Procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, susține că nu există niciun conflict în interiorul instituției pe care o conduce, iar demersul său privind revocarea a doi procurori este unul normal.
„Nu este vorba de niciun conflict, ci de o cerere prin care am cerut un aviz consultativ în legătură cu doi procurori, conform procedurii. Nu pot detalia motivele, nu pot să fac cometarii”, a declarat șefa DNA, Laura Codruța Kovesi.
În ceea ce privește acuzațiile procurorilor privind efectuarea unui test cu detectorul de miniciuni, Kovesi a precizat: „Procurorii de caz decid, nu pot să comentez o anchetă în curs”.
„Din moment ce am niște atribuții, trebuie să mi le exercit, discutând cu colegii, verificând rapoarte. Va evalua Inspecția Judiciară”, a mai spus șef DNA, întrebată dacă a discutat cu grupuri de câte trei-patru procurori.
Întrebată de ce a cerut revocarea acum, Laura Codruța Kovesi a precizat că motivele au fost menționate în raport. „Imediat ce am aflat că un procuror a încălcat Legea, am cerut revocarea. Așa am făcut și acum”, a mai spus ea.
„Nu îmi dau nicio demisie, nu am motive”, a mai afirmat procurorul-șef al DNA.
DNA trece, în momentul de față, prin cea mai grea perioadă din 2005 încoace. Atunci a început transformarea instituției dintr-un parchet fără dinți în fața gulerelor albe din politica înaltă într-o veritabilă armă anticorupție. Practic, timp de 12 ani, zidurile acestei veritabile fortificații au fost asediate din exterior de cohorte de politicieni pârâți sau mercenari fără scrupule, care sperau să-i dărâme „zidurile“ și să-i ia pe procurori ostatici. Din fericire, zidurile au rezistat, spre disperarea dușmanilor.
Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) va discuta, în ședința de marți, cererea procurorului-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, privind revocarea din funcție a procurorilor Doru Țuluș și Mihaela Moraru Iorga, dar și solicitările de încetare a activității formulate de anchetatorii Adrian Țîrlea și Doru Văcaru, potrivit Agerpres.
Potrivit ordinii de zi a Secției pentru procurori, pe 4 iulie va fi luată în discuție Nota Direcției resurse umane și organizare privind solicitarea procurorului-șef al Direcției Naționale Anticorupție de avizare a revocării lui Doru Florin Țuluș din funcția de procuror la Direcția Națională Anticorupție și Nota Direcției resurse umane și organizare privind solicitarea de avizare a revocării din funcția de procuror la Direcția Națională Anticorupție a Mihaelei Moraru Iorga.
Tot marți, Secția va lua în discuție și Nota Direcției resurse umane și organizare privind cererea formulată de procurorul Adrian Țîrlea de încetare a activității la Direcția Națională Anticorupție și revenire la Parchetul de pe lângă Tribunalul București, dar și Nota Direcției resurse umane și organizare privind cererea formulată de procurorul Doru Gabi Văcaru de încetare a activității la Direcția Națională Anticorupție și revenire la Parchetul de pe lângă Tribunalul Giurgiu.
„La data de 29 iunie 2017, procurorul-șef al DNA a transmis Secției de procurori a CSM cererea de avizare a revocării din funcția de procuror al DNA a doamnei Moraru Iorga Mihaela, pentru faptul că nu a înregistrat un denunț în conformitate cu dispozițiile legale și nu l-a prezentat spre repartizare procurorului-șef al Secției din care făcea parte. Neprezentarea denunțului a avut drept consecință imposibilitatea aplicării unor dispoziții procesual penale în raport cu persoane cercetate", precizează DNA ca urmare a unei solicitări formulate.
Potrivit sursei citate, la aceeași dată, a fost transmisă Secției de procurori a CSM și cererea de avizare a revocării din funcția de procuror al DNA a lui Doru Florin Țuluș „pentru existența unei suspiciuni rezonabile că imparțialitatea sa este afectată, având în vedere că a soluționat dosare penale în care era implicată o persoană cu care avea raporturi civile".
Procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA), Laura Codruța Kovesi, a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să revoce doi procurori din funcție, pe motiv că nu mai respectă codul deontologic. Cei doi au sesizat Inspecția Judiciară, după ce li s-ar fi cerut să facă testul poligraf.
Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat, luni dimineața, la sediul instituției, că nu a mai fost făcută o evaluare a activității Direcției Naționale Anticorupție (DNA) din anul 2007. În ceea ce privește presupusele înregistrări în care Laura Codruța Kovesi ar amenința procurorii, el a afirmat că „ar fi regretabil” dacă informațiile din spațiul public sunt adevărate.
La jumătatea lunii iunie, au fost difuzate mai multe înregistrări audio în care ar fi apărut Laura Codruţa Kovesi în timp ce le-ar fi cerut procurorilor să lucreze, dând însă directive şi către persone cu funcţii, prin exprimări precum : „Ştiţi ce-mi doresc: să <<decapaţi>> instituţional în dosarul ăla cu casele şi să ajungem la domnul premier care a semnat contractele alea” , „Dar altceva mă îngrijorează, că la ăştia cu dosarele vechi, fiecare ştiţi ce aveţi. Mă îngrijorează de ce nu-i înhăţăm!“.
În replică, DNA a precizat că înregistrările în care ar apărea Kovesi nu sunt autentice şi „conţin o serie de fragmente realizate prin juxtapunere".