-3 C
București
sâmbătă, 18 ianuarie 2025
AcasăAlegeri 2016Scandalul naționalizării pensiilor private: ASF a amendat cu 750.000 de lei grupul...

Scandalul naționalizării pensiilor private: ASF a amendat cu 750.000 de lei grupul NN Pensii, după ce Dragnea a amenințat că Parlamentul va demite conducerea ASF. Următoarea companie vizată, BCR Pensii

Consiliul ASF a sancționat cu amendă și cu avertisment NN Pensii, pentru informațiile difuzate în ultimele zile cu privire la eventuala naționalizare a Pilonului II de pensii private.

Sancțiunea ASF a fost decisă pe baza Legii pensiilor private, pentru difuzarea de "informații nejustificate" cu privire la posibila naționalizare a Pilonului II. Amenda aplicată este de 750.000 de lei, ceea ce reprezintă 1 la sută din capitalul social al societății NN Pensii.

Tot ca o sancțiune, a fost retrasă autorizația de director general pentru Raluca Ţintoiu, care a primit și o amendă de 100.000 de lei.


Citește și: Ce spune premierul despre scandalul naționalizării pensiilor private: Cătălin Predoiu a adus acest subiect în atenție. Nu au existat astfel de discuții


Vicepreședintele ASF responsabil de sectorul pensiilor private, Ion Giurescu, a anunțat joi aceste sancțiuni și a precizat că reprezentanții NN Pensii, "un fond important de pensii private", "și-au recunoscut greșeala" în acest caz.

„Având în vedere circumstanţele create în urma comunicărilor NN Pensii, Consiliul ASF a decis sancţionarea NN Pensii cu 1% din cifra de afaceri, respectiv 750.000 de lei, şi retragerea autorizării directorului general al societăţii, Raluca Ţintoiu. În plus, Raluca Ţintoiu va fi sancţionată cu amendă contravenţională în valoare de 100.000 de lei”, a declarat Ion Giurescu.


Citește și: Senatorul Teodorovici îi cere ministrului de Finanțe să clarifice ideea privind naţionalizarea pensiilor private: Este periculos să laşi astfel de zvonuri

Eugen Teodorovici, fost ministru al Fondurilor Europene și, ulterior, ministru al Finanțelor, a declarat că, dacă Viorel Ștefan nu clarifică situația în cel mult două zile, se impune audierea acestuia în cadrul Comisiei senatoriale, întrucât este "periculos să laşi pe piață" astfel de zvonuri.


Oficialul ASF a adăugat că în aceste zile se desfăşoară un control inopinat la societatea NN Pensii, pentru a se determina dacă şi alte persoane au fost implicate în aceste comunicări.

Pe de altă parte, reprezentantul ASF a precizat că se află în atenția acestei structuri și BCR Pensii, iar din acest motiv "o să trimitem un control și acolo".

Anterior deciziei de sancționare a NN Pensii, președintele ASF, Mișu Negrițoiu, declarase că „fondurile de pensii, ca şi celelalte entităţi supravegheate de ASF, au un cadru de comunicare în care se includ, în misiunea pe care o au prin statutul propriu de funcţionare, iar dacă supraveghetorul constată încălcări ale acestui cadru se autosesizează. Fondurile nu pot avea decât informaţii publice, probabil cei de la NN or fi citit câte ceva prin presă, dar ei trebuiau să intervină doar dacă le era afectat business-ul sau interesele consumatorilor. Nu au făcut acest lucru, au trecut într-un teritoriu care nu e al lor”.


După izbucnirea scandalului privind viitoarea situație a pensiilor private, Eugen Teodorovici, președintele Comisiei de buget – finanțe din Senat, i-a cerut ministrului de Finanţe, Viorel Ştefan, să facă o clarificare cu privire la ideea de naţionalizare a pilonului II de pensii.

"Dacă astăzi sau poate mâine, cel târziu, domnul ministru de Finanţe, Viorel Ştefan, nu face o clarificare în acest sens, cred că săptămâna viitoare se impune ca noi de la Comisia de buget finanţe să facem o astfel de invitaţie a domnului ministru la comisie pentru că este, totuşi, chiar periculos să laşi astfel de zvonuri în piaţă fără să ieşi să le infirmi. Sau dacă dânsul are astfel de viziuni, trebuie să spună foarte clar, trebuie să ştim cu toţii care este viziunea ministrului de finanţe”, a precizat Eugen Teodorovici.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă