30.5 C
București
sâmbătă, 29 iunie 2024
AcasăSportGuvernul amână din nou modificarea Legii pieţei de capital; Ponta: Vreau să...

Guvernul amână din nou modificarea Legii pieţei de capital; Ponta: Vreau să suflăm şi în iaurt!

Guvernul a amânat din nou aprobarea proiectului care modifică Legea pieţei de capital. Premierul Victor Ponta a spus, în şedinţa de guvern, că vrea "să se sufle şi în iaurt" la redactarea prevederilor din proiect, informează Mediafax.

Proiectul s-a aflat pe agenda Guvernului şi în şedinţa precedentă, după o altă discuţie din luna octombrie, fiind amânat pentru această săptămână. Surse oficiale au declarat că mai sunt aşteptate avize la acest proiect.

Ultima formă a proiectului de lege privind modificarea legii pieţei de capital relevă faptul că prevederea referitoare la eliminarea pragului de deţinere la societăţile de investiţii financiare (SIF), de 5% din totalul acţiunilor, a fost retrasă, fiind însă menţinută creşterea pragului de deţinere la operatorii de piaţă, de la 5% la 20% din totalul acţiunilor.

Proiectul iniţial, prezentat la începutul lunii octombrie, prevedea că pragul maxim obligatoriu pentru deţinerile de acţiuni la SIF-uri va fi eliminat, iar acţionarii societăţilor vor avea libertatea să stabilească, dacă doresc, o limită în acest sens, în timp ce plafonul pentru participaţiile la operatorii de piaţă va creşte de la 5% la 20%.

Purtătorul de cuvânt al Executivului, Corneliu Calotă, declara, la finele lunii octombrie, că proiectul de modificare a legislaţiei privind piaţa de capital a fost discutat de Guvern doar în primă lectură şi va fi aşteptat un punct de vedere atât din partea BVB, BNR şi ASF, cât şi al Comisiei Europene.

"Proiectul de lege privind piaţa de capital s-a amânat pentru săptămâna viitoare, pentru că premierul a cerut formularea punctelor de vedere de către Comisia Europeană, Banca Naţională a României, ASF şi Bursa de Valori", afirma Calotă pe 21 octombrie.

La remarca presei că Bursa de Valori Bucureşti (BVB), Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) şi Banca Naţională a României (BNR) au avut reprezentanţi în grupul de lucru care a redactat proiectul de act normativ, oficialul guvernamental a arătat că, fiind un document foarte important, s-a solicitat ca toate entităţile interesate să exprime un punct de vedere, "ca să nu existe ulterior nemulţumiri pentru că, într-un fel sau altul, se poate distorsiona piaţa".

Cele mai citite

Coșul zilnic de cumpărături ar putea să se scumpească, estimează antreprenorii români

Coșul zilnic de cumpărături este predispus scumpirilor în următoarea perioadă, potrivit reprezentanților mediului de afaceri. Țara noastră a avut cele mai accelerate creșteri ale...

Congres USR: Partidul își alege astăzi un nou Birou Național și candidatul la alegerile prezidențiale

USR îşi alege astăzi noua conducere a partidului, dar şi candidatul la prezidenţiale. Delegații USR se reunesc, la București, pentru Congersul partidului unde își vor...

Laura Codruţa Kovesi, îngrijorată că noile prevederi adoptate de Austria ar putea împiedica anchetele Parchetului European

Procurorul-şef european, Laura Codruţa Kovesi, anunţă că analizează noile dispoziţii legale adoptate de Austria. Unele dintre acestea ar putea intra în contradicţie cu Regulamentul...
Ultima oră
Pe aceeași temă