14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăPoliticăFlorin Iordache : "Dacă este necesar vom apela la Comisia de la...

Florin Iordache : “Dacă este necesar vom apela la Comisia de la Veneţia”

Preşedintele Comisiei speciale, deputatul PSD, Florin Iordache, a declarat, joi, după ce Frans Timmermans le-a recomandat aleşilor să apeleze la expertiza Comisiei de la Veneţia, că în privinţa legilor justiţiei acesta nu a fost necesară, afirmând că recomandarea va fi discutată în Comisia specială.

„Fără îndoială am şi ţinut cont de opiniile Comisiei de la Veneţia, şi acum şi în viitor. S-a spus chiar foarte clar că expertiza Comisiei de la Veneţia este necesară. Dacă vă uitaţi şi în motivările CCR se precizează unde este necesar sau nu (să apelăm la Comisia de la Veneţia-n.r.). Nu am sesizat Comisia de le Veneţia pe legile justiţiei. Vom discuta în Comisia specială dacă este necesar. (…) dacă este necesar punctul de vedere al Comisiei îl vom solicita”, a declarat deputatul PSD Florin Iordache, întrebat dacă va ţine cont de recomandarea prim-vicepreşedintelui CE Frans Timmerans, de a apela la expertiza Comisiei de la Veneţia. 

Florin Iordache a afirmat că solicitat punctul de vedere al Comisiei de la Veneţia pentru că modificările aduse legilor justiţiei nu au intrat în contradicţie cu hotărârile acestui for.

„Pentru că toate modificările pe care noi le-am făcut nu au venit în contradicţie cu deciziile Comisiei de la Veneţia. Şi în deciziile Curţii se spune foarte clar că nu avem modificări care să intre în contradicţie cu hotărârile Comisiei de la Veneţia. În viitor, unde va fi necesar, punctual, vom solicita expertiza Comisie de la Veneţia”, a precizat Iordache, întrebat de ce nu a cerut până acum punctul de vedere al Comisiei de la Veneţia.

Iordache, după întâlnirea cu Timmermans: Deciziile CCR, obligatorii; Disfuncţionalităţile, lămurite / Nu ne dorim război; Independenţa justiţiei, reală

Preşedintele Comisiei speciale, deputatul PSD, Florin Iordache, a declarat, joi, la finalul întâlnirii cu prim-vicepreşedintele CE Frans Timmermans, că Deciziile CCR sunt „general obligatorii”, iar legile justiţiei vor fi corelate cu acestea, afirmând că se vor face eforturi pentru ridicarea MCV.

„Am finalizat întâlnirea cu domnul prim-vicepreşedinte Frans Timmermans. Eu cred că a fost o întâlnire bună în care prin luările de cuvânt am făcut o serie de precizări. Am precizat că Deciziile Curţii sunt general obligatorii şi în ceea ce priveşte legile justiţiei vom pune în concordanţă cele trei legi cu Deciziile Curţii”, a declarat preşedintele Comisiei speciale, deputatul PSD Florin Iordache.

Parlamentul, Guvernul şi celelate instituţii vor face eforturile necesare pentru ridicarea MCV, l-a asigurat Iordache pe Frans Timmermans.

„În ceea ce priveşte MCV vom depune toate eforturile, toţi cei care suntem implicaţi de la Parlament, Guvern sau alte instituţii, astfel încât acele observaţii care au fost cuprinse în ultimul raport în acest an să poată să fie finalizate şi să închidem MCV”, a spus deputatul PSD.

Florin Iordache a afirmat că prin acest dialog cu oficialul UE au fort lămurite „disfuncţionalităţile” care au apărut în spaţiul public.

„Cred că prin acest dialog toate acele observaţii sau disfuncţionalităţi care apăruseră în spaţiul public au fost lămurite. Nu s-a intrat foarte mult în detaliu”, a spus deputatul PSD, afirmând că printr-un dialog permanent „toate nelămuririle” se vor finaliza în perioada următoare.

Preşedintele Comisiei speciale, Florin Iordache, a relatat, joi, că Frans Timmermans a afirmat că nu trebuie să existe un război între Parlament şi sistemul judiciar, deputatul PSD spunându-i acestuia că aleşii îşi doresc „o reală independenţă a justiţiei”, obiectiv atins prin modificările adoptate.

„S-a spus că nu trebuie să existe un război pentru că percepţia publică a fost că există un război între Parlament şi sistemul judiciar. În luările de cuvânt ale mele şi ale colegilor mei s-a precizat foarte clar că atât timp cât cele mai importante modificări la cele trei legi (ale justiţiei-n.r.) au venit fie din partea CSM, fie din partea asociaţiilor profesionale, nu ne dorim în niciun caz un război între Parlament şi sistemul judiciar”, a declarat deputatul PSD Florin Iordache, solicitat să comenteze afirmaţia pe care oficialul european a făcut-o în cadrul întâlnirii, potrivit căreia nu trebuie să existe un război între Parlament şi sistemul judiciar.

Florin Iordache a afirmat că prin modificările aduse legilor justiţiei s-au creat premisele pentru „o independenţă reală a sistemului judiciar”.

„În acelaşi timp, datorită acelor amendamente care au venit din partea asociaţiilor profesionale ne dorim în primul rând o reală independenţă a justiţiei şi un neamestec al politicului. Tocmai prin modificările pe care noi le-am făcut nu există un amestec al politicului şi sunt create toate premisele pentru o independenţă reală a sistemului”, a spus Iordache.

Iordache a afirmat că nu există îngrijorări privind statul de drept din România.

„Fără îndoială nu există îngrijorări. Răspunsul dumnealui probabil în va da în conferinţa de presă. Noi am venit cu toate argumentele pentru a arătat că statul de drept nu este afectat şi prin tot ceea ce s-a întâmpat în Parlament nu am făcut decât să redăm justiţiei locul său şi independenţa justiţiei este reală, nu numai declarativă. Atât timp cât politicul nu intervine în niciun fel în sistemul judiciar acesta este marele câştig al acestor legii”, a răspuns Iordache, întrebat dacă l-a convins pe Timmermans că statul de drept nu este atacat în România.

Demersurile Parlamentului au fost gresit înţelese la Bruxeles din cauza „lispei de comunicare”, a spus deputatul PSD.

„A fost o lipsă de comunicare. (…) Dacă sunt foarte bine informaţi (la Bruxelles-n.r.) asta nu înseamnă că prin lipsa de comunicare sau o comunicare reală, în timp real, nu s-au putut strecura disfuncţionalităţi. Toate acele modificări care au suscitat nemulţumire au fost eliminate, iar ceea ce avem noi de făcut, nu numai la aceste legi, este ca legislaţia să fie în concordanţă cu cea europeană, cu Directivele, cu Hotărârile CEDO”, a răspuns Iordache, întrebat de ce demersurile Parlamentului au fost înţelese greşit la Bruxelles, în condiţiile în care oficialii europeni sunt bine informaţi.

Cele mai citite

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă