9.3 C
București
vineri, 20 decembrie 2024
AcasăSportCurtea de Conturi, controlată de personaje dubioase: Baronul numărul 2 în PSD,...

Curtea de Conturi, controlată de personaje dubioase: Baronul numărul 2 în PSD, Niculae Bădălău, socrul lui Victor Ponta, Ilie Sârbu și soția sociologului Pieleanu, printre cei care supraveghează cum sunt folosite finanțele statului

La 26 iunie, președintele Klaus Iohannis a promulgat o lege prin care și inginerii pot fi membri ai Curții de Conturi. Inițiativa îl are în spate pe controversatul președinte executiv al PSD, Niculae Bădălău, care a absolvit o facultate de inginerie și speră ca, în octombrie, să ajungă președintele Curții de Conturi. 

Bădălău, care ar urma să supravegheze cum sunt folosite resursele statului, a fost cercetat de către DNA pentru trafic de influență. Nu ar fi însă singurul personaj dubios promovat de PSD și de aliații săi în conducerea Curții de Conturi.



PSD, pe vremea când partidul era condus de Victor Ponta, l-a promovat în funcția de vicepreședinte al Curții de Conturi pe Ilie Sârbu, deși acesta are studii de teologie și este sub ancheta DNA. Sârbu este socrul lui Ponta. Sârbu a absolvit, în 1998, și o facultate de economie, la Craiova. Totuși, la momentul numirii, el nu îndeplinea condițiile de numire la Curtea de Conturi, și anume vechime de zece ani în specialitatea studiilor.

Sârbu este cercetat de către DNA într-un dosar privind retrocedarea ilegală a 43.000 hectare de pădure. Dosarul lui Sârbu a fost „disjuns“ de cel al foștilor deputați PSD Viorel Hrebenciuc și Ioan Adam, iar de atunci nu s-a mai aflat nimic despre evoluția cercetărilor. PNL a susținut că va ataca această numire la Curtea Constituțio-nală, dar în final nu a făcut nimic.

Manuela Pieleanu, fost comisar-şef la Administraţia Naţională a Penitenciarelor, a ajuns la Curtea de Conturi fiind susţinută de fostul partid al lui Dan Voiculescu, PC. Soţul ei, sociologul Marius Pieleanu, este unul dintre abonații Antenei 3. În iunie 2016, președintele Iohannis a înaintat-o de la gradul de comisar-șef la cel de chestor (echivalentul gradului de general).

Dezsi Atilla, susținut de UDMR, este un fost electrician la Mina Lupeni. El a omis acest detaliu din biografia sa, în care a scris doar că și-a obținut licența în drept la Academia de Poliție. În plus, el se laudă cu faptul că este doctor în științe militare și informații la Academia Națională de Apărare.

Angajatul lui Vîntu, la șefia instituției

Tot UDMR l-a trimis la Curtea de Conturi pe pompierul Petru Lakatos. În biografia sa, acesta susține că are licența în științe economice la Babeș-Bolyai.

Cosmin Nicula, vicepreședinte al Curții de Conturi, fost senator PSD. Presa locală a scris că, pe vremea când conducea Direcţia pentru Protecţia Copilului Hunedoara, achiziţiile pentru orfanii din judeţ se făceau la suprapreţ. De exemplu, înainte de a părăsi Protecţia Copilului pentru postul de subprefect al judeţului Hunedoara, Cosmin Nicula a încheiat un contract cu SC Sorilact SRL – Brad pentru produse lactate. Contractul este nedatat şi (după cum re-iese din documente) încheiat retroactiv. Perioada de livrare este 15 mai 2003 – 31 ianuarie 2004, la preţul de 0,357 euro pentru fiecare litru de lapte. Acest contract s-a suprapus cu un altul prin care se furnizau aceleaşi produse de la SC Friesland România SA (contract ce expira în iulie 2003) şi avea preţul ferm de 0,273 euro pentru fiecare litru de lapte.

De controlul banilor publici se ocupă și Vergina -Vedinaș, fostă senatoare PRM. Acum câțiva ani, presa arăta că -este unul dintre cei mai bogați membri ai Curții de Conturi: ea avea cinci imobile și un BMW X5.

Controversatul Văcăroiu

Însuși președintele Curții de Conturi, Nicolae Văcăroiu, este un personaj controversat: falimentul Bancorex și al Băncii Agricole a fost pregătit în perioada în care el era premier, iar statul era acționar majoritar la aceste bănci. Văcăroiu a fost președinte al unei bănci înființate de Sorin Ovidiu Vîntu, Banca de Investiții și Dezvoltare. El s-a retras abia în 2001, după falimentul Fondului Național de Investiții (FNI). Această bancă a fost înființată în 2000 și desființată în 2002.

Cumpără ziarul integral în format .pdf AICI!

Cele mai citite

Cum să menții prospețimea alimentelor mai mult timp

Menținerea prospețimii alimentelor este crucială pentru sănătate, economie și minimizarea risipei. Un aspect fundamental în acest proces este modul în care depozităm alimentele....

De ce să incluzi nucile braziliene în dieta ta zilnică: beneficii, valori nutritive și rețete delicioase

Nucile braziliene sunt adesea privite ca o gustare premium, însă puțini cunosc adevăratul potențial pe care aceste mici comori naturale îl aduc în alimentația...

Belgrad devine prima mare capitală europeană cu transport public gratuit

Capitala Serbiei, Belgrad, va oferi transport public gratuit pentru toți locuitorii și vizitatorii, o inițiativă menită să reducă aglomerația și întârzierile din trafic, potrivit...
Ultima oră
Pe aceeași temă