26.1 C
București
duminică, 30 iunie 2024
AcasăSportIohannis: Mi-am exprimat admirația față de eforturile Germaniei și ale lui Merkel...

Iohannis: Mi-am exprimat admirația față de eforturile Germaniei și ale lui Merkel pentru Ucraina

Președintele Klaus Iohannis a declarat, joi, la Berlin, că în cadrul discuției cu Cancelarul Germaniei, că și-a exprimat admirația față de eforturile acestei țări și ale Angelei Merkel privind obiectivul încheierii conflictului din Ucraina, informează Mediafax.

Citeşte şi: Iohannis: Contăm pe sprijinul Germaniei pentru identificarea unei soluții privind Schengen. Ce răspunde Angela Merkel

Şeful statului a precizat că în cadrul discuției cu Angela Merkel a discutat despre aspecte de politică internațională și în mod deosebit aspecte ce țin de securitatea de pe continentul nostru.

”Am conchis că toate eforturile trebuie depuse pentru identificarea unei soluții, pentru încheierea conflictului din Ucraina”, a arătat Klaus Iohannis.

Citeşte şi: Iohannis: Germania, principalul partener economic al României

”Mi-am exprimat admirația față de eforturile Germaniei și ale Cancelarului Merkel, personal, care vizează acest obiectiv”, a mai transmis Iohannis.

Președintele României a precizat că a reiterat susținerea fermă a României pentru suveranitatea, independența și integritatea teritorială a Ucrainei, în cadrul frontierelor sale recunoscute internațional, pentru implementarea în bună credință și în interesul păcii, a Acordului Minsk 2, de către toate părțile implicate în conflict.

Klaus Iohannis a mai spus că a reafirmat susținerea perspectivei europene a statelor membre ale Parteneriatului Estic și a Republicii Moldova, în mod deosebit, dar și a țărilor din Balcanii de Vest.

Citeşte şi: Ce spune Merkel despre aderarea României la spațiul Schengen

”Este datoria și interesul nostru direct ca aceste regiuni să facă parte idn dezvoltarea proiectului european, asumându-și integral toate elementele acquis-ului comunitar”, a arătat Iohannis.

Președintele Klaus Iohannis a declarat, despre pericolul ca situația din Ucraina să se transfere și în Republica Moldova, că în ”momentul de față nu avem semnale că situația se îndreaptă într-acolo”.

”Este clar că este în interesul întregii regiuni, mai exact a întregii Europe, ca în Ucraina să se stabilizeze și să se normalizeze. Orice altceva ar fi o problemă imensă pentru întreaga regiune și pentru întreaga Europă”.

Klaus Iohannis a amintit că a fost în Republica Moldova, unde a discutat aceste chestiuni, și în ceea ce privește Transnistria, ”i-a rugat pe toți cei cu care a avut discuții, să continue eforturile de ameliorare, în special în formatul 5 plus 2, în care se încearcă deblocarea dosarului transnistrean”.

”O discuție foarte bună, foarte constructivă”, a mai spus Iohannis, în finalul declarației de presă.

Cele mai citite

Marşul Bucharest Pride 2024 și Marșul Normalității, pe străzile din București

Marşul Bucharest Pride 2024 se desfăşoară, sâmbătă, începând cu ora 16.00, în Capitală. Evenimentul dedicat comunităţii LGBTQIA+ este organizat de Asociaţia Accept.   Mai mult...

Analiști americani: Joe Biden s-a prăbușit după dezbaterea cu Donald Trump

Președintele Statelor Unite ale Americii Joe Biden și fostul președinte Donald Trump s-au înfruntat într-o dezbatere istorică, potrivit CNN.A fost pentru prima dată în...

Congres USR: Partidul își alege astăzi un nou Birou Național și candidatul la alegerile prezidențiale

USR îşi alege astăzi noua conducere a partidului, dar şi candidatul la prezidenţiale. Delegații USR se reunesc, la București, pentru Congersul partidului unde își vor...
Ultima oră
Pe aceeași temă