Cristian Diaconescu, fost ministru al Justiției: Mapele profesionale a 16 demnitari au fost sustrase din arhiva SIPA

de Romulus Georgescu , 25 octombrie 2017 - stire actualizata la ora 21:27, 25 octombrie 2017
Cristian Diaconescu, fost ministru al Justiției: Mapele profesionale a 16 demnitari au fost sustrase din arhiva SIPA

16 mape profesionale ale unor miniștri și magistrați ar fi fost sustrase de la Ministerul Justiției, în perioada 2006-2007, afirmă Cristian Diaconescu, fost deținător al portofoliului, care susține că s-a numărat printre victime. ”România liberă” a încercat să verifice câteva cazuri punctuale.

”În perioada 2006-2007, se spune, mapele profesionale a 16 persoane demnitari, inclusiv eu, au fost sustrase din Ministerul Justiţiei şi aruncate în spaţiul public în ideea de a genera, spun eu, un anume fel de constrângere. (...) Aş fi foarte interesat să ştiu unde sunt mapele noastre profesionale, pe unde zburdă ele în spaţiul românesc”, a afirmat fostul ministru al Justiției, Cristian Diaconescu, la audierile din Comisia parlamentară de anchetă privind arhiva SIPA.

”Este vorba de Victor Babiuc, este vorba de Victor Ciorbea, este vorba de Valeriu Stoica, este vorba de mine şi de Gâlcă, în general magistraţi şi foşti miniştri. Sigur, vreo doi miniştri lipsesc”, a precizat fostul ministru.

El a spus că, în trecut, Corneliu Turianu a fost singurul magistrat care a acuzat acte de şantaj la adresa sa, în urma sustragerii mapei sale profesionale.

Ce s-a întâmplat cu dosarele respective? Au fost sau nu folosite în politică? În perioada la care a făcut referire Diaconescu, Ministerul Justiției a fost condus de Monica Macovei (2004-2007) și Tudor Chiuariu (2007).

Diaconescu, șantajat la Congresul PSD

Primul caz este cel al lui Cristian Diaconescu însuși. Cu puţin înaintea Congresului PSD din februarie 2010, Floriana Jucan a fluturat la televizor un dosar cu 36 de pagini referitor la Cristian Diaconescu. Acesta se retrage din cursa pe ntru președinția PSD și anunță că îl va sprijini pe Mircea Geoană, afirmând că are semnale că persoane din PSD ar fi dispus să i se monitorizeze viața, pentru a încerca ulterior să-i influenţeze acestuia atitudinea la congres.

Potrivit celor publicate în aceea perioadă de presă, raportul ar fi conținut date despre o relație extra-conjugală, o vizită la  locuința unui mogul și o vizită la sediul SRI. Ulterior, însă, Diaconescu a susținut, într-un interviu, că nu acesta a fost motivul retragerii sale, el făcând acest gest la rugămintea lui Geoană şi a susţinătorilor săi. E posibil ca Diaconescu să fi fost presat cu alte documente? Nu avem, deocamdată, răspunsul.

Ecuația Congresului PSD este, însă, mult mai complicată, fiind implicat și fostul deputat Sebastian Ghiță, apropiat de Florian Coldea, pe atunci numărul doi din SRI. De organizarea congresului PSD s-a ocupat chiar Sebastian Ghiță. În legătură cu acest subiect, Sorin Ovidiu Vîntu a făcut publice mai multe stenograme în care Ghiță povestea: „Ne-am adus și noi de-ai noștri din Ploiești, 30 și nu știu câţi, le-am dat niște veste de-alea, le-am zis: «Bă, voi sunteți de la pază, păziţi toate ușile, nu intră nimeni decât cine vrem noi!».

După aia, am falsificat toate ecusoanele de pază, le-au adus unii de-ai noștri, ecusoanele de invitaţi și ecusoane de delegaţi. După aia, am făcut ștampile ca lumea, să fie pe toate buletinele, să nu facă Vanghelie cu ăia șmecherii, după care ne-am dus seara, m-am dus pe acolo, făceau ăia ai mei, montau camere, plasme de alea, da’ le zic: «Ia, deasupra urnelor, montaţi niște camere de alea, în colţuri, o cameră mică nu se vede».“ La finalul congresului, Victor Ponta a fost ales președinte al PSD cu 856 de voturi, față de doar 781 ale lui Geoană.

Mapa lui Stoica, dispărută fără urmă

În 2008, cotidianul Evenimentul zilei a dezvăluit că dosarul care conţine activitatea de judecător dinainte de 1989 a lui Valeriu Stoica a dispărut din arhiva Ministerului Justiţiei. În acel moment, Stoica era vicepreședinte PDL. El a activat ca judecător timp de 11 ani, în perioada regimului Ceauşescu, la Judecătoria Sectorului 5 şi la Tribunalul Bucureşti. După 1989, Stoica a avut o lungă carieră politică, fiind, printre altele, ministru al Justiției (1997-2000) și președinte al PNL (2001-2002) și ministru. În 2007, a plecat din PNL alături de Theodor Stolojan,  formând PLD, partid care, ulterior, a fuzionat cu PD, formând PDL. Din 2011, a făcut un pas înapoi, renunțând la toate funcțiile politice și concentrându-se pe avocatură.

Scandalul Turianu

În 2015, Corneliu Turianu, fost membru CNSAS, îl acuza pe Alexandru Muraru, că ar fi sustras, în anul 2007, 17 dosare ale unor magistraţi. Fratele acestuia, Andrei Muraru (frate geamăn), le-ar fi comentat într-o emisiune a televiziunii publice, în numele fostului ministru al Justiţiei, PNL-istul Tudor Chiuariu. Scopul, susţinea Turianu, era compromiterea sa pentru a demisiona din Colegiul CNSAS în favoarea numirii pe aceeaşi funcţie a lui Andrei Muraru.

În 2007, președintele Traian Băsescu a refuzat să o numească ministru al Justiției pe Norica Nicolai, invocând mapa profesională a acesteia, care a fi dovedit existența unor abuzuri

Comentarii

  • ghiocel trandafir poanta

    29 octombrie 2017 9:15

    mapele profesionale a celor care conduc ar trebui facute publice.multi dintre astia au reusit la ordinul bolsevicului autodeclarat sa ingroape partidele istorice si au reusit

    raspunde comentariului
  • Mapa profesionala a celei care l-a deturnat pe Diaconescu in favoarea lui Geoana. Cu cine e in conflict Geoana? Cu PSD. Cine il simpatizeaza pe Geoana? Ambasada americana!

    29 octombrie 2017 2:04

    raspunde comentariului
    • Persoana de contact

      29 octombrie 2017 2:11

      Monica Macovei

      raspunde comentariului
    • Citat Tricolor

      29 octombrie 2017 2:10

      Floriana Jucan este o fostă ziaristă necunoscută care la jumătatea anilor 90 a devenit celebră datorită relaiei sale scandaloase cu ambasadorul Elveiei la Bucureti, Jean Pierre Vettovaglia. Atunci, mica mecheră a lăsat să se îneleagă faptul că s-a culcat cu diplomatul la ordinul SRI. Adică era o Mata Hari de Dîmbovia. După acest scandal, Jean Pierre Vettovaglia a fost rechemat în Elveia, iar Floriana Jucan a alergat, cu limba scoasă, după noi lovituri. De ani de zile, curvitina trăiete pe picior mare, dei scoate o obscură revistă colorată, Q Magazine, pe care nu o cumpără nici dracul. Întrebarea este de unde are banii?

      raspunde comentariului
  • Firul de praf

    28 octombrie 2017 13:10

    Eh, cica "mapa profesionala". Pai, in orice institutie, trebuie sa existe o baza de date cu angajatii. Fiecare angajat trebuie sa aiba un dosar personal, in care se afla un CV, actele de studii, ce cursuri a urmat, ce rezultate a obtinut, de-a lungul timpului. Niste foi cu evaluarile periodice, dpdv profesional. Daca a fost sanctionat, daca a facut ceva pozne. Alea sunt documente obligatorii, ca uitandu-te in dosar sa stii cu cine ai de-a face. Insa, ANUMITE institutii prefera sa se intereseze si de alte chestii, despre persoana respectiva. Iar daca curiosii ar fi din serviciile secrete, incep sa adune informatii, culese in secret, prin mijloace secrete, adica ilegale. Cand faci asa ceva ? Cand vrei sa-l ai la mana pe cutarica. Dosarele normale de personal le tii intr-un birou normal. Chestiile umede-mucegaite le tii in modul descris pentru arhiva SIPA. Sunt convins ca datele culese acolo au fost obtinute prin mijloace ilegale, pentru santaj si selectarea acelor personaje care erau, mai apoi, necesare pentru dirty jobs. Asta transforma serviciul respectiv, dintr-un instrument de protectie contra-informativa, adica micsoararea vulnerablitatilor sistemului pe care ar fi trebuit sa-l protejeze, intr-un instrument agresiv si subversiv. Adica, in functie de cadrul legal, pe baza regulamentului de functionare, transformarea lui dintr-un serviciu de contra-informatii, intr-un serviciu de informatii. Adica de spionaj. Ce e asa de greu de inteles ? Mai e ceva - destinatarul informatiei. Sunt sefi care, daca ar primi hartii din astea pe biroul lor, ar face un scandal monstru. Asa cum sunt sefi care saliveaza sa afle chestii umede-mucegaite, despre angajatii lor. Totul depinde de persoana cu pricina, cat de stricata si de perversa este ea.

    raspunde comentariului
    • Roger Stone Dumnezeule, jumătate din populația României este spionată! Soros este în cârdășie cu serviciile de informații. Jumătate din populația din această țară este sub supraveghere

      29 octombrie 2017 2:17

      httpswww.activenews.rostiri-politicRoger-Stone-Dumnezeule-jumatate-din-populatia-Romaniei-este-spionata-Soros-este-in-cardasie-cu-serviciile-de-informatii.-Jumatate-din-populatia-din-aceasta-tara-este-sub-supraveghere-144731

      raspunde comentariului
  • Perotinus Minor

    28 octombrie 2017 11:11

    D-le ziarist, puteti sa ma lamuriti si pe mine ce este aceea o "mapa profesionala" ? Banuiesc ca nu se va referiti la acel obiect pe care il poatra unii cand se duc la servici. Spre rusinea mea se pare ca sunt singurul comentator de aici ce isi pune aceasta intrebare. Mare lucru domnule sa le stii pe toate precum conu' Leonida !

    raspunde comentariului
  • Costin Stefan

    27 octombrie 2017 16:48

    SECURISTII COMUNISTI NE TIN OSTATICI SI FAC CE VOR ! I-au impuscat pe dictatorii Ceausescu si s-au facut ei, cu totii, dictatori, dupa ce au inecat in sange tara de doua ori, in 89 si 90. PSD-ul este partidul lor, PCR-ul resapat. Au luat tara in primire industrializata, cu agricultura dezvoltata si irigata. Au luat tara, fara datorii externe si cu creante de 4-5 miliarde de dolari, in tari care ne-au ramas datoare. Si, vazand ca poporul e pasnic, au iesit cu totii din barlogurile unde se ascunsesera de groaza ca vor fi linsati. Si s-au pus pe furt, pe jefuit, impreuna cu progeniturile lor, cu rudele lor si cu cozile lor de topor. Noi am aflat ca securistul Voiculescu a furat vreo 300 de milioane de dolari de la Crescent si de la exporturi, din care, a cheltuit 230 milioane dolari pe cele trei companii pe care si le-a infiintat in 1990. Si nu l-a judecat nimeni. Trebuie sa i le luam, ca le-a infiintat pe banii furati de la stat. Am aflat ca Nastase a vandut, pe spaga, cele mai importante combinate, intreprinderi si resurse energetice ale tarii. Si nu l-a judecat nimeni pentru asta. Dragnea, fiu de militian renegat de sateni, a escrocat statul cu sute de milioane de euro, cu Tel Drum, a furat restaurante, magazine si hotelul Turris din Tr Magurele, CAP-ul din Salcia, cu 13 mii hectare de teren arabil si ferme de porci si de vaci. A furat pana si insula Belina. Si nimeni nu l-a judecat pana acum. Ponta a anulat datoria Cazahstanului de 690 milioane de dolari pentru Petromidia. Si nimeni nu-i cere socoteala. Socrul lui Ponta, Ilie Sarbu, cu Hrebenciuc au influientat retrocedarea ilegala a unei suprafete de 43 de mii de hectare de padure si nu sunt condamnati. Vacaroiu a trecut peste embargou, in Jugoslavia, o mie de vagoane cisterna cu benzina si milioanele de dolari nu au ajuns in buget. Chiar nu v-a durut sufletul, imediat dupa 89, cand fratii Paunescu au cumparat Hotelul Intercontinental ? Nu va vine sa plangeti, cand derbedei hoti si analfabeti pangaresc, cu prezenta lor, Casa Poporului ? Pana cand rabdam, ca hotul si nerusinatul Dragnea sa conduca Romania, cu minciuni si fara investitii ? Cum il mai suportati pe tradatorul Tariceanu, care a dat petrolul si gazele firmei Sterling Resources, in 2008, pe spaga ? Nu sunteti uluiti, ca sarlatanul Radu Mazare, care a vandut Constanta si Litoralul, a fost condamnat la 4 ani de inchisoare cu suspendare ? Ce mai asteptam fratilor, sa faca pipi pe noi ?

    raspunde comentariului
    • ion ion

      28 octombrie 2017 9:38

      Stefane roaga-te la Dumnezeu ca sefa DNAsa fie numita procuror general si toti care sunt enumerati de tine ,in trei zile sunt la zdup.Parol

      raspunde comentariului
  • traian

    27 octombrie 2017 12:25

    Domnule Diaconescu, nu stiu dece te lamentezi cand faci parte dintr-un partid de gunoi. Te bagi in taratze, te mananca porcii. Numai vocabolarul lor de ciobani analfabeti cu morala de hti de drumul mare trebuia sa-ti spuna cu cine ai de-aface si sa te retragi din gloata de golani, spertari, hoti, mituitori si mituiti, de, P enali S ecaturi D elapidatori.

    raspunde comentariului
  • Gigi

    27 octombrie 2017 10:03

    "Se spune.... " a afirmat CD !!! Asta inseamna ca in dosar erau date santajabile. Asta explica si trecerea lui de la PSD la UNPR...apoi in tabara lui basescu !!!! Daca era un om corect si cinstit nu avea acest traseu. Eu, in locul lui,asi tacea si asi trece pe tusa .Nu credet !?

    raspunde comentariului
  • Firul de praf

    26 octombrie 2017 21:48

    Dom`le, io sunt convins ca o structura militara de protectie, pe linie contrainformativa si de contraspionaj, poseda treburi din astea. Spre exemplu, n-aveti voi idee ce chestii juicy are Directia de Siguranta Militara prin dulapuri. Insa, toata diferenta din lume e aceea ca DSM iti tine rufele murdare incuiate bine, spunand comandantilor doar strictul necesar, must to know.Adica, nimic nu iese din sistem. Nu ca altii, care fug cu umeziciunile mucegaite la ziar, la ambasada, sau un` se nimereste, Deh, chestie de stil si de gust. Se mira c-au disparut dosare si c-au avut copiator, in arhiva imputzita a SIPA. Ce sa ceri de la niste securisti, si cretini si fara caracter ?!

    raspunde comentariului
  • Talpa Iute

    26 octombrie 2017 15:07

    Macovei saraca dupa fiecare lada de vodca stinsa de dor de Sorosi mai umbla seara la beci la Sipa.Se vede ca securitatea i-a incredintat Gara de Nord acolo e inposibil sa nu bei.

    raspunde comentariului
  • Doru

    25 octombrie 2017 23:17

    Mapele le puteti gasi la Gavrilet, Monica Macovei sau la cucustiucul ala de la Hot News , care nu inteleg cum a intrat acolo....Tapalaga sau mai bine Talpa Larga....vine un miros puternic de dosar penal , si garantez ca SISTEMU' si-a luat mana de pe el. La folosit si apoi il arunca ca pe o masea stricata.

    raspunde comentariului
  • andreesanu

    25 octombrie 2017 21:37

    Domnule ministru , iresponsabilitatea , incompetenta ,inconstienta ,coruptia ,traficul de influienta au devenit caracteristicile de baza ale administratiei .Arhiva era depozitata si era in grija Directiei penitenciarelor !!.Se chiama in judecata responsabilul cu aceasta arhiva sipa pentru disparitia documentelor clasificate ,pentru neglijenta , se cer daune de ordinul milioanelor !!.Cand vor ajunge din Directia penitenciarelor in penitenciar cei vinovati se face deja ordine . Cu duhul blindetii se alege praful .

    raspunde comentariului
    • quassar777

      26 octombrie 2017 9:30

      Eu ma asteptam sa ne spuna ca s-a cerut deja organelor abilitate sa inceapa cercetarile pentru tragerea la raspundere a celor vinovati de disparitia dosarelor , acestea sa fie recuperate iar vinovatii sa fie aspru pedepsiti.

      raspunde comentariului
  • andreesanu

    25 octombrie 2017 21:37

    Domnule ministru , iresponsabilitatea , incompetenta ,inconstienta ,coruptia ,traficul de influienta au devenit caracteristicile de baza ale administratiei .Arhiva era depozitata si era in grija Directiei penitenciarelor !!.Se chiama in judecata responsabilul cu aceasta arhiva sipa pentru disparitia documentelor clasificate ,pentru neglijenta , se cer daune de ordinul milioanelor !!.Cand vor ajunge din Directia penitenciarelor in penitenciar cei vinovati se face deja ordine . Cu duhul blindetii se alege praful .

    raspunde comentariului
  • andreesanu

    25 octombrie 2017 21:36

    Domnule ministru , iresponsabilitatea , incompetenta ,inconstienta ,coruptia ,traficul de influienta au devenit caracteristicile de baza ale administratiei .Arhiva era depozitata si era in grija Directiei penitenciarelor !!.Se chiama in judecata responsabilul cu aceasta arhiva sipa pentru disparitia documentelor clasificate ,pentru neglijenta , se cer daune de ordinul milioanelor !!.Cand vor ajunge din Directia penitenciarelor in penitenciar cei vinovati se face deja ordine . Cu duhul blindetii se alege praful .

    raspunde comentariului
  • andreesanu

    25 octombrie 2017 21:36

    Domnule ministru , iresponsabilitatea , incompetenta ,inconstienta ,coruptia ,traficul de influienta au devenit caracteristicile de baza ale administratiei .Arhiva era depozitata si era in grija Directiei penitenciarelor !!.Se chiama in judecata responsabilul cu aceasta arhiva sipa pentru disparitia documentelor clasificate ,pentru neglijenta , se cer daune de ordinul milioanelor !!.Cand vor ajunge din Directia penitenciarelor in penitenciar cei vinovati se face deja ordine . Cu duhul blindetii se alege praful .

    raspunde comentariului
  • andreesanu

    25 octombrie 2017 21:36

    Domnule ministru , iresponsabilitatea , incompetenta ,inconstienta ,coruptia ,traficul de influienta au devenit caracteristicile de baza ale administratiei .Arhiva era depozitata si era in grija Directiei penitenciarelor !!.Se chiama in judecata responsabilul cu aceasta arhiva sipa pentru disparitia documentelor clasificate ,pentru neglijenta , se cer daune de ordinul milioanelor !!.Cand vor ajunge din Directia penitenciarelor in penitenciar cei vinovati se face deja ordine . Cu duhul blindetii se alege praful .

    raspunde comentariului
  • andreesanu

    25 octombrie 2017 21:36

    Domnule ministru , iresponsabilitatea , incompetenta ,inconstienta ,coruptia ,traficul de influienta au devenit caracteristicile de baza ale administratiei .Arhiva era depozitata si era in grija Directiei penitenciarelor !!.Se chiama in judecata responsabilul cu aceasta arhiva sipa pentru disparitia documentelor clasificate ,pentru neglijenta , se cer daune de ordinul milioanelor !!.Cand vor ajunge din Directia penitenciarelor in penitenciar cei vinovati se face deja ordine . Cu duhul blindetii se alege praful .

    raspunde comentariului
  • andreesanu

    25 octombrie 2017 21:36

    Domnule ministru , iresponsabilitatea , incompetenta ,inconstienta ,coruptia ,traficul de influienta au devenit caracteristicile de baza ale administratiei .Arhiva era depozitata si era in grija Directiei penitenciarelor !!.Se chiama in judecata responsabilul cu aceasta arhiva sipa pentru disparitia documentelor clasificate ,pentru neglijenta , se cer daune de ordinul milioanelor !!.Cand vor ajunge din Directia penitenciarelor in penitenciar cei vinovati se face deja ordine . Cu duhul blindetii se alege praful .

    raspunde comentariului
  • costica

    25 octombrie 2017 21:27

    Succesul este rezultatul atitudinilor, iar atitudinile nu sunt altceva decât deprinderi de gândire. O asemenea deprindere nu este un instinct, ci o reacie provocată prin repetare. Asta scrie celebrul Colin Turner în cartea Născut pentru succes. Căutăm urgent colaboratori part-time care vor să câștige bani în timpul liber, într-un proiect unic la nivel mondial. Oferim contract de comision. Pentru mai multe detalii, trimiteți mesajul PROIECT la adresa de email pacurarucostica1963gmail com

    raspunde comentariului
  • Socrates

    25 octombrie 2017 21:15

    Bravos democratie romaneasca. Originala , nu ? Daca asta se intimpla unor ministri, oamenii de rind ce sa mai spere ?

    raspunde comentariului
  • Foarte grav...

    25 octombrie 2017 20:12

    Dacă se întâmplă asemene banditism intr-un stat de drept cu pretenții de membru UE

    raspunde comentariului
  • Radeanu

    25 octombrie 2017 19:32

    Un mare intelectual de vita nobila. Nimeni nu-l mai bagă în seamă,așa cum se întâmplă cu toate valorile nației. Bravo,popor ******* !

    raspunde comentariului

Ultima ora

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design