0.2 C
București
miercuri, 1 ianuarie 2025
AcasăSportCulisele negocierilor pentru șefia Comisiei SRI din Parlament. Fostul șef al CJ...

Culisele negocierilor pentru șefia Comisiei SRI din Parlament. Fostul șef al CJ Dâmbovița, Adrian Țuțuianu, cercetat de DNA, este noul președinte al forului. De ce nu a fost susținut Călin Popescu-Tăriceanu pentru această funcție

PSD a respins pretențiile ALDE de a deține șefia Comisiei SRI din Parlament pentru Călin Popescu Tăriceanu. Funcția va fi deținută de social-democratul Adrian Țuțuianu. Negocierile politice au avut ca rezultat un amestec de membri cu probleme penale sau fără experiență în domeniu. Doar Cezar Preda (PNL) și Attila Verestoy (UDMR) au experiență în relația cu serviciile secrete.

Parlamentul a ales, luni, noua comisie de control a Serviciului Român de Informații (SRI).

Desemnarea noii conduceri a Comisiei SRI de către Parlament a fost precedată de negocieri PSD-ALDE, după ce ambele partide din coaliția de guvernare au anunțat că vor acest post. ALDE l-a propus pentru acest post pe președintele Senatului Călin Popescu-Tăriceanu în timp ce PSD pe fostul președinte al CJ Dâmbovița, Adrian Țuțuianu. Însă, Liviu Dragnea i-a transmis lui Călin Popescu Tăriceanu că partidul său nu acceptă solicitarea ALDE și că nu este normal ca Tăriceanu să conducă o comisie importantă, în timp ce este și președintele Senatului. În cele din urmă, Tăriceanu a renunțat la solicitare, iar postul va fi deținut de Adrian Țuțuianu (PSD).  În Comisia SRI, PSD are patru locuri, PNL două, iar USR, ALDE și UDMR câte unul.

Oamenii de la butoanele comisiei

Adrian Țuțuianu (PSD) a fost între 2012 și 2016 președintele CJ Dâmbovița. El  a avut, de-a lungul timpului, mai multe probleme de natură penală. Astfel, potrivit informațiilor apărute în presă, Țuțuianu a intrat în vizorul DNA pentru trafic de influenţă în legătură cu campania electorală pentru alegerile locale din 2012. Dosarul a fost disjuns din cel al fostului deputat PSD, Ion Stan, dar, după disjungere, nu au mai apărut informații despre stadiul cercetărilor. Într-un alt dosar, Țuțuianu este urmărit penal pentru abuz în serviciu. Țuțuianu este absolvent al  Facultății de Drept dar a obținut în 2010 un certificat de absolvire din partea Universității Naționale de Apărare.


Citește și declarațiile noului președinte al Comisiei: SCANDALOS. Senatorul Adrian Țuțuianu, anchetat de DNA, a fost ales președinte al Comisiei SRI: Voi face tot ceea ce trebuie pentru ca acest control să fie real, efectiv, în limitele prevăzute de actele normative în vigoare


 

Propus pe ultima sută de metri în locul lui Tăriceanu, Marian Cucșa (ALDE) este licențiat în ingineria mediului, la Facultatea de Fizică a Mediului, a Universității de vest din Timișoara. În urma negocierilor dintre PSD și ALDE, Cucșa va deveni vicepreședinte al Comisiei.

Din Comisia SRI nu putea lipsi veteranul Attila Verestoy (UDMR), propus pentru funcția de secretar al comisie. Numele său a fost legat de exploatarea pă­durilor din Harghita şi Covasna, intrând în vizorul procurorilor, dar fără a ajunge în situația de inculpat. Verestoy este parlamentar din 1990, câștigând opt mandate la rând. În Comisia SRI a intrat în anul 2000, făcând parte de 16 ani din acest for.

Începătorii din comisie

Un alt reprezentant al PSD în Comisia SRI este Radu Băbuș, finul fostului președinte al CJ Constanța, Nicușor Constantinescu. Potrivit site-ului „România Curată”, în 2014, Băbuș ar fi fost condamnat la doi ani și zece luni cu suspendare pentru luare de mită. În plus, Băbuș este anchetat pentru abuz în serviciu într-un alt dosar, în care este implicat și fostul primar din Constanța, Radu Mazăre. Senatorul Doina Feodorovici a absolvit Academia de Poliţie Alexandru Ioan Cuza. Însă, activitatea ei de până acum nu a avut nicio legătură cu serviciile secrete. Ea a lucrat la Protecția Copilului Botoșani, la Institutul Național de Statistică dar a fost și vicepreședinte al CJ Botoșani.

Un alt reprezentant al PSD în comisie, Horia Nasra, este licențiat al Facultății de Istorie a Universității din București și are un masterat în Istorie și Filosofie la Universitatea ”Babeș Bolyai”.

Propunerile Opoziției

Liberalii au două locuri în Comisia SRI. Cezar Preda a condus până, recent, Comisia SIE, dar a fost mutat la Comisia SRI după ce PSD a încălcat înțelegerea ca PNL să dețină șefia Comisiei SIE. Cezar Preda a mai făcut parte, în trecut, din Comisia SRI, pe care și condus-o în perioada 2009-2012. Alături de Attila Verestoy (UDMR), este singurul membru al comisiei despre care se poate spune că are experiență în domeniu. Astfel, senatorul Ioan Cristian Chircheș (PNL) este licențiat în silvicultură și restul specializărilor au la fel de puțină legătură cu serviciile secrete. El a obținut un masterat în management și altul în analize financiare. Chirteș a lucrat ca inginer silvic, director de ocol silvic, director al Romsilva și vicepreședinte al CJ Mureș. Al doilea reprezentant al PNL, Manuel Costescu va face parte din Comisia pentru controlul SRI din partea USR. Fost secretar de stat în Ministerul Economiei în timpul Guvernului Cioloş,  Costescu are un CV impresionat însă fără tangență cu serviciile secrete, fiind licenţiat în economie la Brandeis University. El a ajuns ajuns corporate banker la filiala din Londra a băncii americane JP Morgan.

Din comisia de control a SRI vor face parte:

PSD: Adrian Ţuţuianu (preşedinte), Horia Nasra, Doina Fedorovici, Radu Băbuş

PNL: Cezar Preda, Ioan Chirteş

ALDE: Marian Cucşa (vicepreședinte)

USR: Manuel Costescu

UDMR: Verestoy Attila (secretar)

Scandal pe Comisia SIE

PSD vrea și șefia Comisiei SIE pentru Mihai Weber unde social-democrații îl propun și pe Dorel Căprar, ca membru. Această solicitarea  a PSD a provocat nemulțumirea PNL, partid care a acuzat PSD de nerespectarea înțelegerilor. PNL îl propusese pe Cezar Preda pentru șefia Comisiei SIE. Preşedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, a declarat că există un protocol semnat cu celelalte partide parlamentare potrivit căruia liberalilor le revine şefia comisiei privind controlul activităţii SIE. „Cu ce drept într-o «democraţie» de tip feudal poţi să iei toate instituţiile şi să domini totul? Ar fi regretabil. S-ar comporta exact ca o armată roşie care vine şi cucereşte Parlamentul”, a comentat Turcan. Componența Comisiei SIE va fi desemnată într-o ședință viitoare.

 

 

 

 

Romulus Georgescu
Romulus Georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă