9.5 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSportIordache, despre OUG: "Datorită faptului că ordonanța va fi abrogată, am revenit...

Iordache, despre OUG: “Datorită faptului că ordonanța va fi abrogată, am revenit la prevederile originale, multe fiind neconstituționale”. Ministrul Justiției a precizat că va avea o discuție cu Grindeanu în privința demisiei

UPDATE 90.30:  Florin Iordache a oferit din nou câteva declarații în fața jurnaliștilor, spunând că se va elabora un act ce va rămâne în dezbatere 30 de zile.

“Înainte de a merge cu acest proiect mai departe, toţi specialiştii vor putea avea un punct de vedere. Potrivit legii, proiectul va rămâne în dezbatere 30 de zile”, a precizat ministrul Justiției.


08.10:  Ministrul Justiției, Florin Iordache, a oferit în dimineața de luni mai multe declarații despre lucrurile discutate în ordinea de zi, spunând că prioritatea este stabilirea bugetului. De altfel, el a spus că, momentan, nu-și dă demisia, dar că va da mai multe declarații în acest sens după ce va avea o discuție cu primul ministru, Sorin Grindeanu.

Prioritatea de astăzi este stabilirea bugetului. Pentru miercuri, vom pregati și vom sustine pentru a nu fi adoptată motiunea de cenzura. Eu voi avea, dupa ce va fi dezbătută și cred eu, respinsă, moțiunea de cenzură, o discuție cu premierul Grindeanu. După aceea, vom face declarații în fața jurnaliștilor.”

Prin faptul că această lege nu există astăzi, sunt foarte multe prevederi neconstituționale.

Ministrul a fost întrebat de către jurnaliști cum se justitifică urgența prin care a fost pusă legea amnistiei și a modificărilor Codurilor penale.

În acest moment sunt foarte multe articole neconstitu’ionale. Urgența era că în 45 de zile, trebuia pusă în ordonanța Curții, urgența era să punem în concordanță. Comunicarea este o chestiune ce a apărut în spațiul public. Trebuia pus în concordanță lucrurile neconstituționale”, a mai spus ministrul Justiției.

Întrebat dacă ordonanța de abrogare este neconstituțională, ministrul Justiției a răspuns pozitiv jurnaliștilor, spunând că se va reveni la prevederile originale.

“Da doamnă, datorită faptului că ordonanța va fi abrogată, am revenit la prevederile originele, ele fiind foarte multe neconstituționale”, a încheiat Florin Iordache declarațiile.


Protestele față de Ordonanța privind Codurile Penale au continuat, duminică, în vreme ce Guvernul Grindeanu a abrogat Ordonanța 13, prin care au fost modificate Codul Penal și Codul de Procedură Penală. La Cotroceni, aproximativ 100 de pensionari i-au cerut demisia președintelui Iohannis.

Citește aici: Peste 300.000 de oameni au protestat în fața Guvernului. În ţară, peste 600.000 de manifestanţi au ieşit în stradă. Cabinetul Grindeanu a abrogat OUG controversată. 1.000 de contramanifestanţi au cerut demisia preşedintelui


Judecătorul Cristi Danileţ a afirmat, pe pagina sa de Facebook, că abrogare a OUG 13/2017 conţine un articol ce contravine unei decizii CCR, eroare ce trebuie îndreptată de Parlament.

”Şi totuşi este o problemă: art. 25 alin 5 Codul de procedură penală a respectat cerinţa impusă de CCR prin decizia 586/2047 în OUG apărut marţi noaptea, dar azi nu mai respectă această cerinţă în OUG 14/2017, care o înlocuieşte. Aş vrea să cred că este o eroare a Guvernului. Oricum, ea va putea fi corectată de Parlament în procedura de aprobare a OUG”, a scris Danileţ pe Facebook.

El a argumentat acest viciu de neconstituţionalitate.

”Încerc să explic: acel articol din Codul de procedură penală spune că, dacă un dosar se prescrie, instanţa nu ar trebui să soluţioneze chestiunea prejudiciului, ci închide dosarul şi gata. Dar CCR a spus că trebuie să fie soluţionată şi această chestiune, chiar dacă dosarul se închide. Prin OUG 13 de marţi noaptea a fost corectat în acest sens textul. Dar prin OUG 14 se reia forma veche, care cuprinde acest viciu de neconstituţionalitate. Ca să fiu mai direct, OUG 14 e parţial neconstituţională, cu privire la un singur articol şi anume art 25 alin 5 din Codul de procedură penală. Dosarele însă nu sunt afectate, întrucât judecătorii aplică direct deciziile CCR”, arată judecătorul.

Citește aici: Judecătorul Cristi Danileţ, despre abrogarea Ordonanţei 13: OUG de abrogare conţine un articol neconstituţional


Ministerul Justiției a declarat duminică că, prin abrogarea ordonanței de urgență s-a revenit la prevederile legale anterioare, aceleași lucruri fiind spuse și de ministrul Florin Iordache, luni dimineața.

“Prin Ordonanța de urgență emisă de Guvernul României și publicata în Monitorul Oficial — astăzi 5  februarie 2017, a fost abrogată în totalitate Ordonanța de urgența a Guvernului nr. 13/2017. Prin acest demers s-a revenit la textele legale anterioare, respectiv prevederile Legii nr.286/2009 privind Codul penal și a Legii nr.135/2010 privind Codul de procedura penala”, reiese din precizarea MJ.

Ciște aici: Ministerul Justiţiei: Prin abrogarea OUG 13 s-a revenit la textele legale anterioare

 

 

 

Cele mai citite

Cutremur produs în zona seismică Vrancea, în această dimineață

Un cutremur cu magnitudinea de 3,5 grade pe Richter s-a produs, vineri dimineaţa, la ora locală 2:05, în judeţul Buzău, zona seismică Vrancea, potrivit...

Fântânile arteziene din Sectorul 4, pregătite pentru zilele călduroase de vară

Sectorul 4 al Capitalei este o comoară ascunsă pentru cei care își doresc să exploreze frumusețea orașului. Printre numeroasele sale atracții, cum ar fi...

EXCLUSIV. Directorii de școli, schimbați înainte de alegeri. STATISTICĂ

De la 1 ianuarie 2023 și până la jumătatea lunii martie a super anului electoral în curs, peste 500 de directori și directori adjuncți...
Ultima oră
Pe aceeași temă