Reacțiile jurnaliștilor „României Libere”, după ce președintele l-a desemnat pe Mihai Tudose ca premier. Silviu Sergiu: Este începutul sfârșitului pentru Klaus Iohannis

Jurnaliștii „României Libere” au comentat, luni seara, decizia președintelui Klaus Iohannis de a-l nominaliza pe fostul ministru al Economiei, Mihai Tudose, ca premier, la propunerea coaliției de guvernare PSD-ALDE.

Share

Roxana Petre 0 comentarii

Actualizat: 27.06.2017 - 11:29

Jurnaliștii „României Libere” au comentat, luni seara, decizia președintelui Klaus Iohannis de a-l nominaliza pe fostul ministru al Economiei, Mihai Tudose, ca premier, la propunerea coaliției de guvernare PSD-ALDE.

Sabin Orcan, director editorial:

„Pe scurt, despre viitorul premier al României...De la Dragnea n-aveam nicio așteptare. Putea s-o propună și pe Floricica Dansatoarea. Cel puțin până când va putea un infractor ca el să conducă guvernul. Și, în definitiv, știți vorba aia din popor, care spune că "prost e cine dă, nu cine cere!" Speranța mea era în bunul simț al lui Iohannis. În criteriile de integritate și competență pe care le clamase. În afirmația lui că un politician dovedit ca plagiator trebuie să dispară din politică. În faptul că în cazul Shhaideh a arătat că se poate purta ca un adevărat președinte. Aș! Trăim în țara lui Nenea Iancu, în care sloganul "pupat toți piața endependenți" e mai actual ca oricând. P.S. În treacăt fie spus, e adevărat că plagiatul lui Tudose nu e dovedit prin vreo sentință definitivă. Dar foarte puțini dintre cei acuzați au fost declarați plagiatori de celebrul CNATDCU, darămite de justiție. În cazul de față, e suficient să citiți fragmentele copiate cuvânt cu cuvânt ca să vă dați seama că viitorul prim ministru al României a comis un furt intelectual de cea mai joasă speță”, a scris jurnalistul Sabin Orcan, pe pagina sa de Facebook.Răzvan Chiruță, redactor-șef:

„Nu cred că e capabil Liviu Dragnea de atâta gândire strategică, dar nominalizarea lui Mihai Tudose pentru poziţia de premier s-ar putea transforma într-o capcană politică pentru Klaus Iohannis. Preşedintele se bucură de încredere din partea electoratului anti-PSD şi este văzut, la nivel de imagine, ca o piedică în calea acţiunilor anti-justiţie ale acestui partid. Dacă l-ar accepta însă pe Mihai Tudose ca prim ministru, imaginea sa bună s-ar face ţăndări aproape instant. Asta pentru că propunerea PSD încalcă două condiţii esenţiale anunţate chiar de preşedinte: nu este integru, căci un om integru nu îşi cumpără teza de doctorat, şi nu este competent, fapt recunoscut chiar de către social democraţi. În plus, legăturile sale cu SRI sunt mult mult prea la vedere. Dacă Iohannis îl acceptă pe Mihai Tudose, nu doar că se abate de la propriile principii declarate, dar recunoaşte indirect că serviciile sunt mai puternice decât el. Later edit: Iohannis l-a acceptat pe Mihai Tudose ca premier. Trist. Foarte, foarte trist”, a scris Răzvan Chiruță, pe pagina sa de Facebook.


 

Mircea Marian, senior editor:

„Știu că nu opoziția e problema azi, dar delegațiile PNL și USR s-au prezentat jalnic. Nu se poate să stai doar în defensivă, să trimiți mingea în tribună și să aștepți să câștigi doar dacă adversarul își dă autogol - vorba colegului Mihai Duta. Efectiv i-au invitat pe pesediști să mai stea trei ani la guvernare, însă nu pe banii lor, ci pe ai mei. Din această perspectivă: excelentă propunerea lui Siegfried Muresan ca premier. Recunosc că am o relație foarte bună cu el - am luat lecții legate de funcționarea UE - dar oricum...Nu se poate să mergi la Cotroceni și să îl inviți pe Iohannis să lase PSD la guvernare, cum au făcut Orban și cu useriștii. Asta e. A fost trist”, a scris Mircea Marian, pe pagina sa de Facebook.Silviu Sergiu, senior editor:

„Multi colegi din presa cred ca Iohannis a desemnat o nulitate precum Tudose; pentru functia de premier, pentru a-si securiza un nou mandat de presedinte. Pe principiul: PSD face țara praf, iar Iohannis este reales. Eu zic că fiecare prostie pe care o vor face oamenii PSD de acum incolo va fi decontată şi de Iohannis. Pentru că, din această seară, preşedintele este cel care girează o guvernare dezastruoasă şi un premier lipsit de integritate şi profesionalism. E începutul sfârşitului pentru Klaus Iohannis...”, a scris Silviu Sergiu, pe pagina sa de Facebook.Președintele Klaus Iohannis l-a nominalizat, luni seara, pe social-democratul Mihai Tudose, propunerea PSD-ALDE, ca premier. Șeful statului și-a motivat decizia precizând că România este într-o criză politică, fiind necesară încheierea acesteia cât mai curând.„Am încheiat consultările pe care le-am avut astăzi cu reprezentanții partidelor, în vede. Câteva concluzii: PSD și ALDE susțin că au, în continuare, o majoritate în Parlament. Aceste două formațiuni au înaintat o propunere, pe dl. Tudose. Partidele din opoziție nu au avut propuneri concrete și nici nu a rezultat că ar avea o înțelegere. Această criză politică dăunează grav României - economiei, imaginii țării în lume. Opinia mea este că această criză trebuie terminată foarte repede. Trebuie să avem, cât se poate de repede, un Guvern care să rezolve problemele care au rămas nerezolvate și care au pornit din cauza conflictului intern din PSD. Așadar, îl desemnez pe dl. Tudose ca viitor prim-ministru. Va avea discuții în zilele următoare și se vor prezenta cu o echipă în Parlament. Solicit partidelor, nu doar PSD și ALDE, să se apuce de o agendă”, a anunțat președintele Klaus Iohannis, într-o conferință de presă.

 

Citește totul despre:

Comentarii

loading...
Loading...
loading...