2.6 C
București
sâmbătă, 28 decembrie 2024
AcasăPoliticăEducația și Justiția, punctele fierbinți ale remanierii

Educația și Justiția, punctele fierbinți ale remanierii

Valentin Popa a demisionat, ieri, din funcţia de ministru al Educaţiei, după ce a refuzat să dea curs cererilor UDMR de a modifica ordonanța de urgență privind predarea în limba română. Liviu Dragnea caută un ministru care să satisfacă pretențiile UDMR, fiind vehiculate nume precum Daniel Breaz (senator PSD și rector al Universității din Alba Iulia), Ecaterina Andronescu sau Liviu Pop.

Valentin Popa a demisionat după ce în cursul dimineţii a avut loc o discuţie la Palatul Parlamentului cu preşedintele PSD, Liviu Dragnea. La finalul discuției, Dragnea i-a dat dreptate lui Kelemen Hunor în conflictul cu Valentin Popa. „Nu e vorba doar de UDMR, ci de toate minoritățile. Așteptăm să vedem la Guvern. De data asta are dreptate domnul Kelemen”, a spus Dragnea. 

Valentin Popa nu a renunțat, însă, la punctul său de vedere. „Nu sunt de acord cu solicitarea UDMR de abrogare a punctului 16 din Ordonanţa, ca orele de Română la clasele cu predare în limbile minorităţilor naţionale să fie desfăşurate în limbile minorităţilor, de profesori de specialitate. UDMR doreşte revenirea la starea anterioară, când aceste ore erau susţinute în afara normei de bază şi plătite suplimentar de către învăţătorii de la clase care predau în limbile minorităţilor şi care astfel primeau până la 20% în plus la salariu. După prânz, am anunţat-o pe doamna premier că demisionez”, a explicat Valentin Popa, după ce și-a dat demisia.

 

Presiunile UDMR

Demisia vine în contextul în care preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat miercuri, la Parlament, că protocolul de colaborare parlamentară cu PSD este suspendat până când Guvernul nu ”rezolvă” problema ordonanţei simple privind predarea limbii române. „Noi facem o analiză în fiecare sesiune. În acest moment, eu am spus că până nu se rezolvă problema aceea din ordonanţa simplă din august, acel articol privind predarea limbii şi literaturii române în şcoala generală în clasele primare, nu putem să deschidem niciun alt subiect”, a spus Kelemen Hunor.

UDMR contestă un articol dintr-o ordonanță simplă aprobată de Guvernul Dăncilă în luna august. ”În învățământul primar, la clasele cu predare în limbile minorităților naționale, orele de Limba și literatura română prevăzute în planurile de învățământ sunt predate de profesori cu studii superioare de specialitate”, menționează articolul care i-a deranjat pe liderii Uniunii. Modificarea echivalează cu înlocuirea învăţătorilor de la clasele minorităţilor naţionale cu profesori de Limba română cu studii de specialitate.

Kelemen Hunor a solicitat încă de săptămâna trecută remanierea ministrului Educaţiei, Valentin Popa, întrucât acesta a luat două decizii fără a-i consulta pe reprezentanţii UDMR, una privind învăţarea limbii române la clasele primare din şcolile cu predare în limba maternă şi cealaltă privind recunoaşterea comasării Universităţii “Petru Maior” cu Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş.

Valentin Popa a fost învestit în funcţia de ministru al Educaţiei la finele lunii ianuarie 2018, el fiind criticat, de mai multe ori, pentru greşelile de exprimare pe care le-a făcut în cadrul mai multor declaraţii de presă.

 

Majoritate pe muchie de cuțit

 

Dragnea i-a dat dreptate liderului UDMR Kelemen Hunor în contextul în care majoritatea parlamentară este una fragilă, iar PSD are nevoie ca de aer de sprijinul Uniunii. La Camera Deputaților, PSD și ALDE au 168 de voturi, iar majoritatea este de 165. Pe fondul tensiunilor din PSD, la ultimele ședințe de vot final unii parlamentari social-democrați au absentat. Liderul PSD are nevoie de păstrarea protocolului cu UDMR, partid care are 21 de deputați. În plus, PSD are nevoie de sprijinul celor 17 deputați din Grupul Minorităților. Liviu Dragnea se confruntă cu o tentativă a Opoziției de a-l debarca din fruntea Camerei Deputaților și are nevoie de majoritate pentru a aproba proiecte precum Codul Penal sau legea offshore.

Mai mult, relația cu ALDE pare să fie, de asemenea, marcată de unele neînțelegeri. ALDE are 19 deputați. Dacă relațiile cu ALDE se deteriorează, importanța sprijinul UDMR va crește.

 

Fricțiuni între PSD și ALDE

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a ţinut să precizeze, ieri, că ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, este pe un loc al PSD în Guvern. ”Am vorbit şi cu domnul Călin Popescu Tăriceanu, ministrul Justiţiei sau domnul Toader este pe un loc al PSD. Deci, negocierea a fost foarte clară când s-a format Guvernul. Sunt patru ministere asumate de ALDE: Energie, Mediul, Relaţia cu Parlamentul şi Externele, iar celelalte ministere sunt asumate de PSD. E foarte bine că exprimăm aprecierea faţă de un ministru sau altul, dar decizia va fi la CEx al PSD”, a calculat, ieri, Dragnea.

În câteva ore, Tăriceanu i-a răspuns lui Dragnea. Călin Popescu Tăriceanu susține că nu a lăsat „niciun moment să se înțeleagă că e postul ALDE”, avertizând însă PSD că sunt „într-o coaliție și niciunul fără altul nu putem asigura majoritatea și să guvernăm”. „În ceea ce-l privește pe dl Toader, nu am lăsat niciun moment să se înțeleagă că e postul ALDE. E ministru independent pe un post, confirm ce a spus Liviu Dragnea, e postul PSD. Chestiunea este simplă și clară. Eu nu am primit din partea colegilor o astfel de solicitare (de remaniere-n.r.) în ceea ce-l privește pe Toader. De altfel, nici nu am discutat ieri cu domnul Dragnea despre subiect remanierii. Suntem într-o coaliție, niciunul fără altul nu putem asigura majoritatea și să guvernăm”, a spus Tăriceanu. 

Reacția lui Dragnea a venit după ce Călin Popescu Tăriceanu, liderul ALDE, a afirmat, că ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, nu trebuie să părăsească Guvernul, precizând că apreciază ca ”foarte bună” activitatea tuturor membrilor ALDE din Executiv.

De altfel, mesajul lui Tăriceanu fusese prefigurat și de Varujan Vosganian, purtătorul de cuvânt al ALDE. ”Fără noi, această coaliție nu ar fi fost posibilă”, a spus Varujan Vosganian. ”Sprijinul pe care îl acordăm lui Tudorel Toader e evident, e rezultatul încuviinţării pe care ALDE a dat-o. Eu cred că dacă domnul Dragnea are voinţa de a-l schimba, trebuie să treacă peste această voinţă şi să nu-l schimbe. Meleşcanu şi Toader ameliorează nivelul de ansamblu al Guvernului. Dacă vrei să îmbunătăţeşti imaginea Guvernului, în niciun caz nu poţi începe cu cei doi” a spus Varujan Vosganian.

 

Nemulțumiri la adresa lui Toader

Tăriceanu este cel care l-a propus pe Tudorel Toader pentru a face parte din Guvern, anul trecut după demisia lui Florin Iordache. Până recent, statutul lui Toader (propus de ALDE pentru a ocupa un post al PSD) nu a constituit o problemă. Însă, în ultima perioadă lucrurile s-au schimbat. Vinerea trecută, conducerea PSD a decis ca remanierea Guvernului să aibă loc după referendumul din 6-7 octombrie. Unul dintre miniștrii criticați de Liviu Dragnea a fost tocmai Tudorel Toader.

Acestuia i se reproșează că nu a avizat o ordonanță de urgență privind amnistia și grațierea. O altă nemulțumire s-a adăugat de curând și vizează situația completelor de judecată. Liviu Dragnea, a declarat, ieri, că studiază împreună cu avocaţii săi demersurile pe care trebuie să le facă, susţinând că, în dosarul DGASPC Teleorman completul de la ÎCCJ este nelegal. Dragnea a explicat că l-a rugat pe ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, să se gândească dacă nu cumva poate sesiza, prin Guvern, Curtea Constituţională privind formarea completelor de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Nici această cerere nu a primit, deocamdată, un răspuns. O altă variantă, refuzată de Toader, ar fi fost ca ministrul Justiției să avizeze o ordonanță de urgență privind modificarea Codului penal, prin care să se schimbe și regulile privind formarea completelor de judecată. Toader a transmis PSD că astfel de modificări ar trebui operate de Parlament.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Convins de Șucu! Rapid își întărește echipa medicală cu un fost specialist de la Espanyol

Rapid București l-a angajat pe Misael Rivas Lopez, fost medic al echipelor Espanyol și Almeria, pentru a contribui la performanțele echipei în 2025. Specialistul mexican,...

Darius Olaru, aproape de un transfer la Genoa! Clauza de reziliere de 5 milioane de euro poate fi achitată

Darius Olaru, căpitanul FCSB, ar putea părăsi campioana României în această iarnă, după ce Genoa, clubul din Serie A preluat recent de Dan Șucu,...

Dorit de Real Madrid. Campioana Spaniei și-a stabilit prima țintă pentru perioada de mercato

Dejan Huijsen, fundașul central de doar 19 ani al celor de la Bournemouth, este pe radarul lui Real Madrid, conform presei spaniole. Madrilenii, confruntați...
Ultima oră
Pe aceeași temă