Parlamentarii o amenință pe șefa DNA cu plângeri penale dacă nu se va prezenta la Comisia de anchetă privind alegerile din 2009. Însă, parlamentarii nu au nici măcar un indiciu referitor la presupusa fraudare a alegerilor.
Comisia parlamentară de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009 o invită din nou pe procuroarea șefă a Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruţa Kovesi, să vină la audiere, lunea viitoare. Anunțul a fost făcut de Oana Florea (PSD), noul președinte al Comisiei de anchetă, după ce Mihai Fifor, fostul șef al acestui for, a devenit ministru al Economiei.
„A intervenit decizia CCR, care spune că, în baza principiului colaborării loiale între instituţii, persoanele care exercită o funcţie într-o instituţie publică care nu se află sub control parlamentar sunt obligate să vină”, a explicat Oana Florea. Parlamentarii PSD și ALDE, care au majoritatea în comisie, s-au pregătit și pentru scenariul în care Laura Codruța Kovesi va refuza, din nou, invitația. O variantă ar fi înaintarea unei plângeri către Ministerul Justiției, iar a doua ar fi sesizarea organelor de urmărire penală pentru obstrucționarea activității comisiei, susținută de deputatul PSD Liviu Pleșoianu, cel care a protestat în fața sediului DNA.
De la Facias în Camera Deputaților
Până acum, Laura Codruța Kovesi a mai fost invitată de două ori la comisie, însă de fiecare dată a refuzat să vină. După ce Curtea Constituțională a decis că reprezentanții instituțiilor statului trebuie să se prezinte la comisiile de anchetă, majoritatea parlamentară a prelungit mandatul comisiei până la 1 septembrie. Noua șefă a comisiei de anchetă, Oana Florea a fost, între 2009 și 2014, director executiv al Fundației pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (F.A.C.I.A.S.), înființată de Dan Voiculescu.
Potrivit dezvăluirilor publicate de presă, FACIAS a făcut parte din Consiliul Național al Societății Civile care a încheiat în 2012 un acord prin care 53 de asociații susțineau desființarea CCR, ANI si DNA, acord semnat de liderii USL Victor Ponta, Daniel Chițoiu și Daniel Constantin. Înainte de a se refugia la PSD, Oana Florea a fost vicepreședinte al Partidului Conservator, formațiunea înființată de Dan Voiculescu.
Bilanț: Harta sufrageriei lui Gabriel Oprea, ciorba și plângăcioșii
Prelungirea mandatului comisiei de anchetă vine după ce, timp de aproape două luni, forul condus până recent de Mihai Fifor nu a aflat nimic concret despre o posibilă fraudare a alegerilor prezidențiale din 2009. Comisia parlamentară de anchetă a fost înființată pe 11 mai, pe baza afirmațiilor lui Dan Andronic, potrivit cărora, în seara celui de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din 2009, acesta ar fi mers la locuinţa lui Gabriel Oprea, în calitate de consultant politic. Aici s-ar fi aflat, printre alţii, George Maior, şef al SRI la momentul respectiv, generalul Florian Coldea, prim-adjunct al SRI, şi Laura Codruţa Kovesi, procuror general al României. Însă, chiar Dan Andronic a declarat în fața comisiei că el nu a folosit termenul de fraudare a alegerilor și că nu are informații suplimentare față de cele pe care le-a publicat în propriul ziar.
La rândul său, Mircea Geoană, perdantul alegerilor din 2009, în fața lui Traian Băsescu, a relatat că are „suspiciuni rezonabile” potrivit cărora influenţarea alegerilor din 2009 a fost „coordonată de la cel mai înalt nivel al statului”. Întrebat de membrii comisiei la cine se referă, Geoană s-a eschivat afirmând, de mai multe ori, că numele lor „sunt de notorietate”.
Nici fostul director al SRI, George Maior, nu a oferit prea multe informații, dar a susținut că nu ar fi fost vorba de „o celulă de criză”.
Apogeul absurdului a fost atins în momentul prezenței la comisie a foștilor membri UNPR prezenți la întâlnire, Anghel Iordănescu și Neculai Onțanu. După numeroase insistențe, parlamentarii au reușit să smulgă de la Iordănescu informația că s-a discutat și despre fotbal. Însă, acesta a refuzat să dezvăluie lista „microbiștilor”, avansând un singur nume, cel al lui Gabriel Oprea, deja cunoscut. De la generalul antrenorul de fotbal parlamentarii au mai aflat că „în acea seară, nu a fost nimic ilegal”, iar participanții doar au mâncat şi au băut un ”șpriț”.
Neculai Onțanu i-a tulburat pe senatori și deputați afirmând că a văzut un singur general – pe Anghel Iordănescu, evitând să se refere la Gabriel Oprea și Florian Coldea. După numeroase insistențe, Onțanu a compăletat „dezvăluirile” – ”a intrat pe ușa clădirii, pe ușa de la intrarea clădirii”, iar încăperea în care a ajuns avea o lustră.
Fostul lider PDL, Radu Berceanu, a mărturisit că în ziua care a urmat alegerilor a mâncat „o ciorbă” la sediul MAI, dar fără participarea cuiva din staff-ul ministerului. Răspunsul a fost pe măsura întrebării puse de Liviu Pleșoianu (PSD)- ”În ciorba de la popotă a presărat leuştean şi «Vulpea» – domnul Virgil Ardelean?”. „De exemplu, sus, la etajul 1, la o fereastră plângea Voinescu, care nu ştiu dacă era jurnalist. Plângea despre cariera lui, ce o să fie cu cariera lui”, a completat Radu Berceanu.
Ambasadorul SUA o susține pe șefa DNA
Ambasadorul SUA la Bucureşti, Hans Klemm, a lansat, ieri, un mesaj de susținere pentru șefa DNA Laura Coduța Kovesi. „Noi ne menţinem încrederea în munca ei şi această muncă a fost analizată de autorităţile judiciare din România. Avem încredere în asta”, a declarat Klemm, chiar în Parlament, la finalul unei întrevederi cu Liviu Dragnea, președintele Camerei Deputaților.
De asemenea, chestionat dacă Laura Codruţa Kovesi este în pericol din cauza scandalului din DNA, ambasadorul a susţinut că „aceasta va trebui să fie decizia luată de autorităţile româneşti”.
Klemm a mai declarat că dimensiunea economică a parteneriatului dintre România și Statele Unite ale Americii ar putea fi afectată de noile măsuri economice anunțate de Guvernul Tudose.