Pesediștii respectă când vor regulile din Parlament: Comisia care anchetează prezidențialele din 2009 funcționează ilegal

de Romulus Georgescu , 29 august 2017 - stire actualizata la ora 20:35, 29 august 2017
Pesediștii respectă când vor regulile din Parlament: Comisia care anchetează prezidențialele din 2009 funcționează ilegal

Deputatul PSD Oana Florea conduce de două luni zile Comisia de anchetă privind alegerile din 2009 fără a fi fost votată de plen, așa cum prevede Regulamentul.

Oana Florea (PSD) a fost instalată în fruntea Comisiei parlamentare pentru anchetarea alegerilor prezidențiale din 2009 după ce fostul președinte, Mihai Fifor, a devenit ministru al Economiei în Guvernul Mihai Tudose. Mutarea s-a făcut printr-un simplu anunț al grupurilor PSD într-o ședință a Birourilor Permanente reunite. De atunci, Florea conduce lucrările comisiei.

Însă, Regulamentul activităților comune ale Camerei Deputaților și Senatului prevede reguli clare pentru alegerea președinților de comisii. Astfel, potrivit documentului,  înființarea unei comisii comune este decisă de plenul reunit iar în anexa hotărârii trebuie menționat și cine conduce comisia. Plenul reunit a aprobat o singură hotârâre, cea de înființare a comisiei de anchetă, iar în anexă se menționează că președintele comisiei este Mihai Fifor. Ulterior, nu a mai fost aprobată nicio altă hotărâre.

“Există semne de întrebare privind legalitatea modului în care a fost instalată Oana Florea în fruntea comisiei, fără o hotârâre a plenului reunit. PNL, prin senatorul Laura Scântei, a depus o sesizare în acest sens la Birourile Permanente reunite. Implicit, există semne de întrebare și în privința deciziilor luate de comisia de anchetă în această perioadă”, susține Daniel Fenechiu (PNL), vicepreședinte al Comisiei de anchetă.

Subiectul a fost abordat și de liderul grupului USR din Senat, Vlad Alexandrescu, care a atras atenția că la Birourile Permanente reunite a existat doar o informare a liderului grupului PSD Ioan Munteanu. ”Doamna Florea nu poate deveni președinte în sens juridic decât printr-un act juridic. Și acest act juridic prin care doamna Florea devine președintele comisiei de anchetă nu poate fi altceva decât un act de modificare a actului juridic inițial, anume hotârea 38/2017”, a menționat senatorul USR.

Scandal între comisie și procurorul general

Membrii Comisiei de anchetă a alegerilor din 2009 vor avea, săptămâna aceasta, o întâlnire cu ministrul Justiţiei şi cu procurorul general al României, pe tema dosarului clasat privind turul de scrutin din 2009.”În cursul acestei săptămâni, Biroul Comisiei de anchetă va avea o întâlnire cu procurorul general pe tema dosarului clasat la Parchet. Discuţiile eu zic că sunt bune, lămurim aspecte legate de dosarul clasat, dosarul solicitat de comisia noastră ( privind alegerile prezindețiale din 2009 n.r.) Am stabilit că la biroul domnului ministru vom avea o întâlnire fie miercuri, fie joi, în această săptămână, pentru că termenul de redactare a raportului este foarte curând, săptămâna viitoare”, a declarat Oana Florea. Aceasta a mai precizat că iniţiativa îi aparţine procurorului general al României, Augustin Lazăr. Ulterior, însă, procurorul general a contrazis această afirmație, printr-un comunicat. ”Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, domnul Augustin Lazăr, nu are cunoștință despre o asemenea întâlnire la Ministerul Justiției și cu atât mai puțin despre obiectul acesteia”, se arată într-un comunicat al Ministerului Public.


 

În cadrul discuţiilor, reprezentanţii comisiei vor cere un puct de vedere ministrului Justiţiei cu privire la refuzul Laurei Codruţa Kovesi, procurorul şef al DNA, de a se prezenta în faţa comisiei pentru a răspunde la întrebări.

”Colegii au votat să aflăm şi punctul de vedere al ministrului cu privire la faptul că, deşi Curtea Constituţională a constatat obligativitatea, în virtutea colaborării loiale între instituţii, obligativitatea procurorului şef DNA de a se prezenta, acesta nu s-a prezentat. Scrisorile trimise nu sunt chiar satisfăcătoare, răspunsurile nu sunt cu privire la întrebările adresate de membrii comisiei. Vom face vorbire şi despre această situaţie”, a mai spus Florea.

Maior, reclamat la Cotroceni

Comisia parlamentară a decis, ieri, ca preşedintele României să fie informat privind o posibilă obstrucţionare a activităţii comisiei, ca urmare a refuzului lui George Maior de a răspunde unor întrebări adresate de for.

Comisia parlamentară a stabilit transmiterea unei adrese şi către Serviciul Român de Informaţii, instituţie condusă la acel moment de George Maior, în prezent ambasador al României în SUA, în care se va solicita o poziţie oficială a serviciului de informaţii referitoare la posibila prezenţă a doi angajaţi ai instituţiei în casa lui Gabriel Oprea, în noaptea alegerilor prezidenţiale din 2009.

În iunie, George Maior a mers la Parlament, pentru a fi audiat, în calitate de fost director al SRI, de către Comisia parlamentară de anchetă a alegerilor prezidenţiale din 2009. La acel moment, George Maior s-a prevalat de faptul că a participat la întâlnirea din noaptea alegerilor, ţinută la Oprea, în calitate de personă privată, susţinea Mihai Fifor, fost preşedinte al Comisiei.

Loading...

Comentarii

 • Tepus

  29 august 2017 21:43

  DACA VREI SA TII LA MINE, SI ACCEPTI SA MA IMITI, ZI, S-AUDA LUMEA BINE PESEDISTII SUNT BANDITI !

  raspunde comentariului
 • ion ion

  29 august 2017 21:11

  Indreptar pt refuzul de a preda dosarul la comisia parlamentara de verificare a corectitudinii alegerilor din 2009-lipsa toner la copiator-lipsa angajat la copiator-copiator defect -angajatii de la sri soferii refuza transportul pe motiv de greutate a dosarului ,pe motiv de lipsa de benzina pe motiv de cerere de iesire la pensie,-la cerere comisia nu a depus si copii de pe cartea de identitate a membrilor comisiei-nu toti membrii comisiei au doctorat in drept-comisia nu a raportat ca se spala pe dinti zilnic-barbatii din comisie nu sunt toti tunsi la fel-unii membrii ai comisiei sunt de alte etnii-unii membrii ai comisiei au cate 2 case-samd,scll.Se pot gasi de altii mai instruiti si alte motive.Astept provincia.

  raspunde comentariului
 • CUM NU VII

  29 august 2017 16:27

  SCOATETI, VA ROG, POZA ASTA CU NICOLICEA CA DE CATE ORI IL VAD IMI ADUC AMINTE DE CE A SPUS...DECAT UN PROSTALAU MAI BINE ANGAJAM O RUDA GENIALA....apropo de concursul aranjat bine de ministrul pentru parlament...SI SE MAI MIRA CA DACA FAC PROSTII, VINE SI-I SALTA DNA-UL?! Cel mai tare ma amuza prezentatorii de stiri de la Antena 3 si de la Romania TV care tin cu hotii...si-i vede o tara-ntreaga tinand cu otii...

  raspunde comentariului
 • Sa multumim conducatorului iubit

  29 august 2017 12:50

  Popor roman. Lingeti in *** la comunistii pisdisti cum s-a intamplat si cu ceasca. Dovediti ca aveti coloana vertebrala si ascundeti-va , faceti-va ca nu vedeti, inchide-ti gura si ochiiSi multumiti conducatorului diliormeanAsa sa facem sa ne fie bine

  raspunde comentariului
 • Bandrabur Gheorghe-Dan

  29 august 2017 12:45

  Ce nu va este clar ? Vor sa "INGROAPE" furtul de la alegerile din 2009. Punct. Ca este asa se vede azi, prin "reprezentarea" noastra, ca romani, pe plan international. Se fac jocurile marilor puteri ! Numai cine nu vrea, nu pricepe.

  raspunde comentariului
 • Mihaela

  29 august 2017 12:33

  Va oferim lucru pe internet cautam persoane capabile sa obtina chiar din prima luna rezultatele pe baza carora sa castige 1500 RON lei noi lunar. Oferim contract de comision care va garanteaza plata rezultatelor. Ne gasiti la adresa de email dia_bacsyahoo.com

  raspunde comentariului
 • ilidia

  29 august 2017 11:58

  S-ar parea ca tot ce a facut "comisia" de la plecarea lui Fifor este nelegal. Ce parere au Curtea Constitutionala si Avocatul Poporului ? N-ar trebui sa se autosesizeze?

  raspunde comentariului
 • Ladiana

  29 august 2017 11:08

  Literele folosite la comentarii sunt prea mici, fără posibilitate de mărire. Solicita ochiul prea mult, încât renunti. De asemenea , nu-mi place nr mare de pagini ale ziarului pe care nu reușesc sa le parcurg în totalitate.Ar fi de dorit sintetizarea informațiilor astfel încât sa le parcurgi fără sa te plictisești.

  raspunde comentariului
 • nick

  29 august 2017 11:06

  Oare cine sunt si ce experienta au cei ce fac si desfac legi in Romania si in folosul cui ?

  raspunde comentariului
 • Alf

  29 august 2017 10:43

  Doi pe-un balansoar. Fifor cu patachina aia în brate. Asa sunt alegerile în comunism, unul e instalat de cei de la putere iar ceilali sunt întrebati dacă nu cumva se opune cineva, dacă se abtine cineva, nimeni, nu-i asa, votat în unanimitate! Cine bombăne nu e băgat în seamă.

  raspunde comentariului
 • spartacus

  29 august 2017 9:54

  ACEST GUNOI DE NICOLICEA TREBUIE EXTERMINAT .

  raspunde comentariului
 • spartacus

  29 august 2017 9:54

  ACEST GUNOI DE NICOLICEA TREBUIE EXTERMINAT .

  raspunde comentariului
 • spartacus

  29 august 2017 9:53

  SUNTEM NISTE PROSTI !!! SA STAM LA MANA UNUI JEGOS DE OLTEAN PRAPADIT CARE A FACUT FACULTATEA DE DREPT LA APELUL BOCANCILOR IN TIMP CE ERA ERA PARLAMENTAR ESTE O LASITATE DIN PARRTEA POPORULUI ROMAN.

  raspunde comentariului

Ultima ora

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design