  • *Program național de specializare inteligentă
  • *Program de investiții publice de tip greenfield
  • *Program de utilizare a siturilor contaminate
  • *Programul național ”Promovarea proprietății intelectuale românești”
  • * Programul pentru atragerea de investiții straine cu valoare adăugată mare
  • *Modificarea Legii minelor
  • *Programul de cercetare geologică a resurselor minerale
  • *Program privind valorificarea durabilă a resurselor minerale
  • *Program privind Apele Minerale
  • *Eficientizarea Portalului de Comerț Exterior
  • *Dezvoltarea și consolidarea drepturilor consumatorilor

PNL, fără propunere de premier

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, luni, că liberalii nu vor propune la consultările de la Palatul Cotroceni un candidat pentru funcţia de premier şi că vor vota împotriva oricărei formule de guvernare în care se găseşte PSD. El a  menţionat că nu se poate duce la Cotroceni să propună un premier când are garanţia unui sprijin de doar 35% în Parlament, constatat în urma discuţiilor purtate cu partidele parlamentare. În schimb, PMP a făcut o propunere de premier – europarlamentarul Siegrfried Mureșan. „Are 37 de ani, a absolvit ASE Bucureşti, a urmat un program de master în Berlin, Germania, a fost bursier la mai multe programe internaţionale. Eu cred că propunerea noastră reprezintă generaţia Macron, dar şi Trudeau”, a argumentat liderul PMP, Traian Băsescu.


Romulus Georgescu
Romulus Georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Sindicatele din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională anunță proteste de amploare

Sindicatele au anunțat un protest comun în data de 17 ianuarie 2025, între orele 12:00 și 16:00, cu punct de adunare în Piața Constituției Organizațiile...

Cultura și istoria Malaeziei: cele mai importante situri istorice și tradiții locale

Malaezia este o destinație care te poartă printr-o călătorie fascinantă în timp, un loc unde trecutul se întâlnește cu prezentul într-o armonie uimitoare....

Afacerile ucrainene înfloresc în România și Europa Centrală

Printre cei care și-au extins afacerile în România se numără Rinat Ahmetov, cel mai bogat ucrainean Invazia Rusiei în Ucraina a forțat numeroși antreprenori ucraineni,...
Ultima oră
Pe aceeași temă