Anunțul a fost făcut de Paul Stănescu, ministrul Dezvoltării Regionale, la o reuniune a Asociației Comunelor din România (ACOR). „Vrem să dăm o ordonanţă de urgenţă, astfel încât din excedent să se plătească cheltuieli salariale, hotărâri judecătoreşti şi arierate”, a declarat Paul Stănescu. Până acum aceste fonduri puteau merge doar pentru plata datoriilor și pe continuarea investițiilor.
El a explicat că există localităţi cu un excedent bugetar foarte mare, iar altele care nu au excedent. Şi premierul Viorica Dăncilă a avut un mesaj similar. „Ne vom asigura că veniturile din 2018 nu vor fi sub nivelul celor din 2017. În perioada următoare vom introduce şi posibilitatea folosirii excedentului bugetar şi pentru finanţarea cheltuielilor de personal, plata arieratelor, a corecţiilor financiare sau a sentinţelor judecătoreşti definitive”, le-a spus ea primarilor.
Investițiile, în pericol
Propunerea a trezit criticile liberalilor, care atrag atenția că, dacă ordonanța va fi aprobată, investițiile vor fi puse în pericol. „Dacă, în anul 2017, 80% din totalul investițiilor din România s-au realizat din bugetele locale, anul 2018 va fi un an fără investiții locale. De ce? Guvernul le-a luat aceste resurse primăriilor.
Autoritățile locale care vor dori să facă investiții vor trebui să aștepte bani de la Guvern, ca în perioada lui Mischie”, a comentat Raluca Turcan, prim-vicepreședinte al PNL.
Potrivit lui Ciprian Ciucu, consilier PNL în Primăria Capitalei, prin această modificare funcţionarii din primării vor fi tentaţi să nu mai urmărească realizarea investiţiilor, tocmai pentru a-şi asigura plata salariilor. „Unul dintre anterioarele guverne le-a dat primăriilor posibilitatea să-şi plătească angajaţii după cum au chef, fără restricţii, şi au chefuit. După aceea au rămas fără bani pentru şcoli, spitale, transport etc. Ei bine, acum vin cu soluţia: vor putea folosi banii de investiţii, adică din zona care ar mai putea ameliora calitatea vieţii românilor”, spune el.
Județele care au solicitat ajutor
Dar cât de gravă este situația în administrația locală? 11 consilii județene solicitaseră Guvernului, până la finele anului trecut, fonduri suplimentare pentru plata salariilor. Datele apar într-un document al Ministerului Dezvoltării, potrivit căruia este vorba de Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Harghita, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Prahova, Satu Mare, Tulcea și Vâlcea. Pe de altă parte, Emil Drăghici, președintele ACOR, a explicat că jumătate din comunele din România nu au posibilitatea să se susțină singure din punct de vedere financiar.
Actuala situație a fost generată de două acte normative aprobate anul trecut de Parlament și de Guvern. Astfel, prin Legea salarizării, parlamentarii au legat veniturile primarilor și viceprimarilor de salariul minim pe economie. De asemenea, le-au permis să stabilească lefurile subordonaților, cu condiția să nu depășească salariul viceprimarului. Mai mulţi primari și președinți de consilii județene din ţară au dublat sau chiar triplat salariile celor din subordine. Aceste majorări au lăsat repede goale conturile instituţiilor. Mai mult, prin ordonanța de modificare a Codului Fiscal, aprobată în noiembrie de Guvernul Mihai Tudose, primarii s-au trezit că Guvernul le taie una din principalele surse de finanţare, respectiv impozitul pe venit care a fost redus de la 16% la 10%.
Soluția anunțată de vicepremierul Stănescu fusese prefigurată, la finalul anului trecut, de fostul ministrul de Finanțe Ionuț Mișa. „Unităţile administrativ-teritoriale (UAT) au un excedent bugetar care creşte de la un an la altul şi a ajuns anul trecut la 13 miliarde de lei, bani care sunt blocaţi şi nu produc nimic”, spunea Ionuţ Mişa, în cadrul discuţiilor privind proiectul de buget pentru 2018 din comisiile parlamentare reunite de buget-finanţe.
Topul salariilor brute din administrația locală
Primarul general al Capitalei – 19.000 de lei
Viceprimar al Capitalei – 17.100 de lei
Președinte Consiliu Județean – 17.100 de lei
Primar reședință de județ – 17.100 de lei
Primar sector București – 17.100 de lei