Florian Coldea, trecut în rezervă de președintele Klaus Iohannis, a avut în SRI o carieră fulminantă, în care a obținut maximul posibil pentru un militar care lucrează într-un serviciu secret.
Florian Coldea a intrat în SRI pe filiera oficială, după ce a absolvit, în 1996, la 25 de de ani, Facultatea de Psihosociologie din cadrul Academiei Naționale de Informații.
În prima parte a carierei, Coldea a lucrat ca ofițer în domeniul antiterorist. Florian Coldea a fost avansat la gradul de locotenent – colonel și a primit funcția de prim-adjunct al directorului SRI pe 27 iulie 2005, din partea președintelui Traian Băsescu.
Acesta a susținut ulterior că numirea lui Coldea în această poziție a fost o recunoaștere a meritelor sale în acțiunea de recuperare a celor trei jurnaliști români răpiți în Irak. Coldea lucra, în acea perioadă, la Direcția Generală de Combatere a Terorismului și a făcut parte din echipa de militari români care s-a deplasat în Irak.
Radu Timofte a fost primul director SRI a cărui „mână dreaptă” a fost Coldea. Radu Timofte, director al SRI între anii 2001 – 2006, a demisionat în urma scandalului legat de fuga din România a lui Omar Hayssam. În schimb, prim-adjunctul lui Timofte, Florian Coldea, a rămas pe funcția de conducere.
Mai mult, în perioada 20 iulie – 4 octombrie 2006, Coldea a deținut chiar funcția de director interimar al SRI, după demisia lui Timofte din această poziție.
Citește și: Șeful suprem al Securității lui Ceaușescu, Iulian Vlad, a fost invitat de onoare la SRI, la generalul Coldea
În anul 2014, prim-adjunctul directorului SRI, Florian Coldea, l-a avut ca oaspete oficial, într-un sediu al SRI, pe generalul în retragere Iulian Vlad, ultimul șef al Departamentului Securității Statului. Sub conducerea lui Iulian Vlad, Securitatea comunistă a funcționat până la căderea regimului Ceaușescu, în decembrie 1989.
După Timofte, între anii 2006 – 2015, în funcția de director al SRI a fost George Cristian Maior. Din ianuarie 2015, director al SRI este Eduard Hellvig. Ambii l-au avut pe Coldea drept prim-adjunct.
În anul 2007, la suspendarea din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu, Mircea Geoană a făcut publice două note informative despre situaţia a trei judecători ai Curţii Constituţionale de la vremea aceea. Mircea Geoană l-a acuzat pe Florian Coldea că voia să-i şantajeze pe magistraţi pentru a obține o sentinţă favorabilă lui Traian Băsescu (cel care îl făcuse, cu doi ani mai înainte, prim-adjunct la SRI). În spaţiul public circulau deja speculații că judecătorii CCR ar fi şantajabili și că SRI ar deţine date în acest sens.
Drept urmare, Comisia parlamentară SRI a desfăşurat o anchetă pe parcursul căreia Coldea a fost suspendat din funcţie, dar a fost repus în funcţie după câteva luni.
În anul 2008, lui Florian Coldea i-a fost acordat gradul de general de brigadă. În 2012 a fost înaintat în gradul de general-maior, iar în anul 2014 a fost înaintat în gradul de general-locotenent.
Oarecum surprinzător, după terminarea celui de-al doilea mandat la Cotroceni, Băsescu a devenit un critic al lui Florian Coldea, acuzând imixtiuni ale serviciilor secrete în Justiţie, după ce Elena Udrea fusese arestată pe baza unui dosar întocmit de DNA
În 2015, Elena Udrea acuza că în spatele dosarelor în care este cercetată este Florian Coldea, acuzând-o şi pe şefa DNA că face dosare la comanda serviciilor secrete. Udrea chiar l-a denunţat pe Coldea la DNA, susţinând că fostul său soţ, Dorin Cocoş, i-ar fi spus că, la solicitarea lui Florian Coldea i-a dus 500.000 de euro lui Sebastian Ghiţă, pentru a-şi finanţa televiziunea. Dosarul a fost clasat.
Coldea are un doctorat în domeniul „Managementul schimbării în serviciile de informaţii”
Florian Coldea a fost menţionat şi în scandalul tezelor de doctorat plagiate, coordonatorul lucrării lui Coldea fiind Gabriel Oprea.
Astfel, în anul 2010, Coldea a obţinut titlul ştiinţific de doctor în domeniul Ştiinţe militare – Informaţii la Academia Naţională de Informaţii „Mihai Viteazul”, cu teza intitulată „Managementul schimbării în serviciile de informaţii”.
Senatorul UDMR Attila Verestoy a declarat, marţi, referindu-se la cazul Coldea, că situaţia suspendării acestuia şi trecerii sale în rezervă, prin decret aflat la preşedintele Iohannis, impune implicarea Comisiei SRI pentru elucidarea acestor aspecte care au „zguduit” sistemul de securitate.
Cel mai recent scandal legat de numele lui Coldea este cel în care este acuzat de fostul deputat Sebastian Ghiţă. Acesta susține că a fost prieten cu Coldea și că a fost în concediu în străinătate împreună cu el.
În urma acuzațiilor lansate de Ghiță, Florian Coldea a fost verificat de colegii săi din SRI. Decizia comisiei interne a SRI a fost că Florian Coldea nu este vinovat.
Totuși, președintele Klaus Iohannis a primit, marți, cererea de trecere în rezervă a general – locotenentului Florian Coldea.