1.1 C
București
sâmbătă, 4 ianuarie 2025
AcasăSpecialProvidentialul Chiuariu

Providentialul Chiuariu

Demisia junelui Chiuariu mi-a lasat un gust tare amar. Trec peste apartenenta politica, peste conjunctura care l-a propulsat in fruntea Justitiei romane, peste reusite si gafe, cate vor fi fost ele, peste dosarul Posta, peste prietenii si dusmanii pe care i-a adunat, peste tot ce s-a spus si s-a scris in aproape noua luni despre junele ministeriabil.

Cred ca iesirea sa din scena este emblematica pentru omul Chiuariu. si, mai ales, spune multe despre cine este si ce crede despre el fostul ministru al Justitiei.
"Demisionez, dar ma voi intoarce sa reiau ce am inceput." Probabil ca tanarul demisionar n-a aflat ca locurile de veci sunt pline de oameni de neinlocuit. si ca pentru posturile lasate libere fie de debutanti, fie de somitati se gasesc solutii.
"Pentru Justitie si reforma ei, eu, Tudor Chiuariu, sunt de neinlocuit. Batrana Justitie va incremeni in proiecte si ma va astepta pe mine, juristul providential de la Iasi, ca s-o pun pe roate", pare a ne spune Chiuariu.

Cat de lung e drumul de la acest tip de afirmatie pana la dictonul "Justitia sunt Eu"? Cred ca n-aveti de mers mai mult de o aruncatura de bat. Sau de buzdugan, daca ar fi sa dam crezare zmeului Chiuariu. Care tipa in gura mare ca dosarul Posta – in care si domnia sa ar trebui sa fie cercetat – este o inscenare gandita de presedintele Basescu si pusa in practica de odiosul DNA, prin mana procurorului Doru Tulus.
"Ce conteaza ca ma va cerceta DNA-ul? Sunt nevinovat. Sunt o victima. si daca as fi vinovat, ati vazut vreun ministru condamnat in Romania? Nimeni nu risca un precedent, deci voi scapa si eu. Ma voi da de trei ori peste cap si ma voi face din nou ministru al Justitiei cand Traian Basescu nu va mai fi presedinte. si atunci sa ma vedeti!", mai sugereaza, amenintator, printre randuri, Tudor Chiuariu.

Domnisorul ministru providential pentru Romania ar trebui sa lase Justitia sa constate daca acuzatiile care i se aduc sunt reale sau sunt facaturi. Or, el se antepronunta in calitate de ministru, inainte de a demisiona. si ne cere sa-l credem pe cuvant. Nu mai putem, daca ne amintim ca a semnat ordonanta prin care a desfiintat Comisia de la Cotroceni pentru avizarea cercetarii fostilor si actualilor demnitari. Curtea Constitutionala a decis ca nu e nevoie decat de avizul presedintelui pentru asta, dar decizia nu intra in vigoare pana nu este publicata de Monitorul Oficial. Monitorul Oficial are mult de lucru, asa ca hotararea Curtii mai poate astepta mult si bine. Mai sunt de publicat cam 300 de legi si decizii adoptate anterior, asa incat decizia despre cercetarea demnitarilor sa fie cuviincioasa si sa stea la rand. Eventual, pana la finalul mandatului lui Traian Basescu.
Dupa toate acestea, ati fi tentati sa credeti, poate, ca demisia lui Chiuariu este un gest de onoare. Nimic mai gresit.

O demisie a fost preferata unei iminente suspendari de catre presedintele Basescu. Un anunt de demisie, dublat insa de comentarii amenintatoare de genul "pre multi voi popi eu", reduce aproape de zero valoarea simbolica a gestului. A fost arogant junele Chiuariu duminica, atunci cand le-a rostit. A fost arogant si ieri, cand si-a trimis cererea de demisie prin aghiotant. Probabil nu se va opri aici. Va fi arogant si cand va fi invitat sa lamureasca lucrurile la DNA. Mai simplu ar fi fost sa demonstreze procurorilor ca este nevinovat, nu sa-i intimideze cat inca mai este ministru, declarandu-se o victima. Justitia nu se face cu vorbe, ci cu probe. Adevarul nu este de partea fiecaruia. Insa in Romania, de 18 ani, nu se mai ajunge la probe. Justitia se impiedica in vorbe si proceduri. Motiv pentru care vom avea mult timp "cerul gurii amar ca pielita nucilor noi".

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă