11.1 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăPoliticăDăncilă, jurământ de credință față de coaliția majoritară. Miniștrii PSD, la concurență...

Dăncilă, jurământ de credință față de coaliția majoritară. Miniștrii PSD, la concurență cu Cațavencu

Guvernul a obținut 282 voturi ”pentru”, 136 împotrivă iar un parlamentar s-a abținut. Pentru instalarea Guvernului erau necesar 233 de voturi pentru. Noul Guvern a fost sprijinit de PSD, ALDE și UDMR.

Printre cei care au absentat la votul final s-a numărat președintele executiv al PSD, Niculae Bădălău, intrat în conflict cu Liviu Dragnea.

Viorica Dăncilă, a spus, în plenul reunit al Parlamentului, că reprezintă, alături de Cabinetul său, voinţa politica a coalitiei majoritare din Parlament, spunându-le parlamentarilor că nu vor vota persoane, ci ”dorința cetăţenilor României exprimată la alegerile din decembrie 2016”. Viorica Dăncilă a mai spus că, atât timp cât va fi prim-ministru în România nu va fi introdusă nicio taxă nouă, promițând și renunțarea la Declarația 600. Ea a mai precizat că nicio altă instituţie, centru de putere, nu va mai putea spune Guvernului ce are de făcut. ”Guvernul va răspunde pentru oportunitatea deciziilor sale exclusiv în faţă coaliţiei majoritare”, a afirmat Dăncilă. Președintele PSD Liviu Dragnea le reproșase foștilor premieri Sorin Grindeanu și Mihai Tudose că ar răspunde comenzilor SRI.

De altfel, Liviu Dragnea a fost cel care fixat misiunea noului Guvern, în discursul ținut în plen. „România este stat suveran şi e datoria noastră să apărăm această suveranitate cât trăim”, a declarat Liviu Dragnea în plenul camerelor reunite. Liderul PSD nu a ratat ocazia să vorbească despre ”adversarii noștri” care ”au depus eforturi mari pentru a ne împidica să implementăm programul de guvernare”.

Raluca Turcan, prim-vicepreşedintele PNL, a făcut apel la parlamentari , să nu  voteze guvernul Dăncilă, să nu lase „paranoia lui Liviu Dragnea să distrugă complet România”. „Sunteţi a patra propunere de prim-ministru făcută personal de domnul Dragnea, care însuşi a recunoscut că are mână proastă la prim-miniştri. Spune mult despre tine faptul că dai greş de atâtea ori într-un singur an. La Loto să fi tras şi tot ar fi fost greu să greşiţi de atâtea ori”.

Liderul PMP, Traian Băsescu a ataact dur PSD: programul de guvernare este ”o gogoașă”, guvernul are ”doi-trei oameni competenți”, unii bolnavi”cu coloana vertebrală flexibilă” plus o categorie care ”vorbesc cu dificultate limba română”.

 

Audieri în bătaie de joc

Anterior dezbaterilor din plen, majoritatea parlamentară a redus audierile parlamentare din comisii la câte 30 de minute pentru fiecare ministru, pentru a finaliza întreaga procedură, inclusiv cu votul în plen, într-o singură zi. În trecut, audierea fiecărui ministru dura ore în șir, până când se epuizau toate întrebările.

Chiar dacă au avut la dispoziție doar 30 de minute, unii dintre cei propuși ca miniștrii au reușit să treazează râsete sau uimire. Toți au fost avizați favorabil.

În timpul audierii lui Valentin Popa (Educație) în Comisia de învăţământ trei parlamentari ai PNL au tăiat panglici în faţa acestuia după ce în spaţiul public au apărut imagini cu acesta surprins când spune ”pamblică”. Ministrul s-a apărat, susținând că ar fi vorba de un regionalism. Valentin Popa s-a plâns că opinia publică discută prea mult despre plagiate, în dauna realizărilor învățământului românesc. ”Este păcat că umbrim valorile învăţământului prin scoaterea în evidenţă a unor elemente nu atât de importante, precum cum ar fi plagiatele.  Nici legea după care ar trebui sa îi condamnăm nu este chiar perfectă, nu prevede legea că trebuie ghilimele la un text pe care îl preluăm”, a comentat Valentin Popa.

Ministrul propus al Energiei, Anton Anton (ALDE), a explicat de ce Energia este unul dintre domeniile ”cruciale” ale economiei. ”Nu avem energie, nu se aprinde becul. Nu avem energie, nu funcţionează telefoanele. Nu avem energie, nu funcţionează nimic. Există filme suficiente, apocaliptice, în care lipsa de energie ne duce într-o altă societate”,  a declarat Anton Anton.

 

Înțelegere față de funcționari

Social-democratul Paul Stănescu, propus pentru funcţiile de vicepremier şi ministru al Dezvoltării, a afirmat că susţine ca un funcţionar public acuzat de corupţie să nu fie dat afară, el contrazicând astfel o decizie recentă a CCR. „Dacă e acuzat de corupţie, poate fi transferat la alt loc de muncă, dar un proces poate dura câţiva ani şi dacă la final se decide că e nevinovat? El are familie, copii, cu ce îi întreţine?”, a spus Stănescu.

La dezbaterile pentru validare, Radu Oprea (Mediul de Afaceri) a ţinut să precizeze că a activat în mediul de afaceri şi că „sunt dintre cei care n-am dormit în nopţile de 24-25 că trebuie să-şi plătească dările la stat”. În fiecare lună, data de 25 este termenul de declarare şi plată a taxelor şi impozitelor; pe de altă parte, Oprea este urmărit penal pentru evaziune fiscală.

Ministrul propus al Economiei, Dănuţ Andruşca, a enumerat câteva priorităţi, însă, la întrebările jurnaliştilor despre modul în care le va pune în aplicare, el a evitat să răspundă – ”este trecut în programul de guvernare”.

La Comisia juridică a avut loc o ceartă între Eugen Nicolicea (PSD) şi mai mulţi liberali, după ce social-democratul i-a tăiat microfonul deputatului Gabriel Andronache, care avea câteva întrebări pentru ministrul pentru Relația cu Parlamentul, Viorel Ilie (ALDE).

 

UDMR, alături de PSD

 

Liderii UDMR au anunțat că votează Guvernul PSD, cu toate că au criticat noul program de guvernare. Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a explicat că Uniunea a decis să dea o şansă astăzi PSD-ALDE la votul din plenul al Parlamentului, prin urmare va vota în favoarea Cabinetului Dăncilă.

PSD și ALDE au împreună 243 de voturi, pentru investirea Guvernului fiind necesare 233. Sprijinul UDMR, care are 29 de parlamentari, era necesar pentru ca Guvernul Dăncilă să treacă fără emoții.

Întrebat fiind de ce i se pare că programul de guvernare a fost scris „între două beri”, liderul Uniunii, Kelemen Hunor,  a explicat că „trebuie să ai şi simţul umorului”, dar oricum la unele capitole s-au scris „lucruri halucinante”.  „Dacă vă uitaţi la capitolul <<Transporturi>>, am impresia că unii s-au uitat la harta României de acum 100 de ani, de la Marea Unire, fiindcă la Autostrada Transilvania au făcut nişte lucruri halucinante. Au trecut acolo autostrada Braşov-Sibiu, or aceasta nu este parte a Autostrăzii Transilvania”, a declarat Kelemen. 

Referitor la negocierile cu opoziţia, Kelemen a explicat că a avut o întrevedere cu pre;edintele PNL Ludovic Orban: „M-a sunat aseară târziu Ludovic Orban, l-am resunat în această dimineaţă, am băut o cafea şi cu asta, basta. Nu era o chestiune să mă convingă, ca să mă convingi pe mine trebuie să începi discuţiile cu o lună, două înainte.” 

 

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Dan Podaru: După destrămarea coaliției PSD – PNL la nivel de Capitală, trebuie retras și candidatul pentru Primăria Sectorului 1

Destrămarea coaliției PSD – PNL pentru Primăria Capitalei ar trebui să atragă după sine și schimbarea candidatului pentru Primăria Sectorului 1 din partea celor...

Coaliția ar fi decis să meargă cu candidați separați pentru Primăria Capitalei

Coaliţia PSD - PNL a decis să meargă cu candidaturi separate la funcţia de primar general al Capitalei, respectiv Gabriela Firea (PSD) şi Sebastian...

Isărescu: Ne propunem să adâncim şi să extindem colaborarea pe care o avem prin parteneriatul BNR-ASE

Banca Naţională a României îşi propune să adâncească şi să extindă parteneriatul cu Academia de Studii Economice, scopul fiind acela de a construi în...
Ultima oră
Pe aceeași temă