0.9 C
București
vineri, 27 decembrie 2024
AcasăSportDezastrul de la CNI Coresi, în dezbaterea Parlamentului

Dezastrul de la CNI Coresi, în dezbaterea Parlamentului

Senatorul independent de Satu Mare Valer Marian a adresat o interpelare miniștrilor Justiției și Culturii. El cere schimbarea managementului companiei de stat.

Situația gravă în care se află Compania Națională a Imprimeriilor Coresi a ajuns obiect de dezbatere parlamentară. Senatorul independent de Satu Mare, Valer Marian, a formulat o interpelare oficială adresată miniştrilor Culturii şi Justiţiei, în care le cere acestora să schimbe managementul companiei de stat. Aceasta a intrat în insolvență, iar conducerea Companiei ar dori, potrivit sindicaliștilor, să vândă într-un mod dubios proprietățile imobiliare ale tipografiilor din țară, inclusiv cele ale Imprimeriei Ardealul din Cluj. Deja, conducerea Companiei Naționale a Imprimeriilor Coresi a vândut sediul Imprimeriei Oltenia din Craiova. Afacerea a ajuns pe masa procurorilor DNA.

”Uniunea Sindicatelor Tipografilor din România salută demersul senatorului independent de Satu Mare, domnul Valer Marian. Domnia Sa a adresat o interpelare ministrului Culturii, Ionuț Vulpescu, și ministrului Justiției, Robert Cazanciuc. În această interpelare, domnul senator Valer Marian a semnalat de la tribuna Senatului gravele nereguli legate de modul în care este administrat patrimoniul Companiei Naționale a Imprimeriilor (CNI) Coresi. Aceste nereguli au un impact negativ direct asupra locurilor de muncă ale angajaților CNI Coresi, inclusiv la Imprimeria Ardealul, care este sucursala din Cluj a acestei companii aflate în subordinea Ministerului Culturii. Reamintim faptul că Uniunea Sindicatelor Tipografilor din România s-a adresat deja Justiției și a sesizat atât DNA, cât și Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca cu privire la neregulile menționate mai sus. Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca și-a declinat competența în favoarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Anchetele penale se află în curs de desfăşurare”, a anunțat, prin intermediul unui comunicat de presă, președintele Uniunii Sindicatelor Tipografilor din România, Mircia Giurgiu.

Ce spune senatorul Valer Marian

Fostul procuror Valer Marian a transformat interpelarea sa adresată celor doi miniștri într-un adevărat rechizitoriu. ”În cursul lunii iunie 2012, în funcția de director general interimar al CNI Coresi a fost numit domnul Ilie Marius Bogdan, până atunci angajat al Primăriei Municipiului București, post în care a fost suspectat de implicare într-o serie de retrocedări dubioase. De la numirea sa în fruntea acestei companii cu vechime și prestigiu, recunoscută la nivel național, în loc să se preocupe de bunul mers al producției și de atragerea de noi comenzi de piață, în vederea păstrării locurilor de muncă ale actualilor salariați, directorul general interimar Ilie Marius Bogdan a fost preocupat doar de falimentarea companiei și de vânzarea activelor acesteia.

Astfel, imediat după numirea fără concurs în funcția de director general interimar, a procedat la schimbarea direc­torilor de sucursale, numind la Imprimeria Ardealul Cluj un director interimar din Brăila, iar la Imprimeria Oltenia Craiova un director interimar din Constanța, care nu aveau niciun fel de legătură sau competență aferente domeniului de activitate. Iar, la sfârșitul lunii noiembrie 2014, fără niciun motiv, l-a eliberat din funcție pe directorul Imprimeriei de Vest Oradea, care avea cele mai bune rezultate și cel mai mare profit din companie”, afirmă senatorul independent de Satu Mare. El mai adaugă, în textul interpelării parlamentare, că ”aptitudinile de management ale directorului general interimar Ilie Marius Bogdan sunt mai mult decât îndoielnice, în contextul în care, până în anul numirii sale (2012), CNI Coresi S.A. a înregistrat profit, iar ulterior a înregistrat pierderi economice evidente.  Singura preocupare a sa a fost solicitarea de extrase CF și de oferte de preț pentru clădirile și terenurile sucursalelor și ale sediului central, aspect care denotă că intenția sa era direcționată înspre cu totul altceva decât activitatea de producție. Conform memoriilor primite, practic a încercat și încearcă în continuare să transforme compania de stat într-o simplă agenție imobiliară personală, la dispoziția sa și a apropiaților care îi acordă susținere politică”, mai afimă Valer Marian. El îl acuză pe directorul CNI Coresi că ar fi provocat intenționat starea de insolvență a companiei de stat.

”În urma stopării acestei tentative de gestiune frauduloasă, directorul general interimar Ilie Marius Bogdan a întârziat deliberat efectuarea unor plăți către anumiți furnizori și colaboratori, cu scopul ca unul dintre creditori să ceară deschiderea procedurii de insolvență. Procedura de insolvență a fost declanșată în septembrie 2013 și se află pe rolul Tribunalului București. După declanșarea procedurii, a fost desemnat administrator judiciar firma de insolvență Victrix Capital SPRL București, coordonată de avocatul Cristian Ghiță, și, în mod curios și dubios, director general interimar Ilie Marius Bogdan a fost numit administrator special, aflându-se într-un conflict evident de interese. Printre reprezentanții în Adunarea Generală a Acționarilor se află și Remus Vulpescu, fost șef al Oficiului Participațiilor Statului și Privatizării în Industrie, cunoscut pentru că a solicitat insolvența Hidroelectrica și a gestionat dezastruos tentativa de privatizare a Oltchim Râmnicu Vâlcea.

După intrarea în insolvență s-a decis vânzarea tuturor sucur­salelor și a sediului central și relocarea aparentă a acestora. În prima parte a anului 2014 a avut loc vânzarea dubioasă și pă­guboasă a sucursalei Imprimeria Oltenia Craiova, respectiv a activelor constând în construcții și teren în suprafață de 14.303 mp, care s-a realizat prin procedura negocierii directe, și nu prin licitație publică. Conform memoriilor primite, prețul la care  au fost vândute terenul și clădirea Imprimeriei Oltenia Craiova este de sub 90 euro/mp, în condițiile în care acestea sunt situate în zona centrală a municipiului Craiova și au acces la toate utilitățile necesare. Imobilele susmenționate au fost vândute S.C. Dapo Euro Imob SRL Galați, o firmă înființată în septembrie 2013, se pare că în acest scop, la prețul de 1.680.000 euro inclusiv T.V.A., din care până în luna aprilie 2015 a fost achitată doar o tranșă de 545.000 de euro. Această firmă a vândut ulterior imobilele la un preț mult mai mare, pe care părțile contractante refuză să-l facă public, în vederea construirii unui hipermarket care aparține grupului Kaufland”, mai arată, în textul interpelării parlamentare, senatorul independent.

Valer Marian spune că toate cele sesizate întrunesc elementele constitutive ale mai multor infracțiuni și cere celor doi miniștri interpelați să intervină pentru a împiedica agravarea lucrurilor. ”Având în vedere că din cele sesizate reiese în mod evident intenția de falimentare a CNI Coresi S.A. și se conturează săvârșirea unor infracțiuni de gestiune frauduloasă și abuz în serviciu, de natură a cauza prejudicii de ordinul milioanelor de euro unei companii cu capital integral de stat, vă solicit, domnule ministru al Culturii, să dispuneți efectuarea unui control amplu și aplicat asupra activității directorului general interimar al CNI Coresi și să sesizați Curtea de Conturi a României și Direcția Națională Anticorupție asupra nelegalităților sesizate, urmând să-mi comunicați constatările efectuate și măsurile dispuse. Iar dumneavoastră, domnule ministru al Justiției, vă solicit să verificați și să-mi comunicați stadiul de soluționare al dosarelor penale înregistrate în urma sesizărilor depuse de Uniunea Sindicatelor Tipogra­filor din România, precum și să solicitați accelerarea instrumen­tării acestora în vederea preve­nirii potențialelor prejudicii și a recuperării prejudiciilor cauzate statului până în prezent”, a mai menționat Valer Marian.

România liberă a relatat pe larg despre acest caz. Într-un interviu acordat României libere, directorul general al Companiei Naționale a Imprimeriilor Coresi a admis că a vândut sediul Imprimeriei Oltenia și că a dorit să vândă sediul Imprimeriei Ardealul din Cluj, însă a declarat că aceste vânzări ale proprietăților imobiliare ar fi avut doar rolul de a asigura capitalul necesar pentru retehnologizarea imprimeriilor, precum și pentru construirea unor noi sedii, în zone mai puțin scumpe ale orașelor.   

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă