17.6 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialScutul care ne muta din Orient in Occident

Scutul care ne muta din Orient in Occident

Scutul antiracheta finantat de americani pentru apararea tarii si a sud-estului Europei ii deranjaza pe toti cei care preferau sa ramana departe de umbrela NATO. Scutul antiracheta pe care americanii il vor instala in Romania pana in 2015 ii irita pe toti cei care dispretuiesc civilizatia occidentala. Scutul antiracheta care urmeaza sa protejeze Romania si zona adiacenta ii isterizeaza pe toti cei care, ca Ion Iliescu, s-au opus ani de zile iesirii tarii din sfera de influenta a Moscovei. Instalarea unor elemente de aparare antiracheta pe teritoriul Romaniei, inclusiv eventuale platforme mobile pe Marea Neagra, ii nelinisteste pe aceiasi nationalisti verosi care in 1999 l-au acuzat pe presedintele de atunci Emil Constantinescu de tradare nationala, fiindca a considerat legitima interventia NATO in conflictul din Kosovo.

 

Si atunci, ca si acum, o uriasa masinarie mediatica a fost pusa in miscare pentru a-i convinge pe romani ca Occidentul vrea sa distruga civilizatia balcanica, de faptul ca NATO bombardeaza fara motiv Serbia, ca Milosevici avea toate motivele sa-i macelareasca pe kosovari si ca fiecare trebuie sa-si rezolve problemele singur, "fara interventia fortelor straine".
Exista inca in Romania forte politice si economice care sunt incomodate de influenta Uniunii Europene sau de orice fel de prezenta americana pe teritoriul romanesc. Exista inca in Romania destui oameni de afaceri cu legaturi politice si mediatice puternice pe care-i deranjeaza regulile Bruxelles-ului, pe care ii incurca reformele si care nu vor dreptatea justitiei, ci a puterii. Afaceristii capatuiti  in anii tranzitiei prelungite n-au inclinatii prooccidentale, fiindca succesul lor financiar a venit in vremurile tulburi cand Romania era in zona gri, cand legile tarii erau precare, iar statul era o vaca de muls cu adevarat generoasa. Orice pas pe care-l face Romania spre Occident devine periculos pentru capitalistii formati la scoala afacerilor cu statul, pentru cei care primeau din partea Parlamentului legi cu dedicatie speciala, pentru baietii destepti care stiu la ce minister trebuie sa-si faca amici pentru a cumpara marfa statului ieftin si unde trebuie sa-i gaseasca pe fraieri pentru a vinde aceeasi marfa scump.

Lumea "capitalistilor de cumetrie" crescuti cu voia lui Ion Iliescu la inceputul anilor ’90 nu admira democratia americana. Lumea transpartinica a afaceristilor care nu pot ramane milionari fara parghii politice nu-si doreste ordinea Bruxelles-ului. Lumea unsuroasa a politicienilor prinsi in capcana afaceristilor proveniti din vechiul sistem dispretuieste normele democratice si va folosi toate instrumentele de care dispune pentru a tine cat mai mult pe loc Romania sau macar pentru a-i pune la zid pe cei care misca lucrurile din loc. Emil Constantinescu a fost infrant de aceasta forta pentru ca a sustinut invazia NATO in fosta Iugoslavie. Razbunarea celor nemultumiti de evolutia Romaniei pe orbita occidentala imbraca forme diferite si se manifesta la posturi de televiziune si in gazete manevrate de cercuri de interese care vor sa intoarca lucrurile din drum.

Scutul antiracheta american, care va fi instalat pana in 2015, ii deranjeaza pe toti cei care se tem ca Romania va deveni mai importanta o data ce va dispune de instalatii de aparare care vor proteja nu doar spatiul national, ci si intreaga regiune. Geografia va capata alte dimensiuni pentru Romania dupa ce va fi dotata cu noile instalatii de aparare, iar reactia nervoasa a ambasadorului rus la NATO, Dmitri Rogozin, confirma importanta noului rol in care a fost distribuit Bucurestiul.
Intr-un mesaj lansat pe internet, diplomatul rus scrie ca "americanii si aliatii lor vor sa incolteasca ursul rus" si ne sperie ca "ursul va iesi si le va da un sut in fund acestor vanatori mizerabili".  Ion Iliescu si ceilalti denigratori ai scutului antiamerican vor putea defila acum si cu amenintarea fatisa a Moscovei, facuta in cel mai abrupt stil diplomatic.

Sabina Fati
Sabina Fati
Sabina Fati, redactor-sef adjunct
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă