Mihai Busuioc a fost validat de plenul Parlamentului pentru funcția de președinte al Curții de Conturi

de Mihai Diac , 11 octombrie 2017 - stire actualizata la ora 18:35, 11 octombrie 2017
Mihai Busuioc

Plenul reunit al Parlamentului l-a numit, miercuri, pe Mihai Busuioc în funcția de președinte al Curții de Conturi pentru un mandat de nouă ani, informează Agerpres.

Busuioc a primit din partea senatorilor și deputaților 275 de voturi "pentru", 95 "împotrivă'. Votul a fost exprimat cu buletine.

Totodată, Dan Lucian Vlădescu a fost votat în funcția de președinte al Autorității de Audit cu 268 de voturi "pentru" și 102 "împotrivă".

Pentru poziția de vicepreședinte al Curții de Conturi a fost validat Nicu Marcu cu 270 de voturi "pentru" și 100 "împotrivă", pentru un rest de mandat, iar pe aceeași poziție în cadrul Autorității de Audit, Florin Tunaru, cu 267 de voturi "pentru" și 103 "împotrivă".

Plenul l-a mai validat în funcția de consilier de conturi pe Aurel Dumitru — 267 de voturi "pentru" și 103 "împotrivă".

Pentru numirea a încă doi consilieri de conturi urmează să fie declanșată o nouă procedură.

Deputatul PNL Gigel Știrbu a susținut că în numirea acestor consilieri de conturi nu au fost respectate cutumele parlamentare.

"Fiecare dintre dumneavoastră ați insistat ca această instituție (Parlamentul — n.r.) să beneficieze de sprijinul și respectul cetățenilor României. (...) Dacă noi nu respectăm cutumele împământenite de 27 de ani în această instituție, ce pretenții avem la ceilalți cetățeni să acorde respectul cuvenit instituției? (...) Înțeleg logica pe care o folosiți domnule Liviu Dragnea. Există două paliere ale acestei logici: acaparați toate instituțiile statului, urmează probabil BNR, (...) Curtea Constituțională ați ocupat-o, ANRE este ca și ocupat, acum Curtea de Conturi. Ce urmează?", a spus Știrbu, la dezbateri, în plenul Parlamentului.

Potrivit deputatului PMP Eugen Tomac, Curtea de Conturi, instituție extrem de importantă, "ar trebui să iasă din logica execuțiilor politice".

Deputatul USR Claudiu Năsui a afirmat că audierea de marți a candidaților pentru Curtea de Conturi "a fost un simulacru", pentru că aceștia nu au avut timp să răspundă întrebărilor.

"Dacă doriți să măriți respectabilitatea acestei instituții, dacă doriți să aveți credibilitate în ochii oamenilor, niciun cod de conduită nu o să schimbe lucrul acesta, ci atitudinea dumneavoastră. (...) În plus, vă întreb dacă vi se pare normal, ca partid aflat la guvernare, să nu existe niciun membru al opoziției într-o instituție de control așa cum a reieșit din algoritmul politic", a transmis Năsui, în plenul reunit.

Președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, a replicat că cel mai important este ca la șefia Curții de Conturi să existe oameni care să nu fie dependenți politic.

"Știu că sunt colegi de partid de-ai mei care poate sunt supărați că eu n-am dat curs la o negociere politică și să discutăm și în partid. Și îmi asum, dragi colegi, asta. Dacă vreți să mă pedepsiți, puteți să mă pedepsiți. Dar vreau să vă spun ceva — cel mai important lucru este ca acești oameni și următorii doi care vor veni să nu aibă nicio dependență politică. Pentru că ei nu trebuie să facă ceea ce au făcut alții de dinainte, inclusiv membrii PSD — ca să lăsăm asta cu membrii PSD care au făcut pentru PSD și împotriva altora. Este important ca ei să înțeleagă — și asta îi rog — depinde de fiecare dintre ei dacă vor înțelege pentru ce au fost susținuți", a declarat Dragnea.

Comentarii

  • Costin Stefan

    12 octombrie 2017 9:11

    HAI SA NE VAITAM ! Dragnea este deja stapanul CURTII CONSTITUTIONALE. Dragnea este deja stapanul CURTII DE CONTURI. Pana o s-o incheiem cu Dragnea este STAPANUL ROMANIEI si FIECARE DIN NOI AM DEVENIT SCLAV AL LUI DRAGNEA. De ce fratilor nu desfasuram si actiuni concrete ? De ce fratilor nu cautam o cale practica de unire a cetatenilor romani patrioti, competenti si constienti ca suntem latini, ca suntem europeni, ca numai in EUROPA suntem acasa la noi ? Am scris saptamani dupa saptamani, ca numai jurnalistii de incredere pot uni formatiunile politice opuse PSD-ului intr-o UNIUNE NATIONALA DEMOCRATA. Caci PNL-ul actual, singur, nu este o formatiune consistenta de patrioti gata de sacrificiu. Ba, dimpotriva, este intesat de multi penelisti atinsi de USL-ism si care isi urmaresc interese proprii inainte de interesele tarii, incat nu se deosebesc de pesedisti. Multi dinte ei au votat PSD pe 11 decembrie 2016 si au facut capanie ascunsa pentru ca oamenii sa voteze PSD. Numai jurnalistii patrioti se pot intelege la nivelul intregii tari, cum sa uneasca intreaga opozitie PNLsiUSRsiPMP=UND=UNIUNEA NATIONALA DEMOCRATA, pe care apoi sa o ajute sa se intareasca de graba cu oameni noi de incredere, care accepta sa participe cu sinceritate la salvarea tarii.

    raspunde comentariului

Ultima ora

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design