Raportul prezentat ieri in Parlamentul European prezinta mici modificari fata de proiectul care a circulat saptamana trecuta si v-a fost prezentat in exclusivitate de „Romania libera”. Adaugirile consolideaza pozitia Monicai Macovei in fata CSM si a parlamentarilor.
In ultimele zile, Comisia Europeana a introdus in text si necesitatea „sporirii responsabilitatii” CSM, pe langa „sporirea capacitatii” acestui organism, ceruta deja in proiectul de raport. La fel, in urma modificarilor, Agentia de Integritate trebuie sa aiba si „responsabilitati de verificare a incompatibilitatilor”, nu doar a averilor si potentialelor conflicte de interese ale demnitarilor, asa cum cerea proiectul de raport.
Ambele retusuri de ultim moment ii vor da mai multe argumente Monicai Macovei in relatia ei cu CSM si parlamentarii. Ministrul Justitiei a cerut pana acum in van responsabilizarea CSM, ca acest organism sa poata da socoteala. Monica Macovei se confrunta si cu o puternica opozitie in Parlament, multi politicieni dorind sa scoata capitolul „incompatibilitati” din proiectul de lege de infiintare a ANI, deoarece, sustin ei, incompatibilitatile ar fi reglementate de Statutul parlamentarului. Pe langa eficientizarea si responsabilizarea CSM si infiintarea ANI, Romania mai trebuie sa indeplineasca doua obiective: „sa continue pe baza progreselor deja realizate investigatiile profesioniste si impartiale privind acuzatiile de mare coruptie” si „sa ia masuri suplimentare de prevenire si combatere a coruptiei, in special in administratia locala”. Pe de alta parte, raportul mentioneaza mai ambiguu ca „in Parlament au existat anumite tentative de a reduce puterea Agentiei de Integritate” si „in Parlament a existat de asemenea o tentativa de a schimba procedura de numire a procurorului general si a sefului DNA”.