14.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSportGeneralul în rezervă Florian Coldea este acum profesor la Academia SRI, deși...

Generalul în rezervă Florian Coldea este acum profesor la Academia SRI, deși a fost un student de nivel mediu. Coldea ar putea instrui analiști de informații

Generalul locotenent în rezervă Florian Coldea, fost prim-adjunct al directorului SRI, este în prezent cadru didactic la Academia Națională de Informații.

Purtătorul de cuvânt al SRI, Ovidiu Marincea, ne-a confirmat că Florian Coldea colaborează cu Academia Națională de Informații "pe diferite programe de pregătire / instruire”.

Florian Coldea și-a început cariera în SRI în calitate de student al ANI și a absolvit, în 1996, la 25 de de ani, Facultatea de Psihosociologie din cadrul Academiei Naționale de Informații.


Citește și: Florian Coldea a cerut să fie eliberat din funcție. Serviciul Român de Informații a constatat că prim-adjunctul nu a încălcat legea și normele interne ale instituției. Hellvig a cerut trecerea în rezervă a generalului

Mai multe surse apropiate procesului prezidențial de decizie în legătură cu prim-adjunctul SRI, Florian Coldea, susțin că președintele Klaus Iohannis ar putea semna azi decretul de eliberare din funcție a lui Coldea. În acest moment, prim-adjunctul SRI este pus la dispoziția șefului SRI, Eduard Hellvig.


Interesant este faptul că, potrivit profesorului dr. Cristian Troncotă, Florian Coldea nu a fost un student strălucit.

"Domnul Coldea eu l-am avut student la Academie, nu era de zece, aşa sunt băieţii", declara acum doi ani profesorul Troncotă – fost decan al Facultății de Informații din cadrul ANI.

La momentul când era publicată această declarație, Florian Coldea era general activ și prim-adjunct al directorului SRI, adică numărul doi în ierarhia acestei instituții, astfel că mărturisirea fostului său profesor Cristian Troncotă putea fi considerată extrem de curajoasă.


Citește și: Florian Coldea: 21 de ani ca ofițer SRI, 12 ani ca prim-adjunct al directorului, trei luni ca director interimar. Cum arată cariera unui șef de serviciu secret

Oarecum surprinzător, după terminarea celui de-al doilea mandat la Cotroceni, Băsescu a devenit un critic al lui Florian Coldea, acuzând imixtiuni ale serviciilor secrete în Justiţie, după ce Elena Udrea fusese arestată pe baza unui dosar întocmit de DNA.


SRI nu a oferit detalii despre domeniul pe care îl predă, în acest moment, generalul ( r ) Coldea la Academia Națională de Informații. Un indiciu în acest sens poate fi însă faptul că, pe vremea când era prim-adjunct, el a fost remarcat la ceremonia de lansare a unui volum intitulat "Ghidul analistului de intelligence".

Coldea a semnat și prefața volumului, în care menționa că "nevoia de pregătire dedicată şi intensivă a experţilor din acest domeniu a stat la baza implementării, la Academia Naţională de Informaţii, a unui nou concept de selecţie şi instruire a analiştilor, în cadrul unui program universitar, respectiv a unui curs masteral".

Chiar dacă nu a fost un student de nota 10, Florian Coldea poate fi, așadar, cooptat în selecția și instruirea cursanților de la Academia SRI.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Președintele COSR confirmă: „Șansele Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice sunt importante”

Preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR), Mihai Covaliu, a declarat că şansele Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice...

Klaus Iohannis, vizită oficială în Coreea de Sud. Ce discuții va purta președintele

Președintele României, Klaus Iohannis, va efectua, în perioada 22-24 aprilie 2024, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitația Președintelui Yoon Suk Yeol. Republica Coreea...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă