Consiliul General al Municipiului Bucureşti nu a aprobat, marţi, proiectul de hotărâre privind prelungirea contractului de închiriere, care a expirat la 30 septembrie, pentru actualul sediul al municipalităţii, închiriat în Splaiul Independenţei nr. 291-293. CGMB a aprobat, însă, plata utilităţilor şi a altor cheltuieli de întreţinere pentru imobil.
Directorul direcţiei juridice din PMB, Adrian Iordache, a explicat că hotărârea legată de plata utilităţilor era necesară având în vedere că municipalitatea nu are un contract de închiriere pentru actualul sediu în baza căruia să fie plătite utilităţile. "Fără această hotărâre de consiliu general, instrumentul legal de a face plata utilităţilor nu există", a spus Iordache.
Despre prelungirea contractului de închiriere a sediului, el a explicat că s-a făcut opţiunea de cumpărare a acestui sediu, în 19.09.2013 şi 21.10.2013, iar consilierii generali au confirmat opţiunea de cumpărare printr-o hotărâre dată în 10 decembrie 2013.
Contractul de închriere a imobilului situat în Splaiul Independenţei a fost aprobat de CGMB în 22 octombrie 2009, urmare a faptului că la sediul primăriei din bulevardul Regina Elisabeta nr. 147 au fost demarate lucrări de consolidare.
Contractul de închiriere prevede o clauză potrivit căreia, pe parcursul derulării acestuia, chiriaşul îşi poate exprima opţiunea de cumpărare a imobilului, cu plata integrală, în rate sau în leasing, chiria plătită până la acea dată constituind avans pentru plata imobilului.
Contractul de închiriere semnat iniţial în 2009 a fost prelungit succesiv prin hotărâri ale CGMB, în noiembrie 2012, decembrie 2013 şi 30 ianuarie 2014.
Primarul general Sorin Oprescu a spus că scopul prelungirii contractului de închiriere prin hotărârea respinsă la vot de CGMB îl reprezenta "consolidarea poziţiei PMB în litigiile pe care municipalitate le are cu proprietarul clădirii".
Litigiile au în vedere atât constatarea prelungirii de drept a contractului de închiriere, cât şi pronunţarea unei hotărâri care să ţină loc de contract de vânzare-cumpărare, având în vedere că actualul proprietar refuză semnarea unui astfel de act. De asemenea, la Judecătoria Sectorului 6 se află pe rol un proces în care actualul proprietar al imobilului cere evacuarea Primăriei Capitalei.