23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSportMaior: Operaționalizarea sistemului antirachetă, dovadă a capacității României de încadrare în măsurile...

Maior: Operaționalizarea sistemului antirachetă, dovadă a capacității României de încadrare în măsurile de protecție NATO

Ambasadorul României în Statele Unite ale Americii, George Maior, a arătat, la Washington, cu prilejul sărbătoririi Zilei Armatei României, că operaționalizarea facilității de la Deveselu până la sfârșitul anului 2015 reprezintă o dovadă clară a capacității României de a se încadra în ansamblul măsurilor de protecție ale NATO în regiune.

Totodată, Maior a apreciat  importanța Parteneriatului Strategic dintre România și SUA, punând accent inclusiv pe contribuția deosebită pe care țara noastră o aduce în teatrele de operații externe.

'Întreg spectrul politic din România a fost de acord cu creșterea procentului din PIB alocat cheltuielilor pentru apărare, într-un context internațional și regional deosebit de complicat. Acest lucru ne va permite să continuăm modernizarea apărării și întărirea operațională a structurilor Armatei, pentru a putea face față noilor provocări', a mai spus fostul șef SRI. 

Ziua Armatei României a fost celebrată la 23 octombrie la Washington printr-o recepție organizată de Biroul Atașatului Apărării cu sprijinul Ambasadei României în SUA la au fost prezenți peste 150 de invitați. La eveniment au participat reprezentanți ai Departamentului Apărării al SUA, ai Departamentului de Stat și altor instituții și agenții ale Administrației americane, atașați militari și diplomați din cadrul ambasadelor acreditate în capitala americană.

Joi, președintele rus Vladimir Putin a criticat din nou scutul antirachetă, apreciind că extinderea sa în Europa de Est reprezintă o ameninţare la adresa capacităţilor nucleare ruse. 

"Bazele antibalistice americane construite în Europa de Est pot găzdui sisteme militare ofensive", a subliniat Vladimir Putin, potrivit Reuters, exprimând preocupare că infrastructura militară a Alianţei Nord-Atlantice se apropie de frontierele Rusiei.

Moscova a acuzat de multe ori că sistemele antirachetă care urmează să fie instalate în România şi Polonia reprezintă încălcări ale prevederilor Tratatului forţelor nucleare intermediare (INF).

Acordul Forţelor Nucleare Intermediare, semnat de SUA şi URSS în 1987 şi intrat în vigoare pe 1 iunie 1988, obligă ambele părţi să distrugă toate rachetele balistice şi de croazieră cu raze de acţiune cuprinse între 500 şi 5.500 de kilometri. Ca reacţie la acuzaţiile Moscovei, Preşedinţia Statelor Unite a comunicat în mai multe rânduri că sistemul american de apărare antirachetă care va fi amplasat în România nu încalcă Tratatul forţelor nucleare intermediare (INF).

Vicepremierul Gabriel Oprea a declarat recent că până la sfârşitul anului sistemul antirachetă de la Deveselu (Olt) va fi operaţionalizat, pentru ca România să se încadreze în ansamblul măsurilor de protecţie NATO în regiune.

Cele mai citite

Nicolae Ciucă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO: „Aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră”

Preşedintele Senatului, liderul PNL Nicolae Ciucă, a evidenţiat, vineri, într-un mesaj transmis cu prilejul împlinirii a 20 de ani de la admiterea României în...

Tramvaiul 41 nu va circula sâmbătă

Linia de tramvai 41 va fi suspendată temporar, sâmbătă, 30.03.2024, anunță STB. Legătura între cartierul Drumul Taberei și zona de Nord a Capitalei se va...

Deca, vizită în Sibiu. Agenda ministrului Educației

Ministrul Educației, Ligia Deca, efectuează astăzi o vizită în județul Sibiu. Vizita include participarea la *Gala performanței învățământului preuniversitar din Sibiu, vizitarea a două școli...
Ultima oră
Pe aceeași temă