Guvernul salută adoptarea Declarației de la Roma, cu ocazia împlinirii a 60 de ani de la semnarea Tratatului fondator al Uniunii Europene.
"Guvernul României salută adoptarea, astăzi, la Roma, a Declarației care înnoiește angajamentul celor 27 de state membre față de obiectivul unității și coeziunii europene, față de valorile și libertățile fundamentale care stau la baza construcției comunitare", se arată într-un comunicat al Guvernului.
Prim-ministrul Sorin Grindeanu a afirmat că declarația, semnată sâmbătă exact în sala în care, acum 60 de ani, era parafat istoricul tratat care a pus bazele Uniunii Europene, este posibilă doar pentru că statele membre au rămas unite și au găsit soluții comune la probleme comune.
În opinia sa, aceasta este calea care a asigurat succesul proiectului european în tot acest timp.
"De aceea, Uniunea rămâne cadrul în care România, alături de celelalte state membre și instituțiile comunitare, va acționa pentru apărarea intereselor și a priorităților noastre comune. Vom contribui, ca stat membru, dar și ca țară deținătoare a președinției Consiliului UE în semestrul I din 2019, la continuarea integrării și la aprofundarea cooperării între statele membre, pentru a menține pacea, democrația, stabilitatea și securitatea în Europa", a precizat Grindeanu.
"Trebuie să continuăm, fără diviziuni și fragmentări în interiorul UE, aceste politici în beneficiul cetățenilor, care reprezintă 'amprenta' modelului european de integrare. România rămâne pe deplin angajată să lucreze pentru a pune în aplicare direcțiile de acțiune convenite prin Agenda de la Roma, în sensul consolidării Uniunii. La 10 ani de la aderare, România are capacitatea și resursele de a aduce o contribuție substanțială în acest proces", se mai arată în comunicatul Guvernului.