A început bătălia pentru Curtea de Conturi: Inginerii Niculae Bădălău și Anca Boagiu vânează câte un scaun

de Romulus Georgescu , 23 septembrie 2017 - stire actualizata la ora 19:02, 23 septembrie 2017
A început bătălia pentru Curtea de Conturi: Inginerii Niculae Bădălău și Anca Boagiu vânează câte un scaun

În interiorul PSD a început competiția pentru șefia Curții de Conturi, iar liberalii speră să obțină și ei unul din cele șase posturi vacante. Printre doritori se numără Niculae Bădălău (PSD) și Anca Boagiu (PNL),  beneficiari ai unei noi legi care le permite și inginerilor să ocupe posturi la Curtea de Conturi.

Mandatul președintelui Curții de Conturi Nicolae Văcăroiu expiră în luna octombrie și atunci vor părăsi instituția atât vicepreședintele Doina Dascălu cât și alți patru membri ai plenului instituției. Parlamentul urmează să voteze numiri pentru aceste posturi, mandatele fiind de nouă ani de zile, iar salariile ajungând la 16.000 de lei.


 

Shhaideh, legată de minister

Tentația privilegiilor și a stabilității este mare iar în partide au început negocierile pentru posturile vacante. PSD, care deține majoritatea, va avea postul de președinte și vrea să ocupe toate posturile rămase libere. Șefia instituției este dorită de președintele executiv al PSD, Niculae Bădălău. De altfel, Bădălău a orchestrat modificarea legii de către Parlament, astfel încât la Curtea de Conturi să poată ajunge și cei care au studii inginerești, nu doar cei cu diplome în economie sau drept. Or, Bădălău este de meserie inginer în construcții.  Liviu Dragnea are, însă, rezerve, să-l susțină pe Bădălău pentru acest post, tocmai pentru a evita acuzațiile că PSD a modificat legea Curții de Conturi special pentru acesta. Pe de altă parte, Bădălău este urmărit penal pentru trafic de influență.
În interiorul PSD sunt vehiculate și alte nume precum cel al Ministrului Dezvoltării Sevil Shhaideh și cel al lui Viorel Ștefan, fost ministru al Finanțelor. La nivel oficial, Dragnea a dezmințit varianta Shhaideh. ”Nu. Din partea partidului nu e o propunere și eu în Parlament nu aș vota-o, dintr-un motiv foarte simplu: trebuie să ramână în guvern. Și va spun foarte sigur că Sevil Shhaideh nu are acest gând”, a comentat Dragnea. Shhaideh, în calitate de ministru al Dezvoltării, îmaprte banii către baronii locali. Dacă ar accepta mutarea lui Shhaideh la Curtea de Conturi, PSD ar trebui să trimită președintelui Klaus Iohannis o altă propunere pentru acest post.

Solicitarea PNL

De cealaltă parte a baricadei, liberalii solicită un post din șase pentru Anca Boagiu, invocând faptul că PNL are 20% din fotoliile parlamentare. De remarcat că Anca Boagiu a absolvit în 1995 Facultatea de Contrucții a Universității Ovidius, Secția Hidrotehnică. Practic, și Boagiu ar putea beneficia de prevederea privind studiile inginerești. Însă, împărțirea locurilor pe baza algoritmului parlamentar este doar o cutumă, nu este prevăzută de nicio lege. Acum, PSD le-a transmis liberalilor că au deja patru posturi la Curtea de Conturi din cele 18, afirmă surse parlamentare. Și aceasta pentru că în 2011, fostul PDL a ocupat toate posturile vacante în această insituție, încălcând cutuma parlamentară. Între timp, PDL a fuzionat cu PNL, iar de aici interpretările diferă. PSD susține că nu mai are nicio o obligație, din moment ce o parte din actualul PNL a încălcat cutuma și oricum liberalii au 20% din locurile din instituție.
Liberalii susțin că oamenii respectivi sunt ”ai lui Traian Băsescu”,  că PNL nu a încălcat niciodată cutumele parlamentare și că negocierile trebuie să vizeze strict posturile vacante la ora actuală.
O situație similară s-a petrecut acum câteva luni de zile, când PNL a solicitat un post în conducerea BNR, pentru Eugen Nicolăescu. Inițial, Dragnea s-a opus dar, ulterior, s-a răzgândit și a acceptat propunerea PNL. Dragnea  a avut nevoie de sprijinul PNL pentru debarcarea lui Mișu Negrițoiu din fruntea ASF, după ce ALDE a refuzat să sprijine acest demers.

Președintele promulgă o lege la limita Constituției

Până acum câteva luni de zile, Legea Curții de Conturi (94/1992) prevedea că pentru a intra în conducerea instituției trebuie îndeplinite următoarele condiții– studii superioare economice sau juridice, vechime de minimum zece ani în specialitatea studiilor absolvite și pregătire profesională temeinică. Bădălău, care este de profesie inginer, nu și-ar fi putut depune candidatura. El a obținut, la 48 de ani, o diplomă de drept, la Universitatea Bioterra, dar nu are experiența necesară în domeniu.

Consiliul Legislativ avertizează

Însă, legea a fost schimbată în Senat, și mai nou prevede că sunt necesare ” studii superioare economice, juridice sau inginerești, vechime de minimum zece ani în specialitatea studiilor absolvite și pregătire profesională temeinică”.

Motivarea oficială a acestui amendament – ”persoanele cu studii superioare de inginerie sunt necesare desfășurării activităților specifice Curții de Conturi, așa cum rezultă din structura acesteia, organizată pe 12 departamente.” Amedamentul privind studiile inginerești a fost depus chiar de Bădălău și viza un proiect de lege care nu avea nicio legătură cu subiectul. În iunie 2016, un grup de nouă senatori PSD a depus o inițiativă legislativă pentru a modifica și completa Legea Curții de Conturi. Aceștia solicitau introducerea unui alineat nou, prin care se prevedea ca soțul supraviețuitor, copiii minori, precum și copiii majori până la terminarea studiilor ai auditorilor publici externi din cadrul Curții de Conturi să beneficieze de pensie de urmaș. În noiembrie 2016, proiectul a fost adoptat tacit  de Camera Deputaţilor, apoi a ajuns în Senat. Pe 16 mai 2017, proiectul a ajuns în Comisiile de Buget şi Muncă din Senat, unde Bădălău a depus amendamentul privind studiile inginerești. Legea a fost votată de plenul Senatului, inclusiv cu acest amendament,  iar în 26 iunie a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis.

Consiliul Legislativ a atras atenția, într-un document care viza o propunere identică a deputatului Tudor Ciuhodaru, că introducerea studiilor inginerești încalcă prevederile constituționale, potrivit cărora Curtea de Conturi are atribuții de control financiar. Însă, președintele Klaus Iohannis a  promulgat legea, fără a se adresa Curții Constituționale (CCR), forul abilitat să analizeze astfel de obiecții.

Comentarii

 • Stoian

  28 septembrie 2017 3:10

  Dupa ce seful santierului de la Anatomie si-a dat demisia,dupa furt,ce credeti ca i-a facut Curtea de Conturi ?

  raspunde comentariului
 • node

  24 septembrie 2017 16:56

  NU INTELEG DE CE ACESTE POSTURI FOARTE IMPORTANTE NU SE SCOAT LA CONCURS PE BUNE SI CEI MAI CAPABILI SA CASTIGE SI SA LE OCUPE . DE CE ACESTE POSTURI TREBUIE FACUTE CADOU POLITRUCILOR GHIOLBANI SI HOTI ?

  raspunde comentariului
 • Stoian

  24 septembrie 2017 14:56

  Cine si-a construit case din furtul de la santierul de Anatomie,de la UMF Iasi, lasat neelucidat de Curtea de Conturi ?

  raspunde comentariului
  • node

   24 septembrie 2017 17:00

   SI DIN ACEASTA CAUZA SE SPUNE " PARLAMENT PENAL MARS LA TRIBUNAL"

   raspunde comentariului
 • ??????

  24 septembrie 2017 0:34

  Deci, din punct de vedere constituional, referitor la "specificitatea" activităților Curții de Conturi, considerai c este evident faptul că funcii dintr-o astfel de instituție cu atribuții în domeniul financiar sunt de ocupat de specialiști în domeniul respectiv ?

  raspunde comentariului
 • ??????

  24 septembrie 2017 0:25

  De ce numai inginerești și nu și administrative , militare , de afaceri, de mediu, medicale, etc. , care ar putea beneficia de aceeași "motivație" precum cele "inginerești"?

  raspunde comentariului
  • node

   24 septembrie 2017 17:13

   ACESTIA SUNT FARA COLOANA VERTEBRALA SI POT FI MANIPULATI DE PAPUSARUL SEF .

   raspunde comentariului
 • deveanu

  23 septembrie 2017 18:52

  Curtea de Conturi, precum Curtea Constitutionala ar trebui sa fie formate doar din cei mai mari specialisti in domeniile respective si nicidecum din niste "elefanti" politici, care au habar doar de tras sfori si incasat comisioane! Cu o asemenea conceptie, atat corectitudinea cheltuielilor publice cat si justitia romana au toate sansele sa se duca si sa ne duca de rapa ! Halal politicieni, halal stat, halal sa ne fie !

  raspunde comentariului
 • Stoian

  23 septembrie 2017 3:46

  Inainte,de toate,Curtea de Conturi trebuie sa elucideze furtul de la Santierul de Anatomie de la UMF Iasi,care a lasat,studentii d la Medicina, fara obiect de studiu..

  raspunde comentariului
 • CETATEANUL

  22 septembrie 2017 14:16

  LA CURTEA DE CONTURI ESTE INTERZIS PT POLITRUCI BALALAU SA MEARGA SA PRINDA PITOCI PE MALUL BALTII IAR CHILOTAREASA SA MERGA SA UMPLE BORS DE TARTE LA TECUCI.Este condamnabil modul cum s-a decis ultima data, politic, alcatuirea conducerii Curtii de Conturi, prin ignorarea necesitatii independentei si caracterului apolitic a acesteia. Cu o conducere a C.C. framintatata de intrigi generate de interese politice marsave, divergente si meschine sau dominata de pasivitate, Romania nu poate avea rigoare si performanta in activitatea de control al modului de gestionare a banului public. Un fost manuitor-gestionar al fondurilor publice, republicane fost prim-ministru - nu poate indeplini ulterior functia de sef al Curtii de Conturi pentru ca un asemenea caz se afla intr-o totala incompatibilitate si in acelasi timp intr-o situatie de conflict de interese. Dar tot la fel de condamnabil este si actul politic prin care Parlamentul si-a batut joc in 2012 de Decizia Curtii de Conturi prin adoptarea Legii privind amnistia pentru 300.000 de functionarii publici obligati sa returneze sporurile încasate peste 1,5 miliarde euro, fara acoperire legala în 2009 i 2010 - Nerespectarea principiilor competentei si moralitatii precum si neprevenirea conflictelor de interese sau a unor incompatibilitati in ocuparea functiilor de catre functionarii sau demnitarii statului a condus la situatia in care la nivelul structurilor centrale si teritoriale ale administratiei statului sunt doar clanuri ce au la baza grade de rudenie, relatii de prietenie si interese nelegitime care au condus la devorarea bugetelor nationale. Romania are autoritati publice in care activeaza dinastii, clanuri, gasti sau grupuri de interese nelegitime compuse din indivizi zonali sau provinciali realitate ce este confirmata chiar de adoptarea Legii privind amnistia pentru 300.000 de functionarii publici obligati sa returneze sporurile încasate peste 1,5 miliarde euro, fara acoperire legala în 2009 i 2010. Cei 300.000 de functionarii publici din primarii, consilii locale si judetene, la care se pot adauga si altii din prefecturi si autoritati centrale nu sunt asa cum ar fi normal apolitici si independenti. Ei sunt acolitii sau protejatii parlamentarilor si guvernantilor, nici de cum specialisti sau profesionisti este unul din argumente care explica de ce administratia publica din Ro este incapabila sau poate chiar incalificabila si se inmultesc pe masura ce partidele sau politicienii care vin la putere n-au mai fost la guvernare. Situatia existenta creeaza, consecinte imprevizibile si premise pentru tot felul de rafuieli interne si nu pentru a performa sau a se instala spiritul de modernitate statala ori de reducere a birocratiei- Autoritatile locale primarii, consiliile locale si judetene, etc precum si guvernantii au praduit fondurile publice si nesocotit eficienta creditelor bancare, au indatorat fara limita si just temei bugetele pe care le-au gestionat fara responsabilitate, savirsind multe nelegiuiri prin risipirea de bani publici si manifestand totodata grave dispretuiri fata de cei care au urmat si preluat functiile publice respective. In acelasi spirit haiducesc au fost facute si multe concesionari ale patrimoniului public sau national. Situatiile create in cadrul managementului public imoral si submediocru manifestat in ultimii ani au condus efectiv la blocarea activitatilor din administratia locala si centrala

  raspunde comentariului
 • adrian

  22 septembrie 2017 12:08

  Daca PNL o pune pe Boiangiu, nu mai votez in viata mea cu PNL.

  raspunde comentariului

Ultima ora

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design