6.5 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăSportIncompatibilitatea și nepotismul, legalizate de parlamentari

Incompatibilitatea și nepotismul, legalizate de parlamentari

Două modificări importante ale legii ANI sunt aproape de votul final în Legislativ. Comisia juridică a Senatului a aprobat un proiect care deschide posibilitatea candidaturilor pentru incompatibili sau cei aflați în conflict de interese. Comisia pentru statut pregătește, de asemenea, îndulcirea sancțiunilor pentru angajarea rudelor la birourile parlamentare.

Citește și: Bomba alegerilor, amorsată de senatorii juriști: incompatibilii, liberi să candideze

Comisia juridică a Senatului a aprobat, ieri, un proiect de modificare a legii Agenției Naționale de Integritate (ANI) care schimbă radical regulile pe baza cărora această instituție poate dicta sancțiuni. Este vorba de un proiect inițiat de un grup de parlamentari PSD, UNPR și UDMR, care prevede că persoanele aflate în incompatibilitate sau în conflict de interese nu vor mai putea ocupa trei ani doar funcţia în care au încălcat legea, în schimb sunt liberi să ocupe alte posturi. Astfel, dacă persoana a ocupat funcția de primar, viceprimar sau consilier local nu mai poate ocupa niciuna dintre aceste funcții pe o perioadă de trei ani de la încetarea mandatului. Dacă persoana a ocupat funcția de președinte sau vicepreședinte al CJ, sau consilier județean nu mai poate ocupa niciuna dintre aceste funcții pe o perioadă de trei ani de la încetarea mandatului. Dacă persoana a ocupat funcția de deputat, senator sau parlamentar european nu mai poate ocupa niciuna dintre aceste funcții pe o perioadă de trei ani de la încetarea mandatului. O asemenea regulă i-ar lăsa cale liberă unui primar declarat incompatibil să candideze pentru consiliul județean sau pentru Parlament. La fel, un parlamentar declarat incompatibil poate să candideze pentru primărie sau pentru consiliul județean. Practic, politicienii vor eluda legea prin opțiunea pentru o altă funcție. Printre inițiatorii proiectului se numără Eugen Nicolicea (UNPR), Ciprian Nica (PSD), vicepreședinte al comisiei juridice sau Marton Arpad, liderul grupului UDMR din Camera Deputaților. Un proiect similat, inițiat de senatorul ALDE Cristiana Anghel a fost amânat.

Miza modificărilor

PNL a votat împotriva proiectului, care a trecut cu sprijinul PSD și UDMR. Raportul comisiei juridice va fi trimis plenului Senatului, for decizional după ce actul normativ a fost adoptat, anul trecut, de Camera Deputaților. Oficialii ANI susțin că, dacă va fi aprobat va anula conținutul legii ANI. „Practic aceasta modificare va permite categoriilor de funcții alese rotirea pe funcții chiar și atunci când există incompatibilități rămase definitive prin decizii ale instanțelor de judecată”, a menționat Ioana Lazăr, director general în ANI. Aceasta a explicat că vor putea candida inclusiv demnitarii care au dobândit averi nejustificate. „Vorbim de aproximativ 3 milioane de euro confiscate prin decizii definitive şi irevocabile de către persoane care au ocupat funcţii publice”, a declarat Ioana Lazăr.

Sintagma prin care demnitarii incompatibili au interdicție doar la aceeași funcție există deja în în legea ANI din 2010. Un scandal uriaș a izbucnit după ce Mircea Diaconu a exploatat neclaritățile din acest act normativ. Declarat incompatibil în calitate de senator, ea candidat, în 2014, pentru Parlamentul European, având acceptul instanțelor de judecată. Ulterior, Curtea Constituțională a decis că formularea „aceeaşi funcţie” din Legea ANI, folosită în contextul interdicţiei de trei ani de a mai ocupa o funcţie eligibilă, în cazul incompatibililor, „se referă la toate funcţiile alese, nu doar la cea pe care a ocupat-o la momentul verdictului respectiv”. În caz, contrar, susțineau judecătorii, am asista la „eludarea” legii ANI, adică exact ce au făcut senatorii din comisia juridică ieri.

Dacă legea va fi aprobată de Senat ea s-ar putea aplica la alegerile parlamentare când mulți aleși locali incompatibili vor putea candida pentru Legislativ. Cum ieri a fost ultima zi de depunerea a candidaturilor pentru alegerile locale, noua lege nu se mai poate aplica la acest scrutin, iar senatorii și deputații incompatibili nu se mai pot reorienta către administrația locală, cel puțin anul acesta.

Angajarea rudelor, sancționată doar din 2013!

Comisia pentru statut a Parlamentului pregătește o serie de modificări care vizează regimul senatorilor și deputaților care și-au angajat rudele la Parlament. Astfel, la sugestia deputatului UDMR Marton Arpad, comisia a pregătit un proiect de hotărâre care ecide că prevederile statutului senatorilor și deputaților privind interdicția angajării rudelor până la grdul al III-lea la birourilor parlamentare nu se aplică retroactiv. Concret, membrii comisiei propun ca legea să nu poată produce efecte juridice sau penale asupra faptelor săvârșite de senatori și deputați înainte de intrare în vigoare a noului statut, în 21 august 2013. În ultimii ani de zile, peste o sută de actuali și foști senatori și deputați au intrat în vizorul ANI pentru că și-au angajat rudele la birourile parlamentare. Proiectul urmează să fie discutat în plenul Parlamentului pe 4 mai.

 

Romulus Georgescu
Romulus Georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Meta a anunțat recent modificări importante în algoritmul aplicației Threads

Meta a anunțat recent modificări importante în algoritmul aplicației Threads, platforma sa concurentă a Twitter (X), pentru a răspunde nemulțumirilor utilizatorilor. Ce se modifică...

Parada de 1 Decembrie la București. Peste 2000 de militari prezenți

Militarii se pregătesc intens pentru parada de 1 Decembrie din București, care va avea loc la Piața Arcul de Triumf. Parada de 1 Decembrie la...

Mark Rutte, secretarul general al NATO, l-a vizitat pe Donald Trump în Florida

Mark Rutte, secretarul general al NATO, a efectuat o vizită la președintele ales al SUA, Donald Trump, la reședința acestuia din Florida, potrivit surselor...
Ultima oră
Pe aceeași temă