Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat, marţi, că Executivul va prezenta un draft de proiect de lege privind măsuri complementare graţierii, care să rezolve problemele din penitenciare. Ministrul a precizat că grațierea trebuie discutată, pentru că nu este “o instituție decorativă”, dar este nevoie ca măsura să și rezolve probleme reale, potrivit News.ro.
"Graţierea nu este o instituţie decorativă, ci este un instrument de politică penală pe care legiuitorul îl foloseşte atunci când apreciază. Întrebarea este: ne aflăm în momentul în care legiuitorul ar trebui să aprecieze necesitatea, oportunitatea graţierii? Aici sunt două răspunsuri: graţierea poate fi acordată într-un moment de graţie socială, când legiuitorul vine şi iartă condamnaţii pentru pedepse, sau poate veni într-un moment în care, pe de o parte, are componenta de iertare, pe de altă parte are componenta de rezolvare a unei probleme sociale", a spus ministrul, în cadrul dezbaterilor din Comisia juridică a Senatului pe tema Legii graţierii.
El a afirmat că ar fi nevoie ca o măsură a graţierii să şi rezolve problemele din penitenciare, nu să reprezinte doar un act de clemenţă.
"Un condamnat, oricât ar fi el de condamnat, vinovat, a primit o pedeapsă, dar ea trebuie executată în nişte condiţii, standarde, care să nu îl degradeze ca personalitate, să nu îi înfrângă demnitatea, să nu îi pună în pericol sănătatea sau chiar viaţa", a mai spus ministrul.
Tudorel Toader a mai spus că politica penală "nu este nici liberală, nici pesedistă", iar discuţiile trebuie să fie aprofundate. Din acest motiv, el a cerut amânarea actualelor dezbateri, afirmând că în termen de o lună va fi prezentat un draft de proiect privind măsuri complementare.
"Noi avem în vedere termenul de o lună, cel mult. Lucrăm în momentul de faţă la un draft de măsuri complementare. Atunci vom supune dezbaterii publice – nu va fi OUG – şi vom urma procedurile legale, procedurile parlamentare, dezbaterea", a spus ministrul.