2.4 C
București
marți, 12 noiembrie 2024
AcasăSpecialViitorul primar al Capitalei. Ia-l de unde nu-i

Viitorul primar al Capitalei. Ia-l de unde nu-i

Suntem în precampanie electorală pentru București, iar semnalele care vin din partea partidelor mainstream dezamăgesc profund. Deși trase pe margine de la guvernare, ca o formă de pedeapsă pentru că nu reușesc să se reformeze, principalele formațiuni politice par că nu au învățat nimic după tragedia Colectiv. Lupta împotriva personajelor corupte trebuie dublată de un curent care să încurajeze figuri noi, integre, să intre în politică, altfel, în ciuda unei deratizări care începe să se resimtă în societate, nu vom progresa deloc ca țară.

Românii au îngăduit formarea unui guvern de tehnocrați, ilegitim în fond, pentru că majoritatea membrilor săi nu au trecut niciun fel de test electoral, tocmai ca în acest timp să perceapă mici schimbări în modul de a face politică în partidele tradiționale.

Suntem în plin paradox pentru că, pe de o parte, știm că o acțiune constantă de blamare a partidelor politice ar fi nocivă pentru democrația noastră iar, pe de altă parte, realizăm că în interiorul lor nu există forța necesară unei schimbări din profunzime. Le cerem să se reformeze, dar sunt incapabile s-o facă.

Primul spectacol penibil de campanie electorală a avut loc săptămâna aceasta, cu ocazia lansării candidaturii lui Cristian Bușoi (PNL) pentru Primăria Capitalei. Să te folosești într-un mod cinic de imaginile unei tragedii, ca să transmiți niște mesaje politice, în condițiile în care Colectiv a fost momentul în care piața a trimis în rezervă toate partidele mari, este incompetență politică. Într-o perioadă în care românii cer moderație, intenții bune și bun-simț, PNL n-a făcut decât să confirme regula că în politică, pentru niște voturi, se calcă peste cadavre. Cu acele imagini copleșitoare în spate, orice mesaj electoral privind reabilitarea unor clădiri din București a fost compromis.

Deși tânăr și neepuizat politic, Bușoi este nepotrivit pentru această candidatură, pentru că este perceput drept un personaj susținut și promovat de sistem, pe modelul Victor Ponta sau Dan Șova. Dacă acest tip de personaj dovedește că nu are un simț etic bine dezvoltat și e doar o marionetă mai tânără care transmite mai departe tarele sistemului, ne întoarcem de unde am plecat.

PSD, partidul concurent, nu pare că se grăbește să aducă pe scena publică un contracandidat, președintele PSD, Liviu Dragnea declarând la începutul lui decembrie că Gabriela Firea poate fi „o variantă foarte bună”. La o lună jumătate distanță, social-democrații nu au luat nicio decizie. Este prematur să fie rostogolită ipoteza unui blat politic între cele două partide, putem însă observa că în toate aceste luni pe afișele din București candidatul PSD a lipsit cu desăvârșire, spre deosebire de Bușoi, care a împânzit efectiv Capitala cu figura sa. PNL dă dovadă de mai multă determinare în această competiție pentru postul primăriei Bucureștiului.

Cu Sorin Oprescu ieșit definitiv din joc din cauza problemelor penale, PSD poate paria pe cartea personajului carismatic, histrionic, atât de apreciat la vot de către bucureșteni. De când aspiratorul DNA a devenit activ și elimină de pe scena politică personajele cu probleme penale, e mai greu să găsești acel pesedist seducător pentru mase, dar curat.

Dovedind un interes constant pentru problemele bucureștenilor, încăpățânat pe unele teme care țin de patrimoniul cultural, dar lipsit de carismă și nepopular, independentul Nicșor Dan este personajul care și-a anunțat intenția de a candida încă dinainte de arestarea lui Sorin Oprescu. Pentru personaje lipsite de suținerea unui partid mainstream, care nici nu se bucură de multă notorietate, lunile premergătoare campaniei electorale sunt fundamentale. Ca să aibă șanse să lupte cu un partid politic, Nicușor Dan ar trebui să iasă din zona de nișă și să gândească, măcar on-line, niște campanii mai agresive în care electoratul bucureștean să-i simtă prezența.

Trăim într-o capitală cu mari probleme cronice, lăsate nerezolvate de către incompetenții care au condus, pentru mai multe mandate, orașul, ispitiți numai de bugetul uriaș din conturile primăriei, iar ceea ce se întrevede pentru viitor nu permite semne de optimism civic. A devenit o misiune imposibilă să aducem la butoanele Capitalei un primar competent?

Cele mai citite

Dobânzile mari, munții greu de escaladat ai creditării

Dobânzile la creditele din România au devenit o provocare copleșitoare pentru consumatori și companii, o călătorie economică pe teren accidentat, care contrastează puternic cu...

Rusia dă vina pe Ucraina pentru dronele căzute în Republica Moldova

Rusia respinge acuzațiile Moldovei cu privire la incidentul cu dronele căzute pe teritoriul său, după ce autoritățile de la Chișinău au convocat ambasadorul rus...

Israelul și-ar putea extinde suveranitatea asupra coloniilor evreiești din Cisiordania ocupată în 2025

Ministrul de finanţe israelian Bezalel Smotrich, liderul Partidului Sionist Religios, de extremă dreapta, a promis luni extinderea în 2025 a suveranităţii Israelului asupra coloniilor...
Ultima oră
Pe aceeași temă